Θα είναι το τελευταίο μεγάλο πάρτι του φετινού καλοκαιριού και θα περιβάλλεται από την ίδια γαλαζωπή λάμψη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σήμερα το βράδυ, η πανσέληνος δεν θα είναι ξεχωριστή επειδή είναι η τελευταία του Αυγούστου, αλλά γιατί θα είναι σπάνια, σαν να βλέπεις στον ουρανό ένα μπλε φεγγάρι.

Κανείς δεν έδωσε σημασία στην πρώτη πανσέληνο που έγινε στις 2 του μήνα. Το αυγουστιάτικο φεγγάρι θα ήταν εκείνο που όλοι περίμεναν να ανατείλει στον ουρανό την τελευταία μέρα του καλοκαιριού. Και ακριβώς επειδή ο μήνας που σήμερα τελειώνει έχει δύο πανσελήνους, γεγονός όχι τόσο συνηθισμένο, η δεύτερη πανσέληνος αποκαλείται μπλε φεγγάρι.

Μετά τις 8 το βράδυ, όταν ο ήλιος θα αρχίσει να δύει, το μπλε φεγγάρι θα υψώνεται στον ουρανό. Πάρτι, μουσικές παραστάσεις, συναυλίες θα γίνουν παντού στην Ελλάδα για να αποχαιρετιστεί το καλοκαίρι κάτω από τη λάμψη μιας ξεχωριστής σελήνης.

Σε όλο τον κόσμο η δεύτερη πανσέληνος που συμβαίνει μέσα στον ίδιο μήνα, αποκαλείται μπλε φεγγάρι. Η αλήθεια είναι πως κάποτε, η σελήνη είχε αποκτήσει μπλε χρώμα. Ηταν το 1883 όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία. Σε απόσταση 600 χιλιομέτρων μακριά, ο κόσμος άκουσε την έκρηξη σαν βολή κανονιού. Ισοδυναμούσε η έκρηξη με βόμβα ισχύος 100 μεγατόνων. Στα ανώτατα στρώματα τις ατμόσφαιρας εκτινάχθηκαν χώμα και στάχτη. Τα μικροσωματίδια που παρέμεναν επί χρόνια στην ατμόσφαιρα σκίαζαν τις λευκές ακτίνες φωτός του φεγγαριού την ώρα που διαπερνούσαν τα νέφη από στάχτη στον ουρανό. Ετσι η Σελήνη φαινόταν μπλε.

Τότε το φεγγάρι έγινε μπλε και ήταν τόσο σπάνιο το γαλάζιο πρόσωπο της Σελήνης που αντίκριζαν οι άνθρωποι «ώστε το μπλε φεγγάρι έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της έννοιας του «σχεδόν ποτέ»» όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

«Με αυτή λοιπόν την έννοια χρησιμοποιείται και η φράση «μπλε Σελήνη» για να χαρακτηρίσει την ύπαρξη δύο πανσελήνων σε έναν μήνα. Η δεύτερη δηλαδή πανσέληνος σε έναν μήνα ονομάζεται μπλε Σελήνη, παρ’ όλο που ένα τέτοιο φαινόμενο, αν και ασυνήθιστο (αφού η περίοδος από τη μία πανσέληνο έως την επόμενη φτάνει τις 29,5 ημέρες περίπου και για την ακρίβεια 29,53059 ημέρες), δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο» προσθέτει ο κ. Δ. Σιμόπουλος.

Πιο πρόσφατα, το 1950, το μπλε φεγγάρι φάνηκε στον ουρανό ύστερα από μεγάλες δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά.