Οι ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις κατόρθωσαν να προστατεύσουν την περίφημη Κοιλάδα των Πεταλούδων και να μη φτάσει τελικά μέχρι εκεί η φωτιά που ξέσπασε προχθές το μεσημέρι στην περιοχή Αγιος Σουλάς της Ρόδου. Ομως η φωτιά για ακόμη μία φορά προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στο νησί και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχει αποτεφρωθεί πευκόφυτη και θαμνώδης έκταση 4.000 στρεμμάτων.

Η φωτιά βρίσκεται υπό έλεγχο από χθες το μεσημέρι, αλλά όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή, επειδή υπάρχουν ακόμη ορισμένες εστίες και είναι δυνατόν να προκληθούν αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν. Σημειώνεται ότι από τη φωτιά δεν γλίτωσαν δύο ελάφια dama-dama, που μαζί με άλλα απελευθερώθηκαν από το πάρκο του Αγίου Σουλά, όταν οι φλόγες πλησίασαν εκεί. Τελικά το πάρκο κάηκε, ενώ αγνοείται η τύχη των υπόλοιπων ελαφιών που διέφυγαν προς τα παρακείμενα δάση.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς πήραν μέρος πέντε αεροσκάφη Καναντέρ, ένα ελικόπτερο, 25 πυροσβεστικά οχήματα και εκατοντάδες πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες και εθελοντές. Οι εκτιμήσεις των αρμοδίων είναι ότι η φωτιά στον Αγιο Σουλά προκλήθηκε από εμπρησμό. Μάλιστα στο σημείο όπου ξεκίνησε βρέθηκε ένας τενεκές και στουπί που εκτιμάται ότι χρησιμοποίησε ο εμπρηστής για να βάλει τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ, προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή Χίου ο 24χρονος βοσκός, που ομολόγησε ότι είχε βάλει 15 πυρκαγιές πέρυσι το καλοκαίρι και εφέτος στη Βόρεια Χίο. Ο νεαρός είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω λίγο αφότου είχε βάλει φωτιά σε περιοχή των Καρδαμύλων και είναι γιος εποχικού πυροσβέστη.