Συναυλίες και διεθνή συνέδρια για τα 100ά γενέθλια της Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/08/2012 20:00 |

Σε θύμα της οικονομικής κρίσης εξελίσσεται ο πολυθρύλητος εορτασμός των 100ών γενεθλίων της Θεσσαλονίκης - από το 1912 οπότε η πόλη εντάχθηκε στο ελληνικό κράτος. Υστερα από ανακοινώσεις για χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, διεθνών ηχηρών εκδηλώσεων, εκθέσεων, ιστορικών συμποσίων κ.ά. και τη ματαίωσή τους, την παραίτηση των διορισθέντων διευθυντών, την παραίτηση των επιστημόνων-συνεργατών διοργανωτών των εκδηλώσεων, ο εορτασμός αρχίζει την ερχόμενη... πανσέληνο, Παρασκευή 31 Αυγούστου, με μια ανοιχτή δωρεάν συναυλία κλασικής μουσικής στην Πλατεία Αριστοτέλους.
«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», δικαιολογήθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης που αποδέχθηκε τα περί «ατυχούς έκβασης» και «παταγώδους αποτυχίας» - η οποία οφείλεται, όπως είπε, όχι στον δήμο και στο πρόγραμμα που είχε διαμορφώσει, αλλά στην «ελληνική γραφειοκρατία» - και απάντησε στην αντιπολίτευση του δήμου με το επιχείρημα πως... «Και τι δηλαδή ήθελαν να κάνουμε; Κάθε μέρα χορούς και παρελάσεις; Μόνο το 1912 απελευθερώθηκαν στην Ελλάδα περί τις 40 πόλεις.
Κανέναν στον κόσμο δεν ενδιαφέρουν τα 100ά γενέθλια της Θεσσαλονίκης. Δεν ενδιαφέρει ένας εορτασμός που απλώς θα θρέφει την αυταρέσκειά μας. Αντίθετα, ενδιαφέρει ιδιαίτερα το μέλλον της πόλης, το τι καλοί μπορούμε να γίνουμε».
Στο πρόγραμμα εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης εντάχθηκαν σειρές αρχαιολογικών εκθέσεων, συναυλιών και δύο διεθνή επιστημονικά συνέδρια για την «Παρακμή της Δύσης και την άνοδο Κίνας και Ισλάμ μετά την Αραβική Ανοιξη» (28-30/9) και «Θεσσαλονίκη: μια πόλη σε μετάβαση» (στα τέλη Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης Μαρκ Μαζάουερ).