Εκατοντάδες λαθρομετανάστες (κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία) έχουν συγκεντρωθεί στα τουρκικά παράλια και είναι έτοιμοι να κάνουν απόβαση στα ελληνικά νησιά. Το πρώτο κύμα δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες η Σύμη, την περασμένη Δευτέρα, όταν αποβιβάστηκαν ανενόχλητοι στο νησί 17 λαθρομετανάστες, ενώ τα ξημερώματα του Σαββάτου ταχύπλοο σκάφος από τα απέναντι παράλια μετέφερε πάνω από 50 λαθρομετανάστες. Την περασμένη Τετάρτη αποβιβάστηκαν στο Φαρμακονήσι 25 λαθρομετανάστες, ενώ την ίδια ημέρα έφτασαν με μικρή βάρκα 20 λαθρομετανάστες στη Σάμο.

Εκτιμάται ότι οι πρόσφατες μαζικές αποβάσεις λαθρομεταναστών στα νησιά οφείλονται στο γεγονός πως έχουν ενταθεί τα μέτρα φύλαξης στον Εβρο και έτσι οι δουλέμποροι καταφεύγουν και πάλι στους θαλάσσιους δρόμους του αφύλακτου Αιγαίου.

«Τα μέτρα φύλαξης στα θαλάσσια σύνορά μας έχουν χαλαρώσει γι’ αυτό και έχουμε πάλι λαθρομετανάστες στα νησιά μας», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Αγαθονησίου Βαγγέλης Κόττορος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα γιατί μαθαίνουμε ότι στα τουρκικά παράλια έχουν συγκεντρωθεί πολλά άτομα, κυρίως από τη Συρία και οι δουλέμποροι περιμένουν την πρώτη ευκαιρία για να τους μεταφέρουν στα ελληνικά νησιά».

ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αποβίβαση των λαθρομεταναστών στη Σύμη έγινε στον Κόλπο του Νιμποριού, που βρίσκεται δίπλα από το λιμάνι του νησιού και όπου υπάρχουν δεκάδες σπίτια με παραθεριστές, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Σημειώνεται ότι το περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Σύμης είναι χαλασμένο και μετά τα τελευταία περιστατικά μετέβη στο νησί σκάφος του Λιμενικού από τη Ρόδο, το οποίο κάνει περιπολίες στην περιοχή για να αποτρέψει τυχόν νέα αποβίβαση λαθρομεταναστών.

«Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ξαφνικά στη Σύμη με τους λαθρομετανάστες είναι τεράστιο αυτές τις ημέρες, δεδομένου ότι το νησί έχει κατακλυστεί από τουρίστες και εκατοντάδες κότερα και θαλαμηγούς, ενώ ο κίνδυνος για καμιά αρρώστια είναι μεγάλος», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Λευτέρης Παπακαλοδούκας. Παράλληλα εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του γιατί «η Πολιτεία δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να εμποδιστεί η είσοδος των ατόμων αυτών στα νησιά», αφού υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες για τη φιλοξενία τους. Επισημαίνεται ότι οι 70 λαθρομετανάστες (μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά) ελλείψει κατάλληλου χώρου, κοιμούνται στο προαύλιο του Αστυνομικού Τμήματος της Σύμης και θα παραμείνουν στο νησί μέχρι αύριο το απόγευμα, όταν θα περάσει το πλοίο της γραμμής για να τους μεταφέρει στον Πειραιά!..