Οι επικείμενες συνομιλίες του Πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες προκάλεσαν αντιδράσεις από τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα του ανακοίνωση επισημαίνει ότι: «Δεν μπορείς να πάρεις τίποτα αν δεν διεκδικείς τίποτα και παρά μόνο τηρείς πιστά και απαρέγκλιτα το μνημόνιο, μια συνταγή αποδεδειγμένα καταστροφική για την κοινωνία, την οικονομία και τη χώρα.

» Ο κ. Σαμαράς προσφέρει στο πιάτο νέες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, διάλυση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους, απολύσεις και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου μήπως και επιμηκύνει ακόμα δύο χρόνια την παραμονή στο μνημόνιο «παίρνοντας ως αντάλλαγμα» περαιτέρω ύφεση, αύξηση της ανεργίας και μεγαλύτερη φτώχεια.

» Αυτό δεν είναι σχέδιο διαπραγμάτευσης, αυτό είναι ο σίγουρος δρόμος για την απόλυτη καταστροφή και χρεοκοπία.»

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σημειώνουν: «Η κυβέρνηση των προθύμων και ο ΣΥΡΙΖΑ διαγωνίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την επερχόμενη χρεοκοπία και επιστροφή στην δραχμή.

» Η μεν κυβέρνηση εφαρμόζοντας δουλικά την πολιτική των μνημονίων μας οδηγεί σε βέβαιη χρεοκοπία ο δε ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλώσεις του διευκολύνει μια τέτοια προοπτική. Καταγγέλλουμε αυτές τις επικοινωνιακές στρατηγικές και πιστεύουμε ότι μόνο με ενωμένη την ελληνική κοινωνία και με εθνική πατριωτική ηγεσία μπορούμε να σταθούμε όρθιοι μέσα στην Ευρώπη.»

H Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο πρωθυπουργός, ή θα απαιτήσει να δοθεί ένα τέλος στη διόγκωση του ελληνικού προβλήματος, με μερική διαγραφή του χρέους και περιορισμό της αποπληρωμής του μέχρι η χώρα να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης ή θα πάει στο Βερολίνο και το Παρίσι για διακοπές.

Το ΚΚΕ εστιάζει την κριτική του στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Η νέα χρεοκοπία, για την οποία κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν σχετικά με το ποιος τη θέλει και ποιος όχι, είναι δρομολογημένη. Αυτό και οι δυο το κρύβουν, όπως και ότι ο λαός θα πληρώσει και πάλι τις συνέπειες.