Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, ο υπουργός καταδικάζει «απερίφραστα την ανθρωποκτόνο επίθεση κατά του ανυπεράσπιστου υπηκόου του Ιράκ», ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι «η αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων σε αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα μας, αρχίζει να προσλαμβάνει ιδιαίτερα επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Το οξύ μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας και οι συνέπειες που προκαλεί δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν, βεβαίως, με μέσα απάνθρωπης βίας».

Και προσθέτει: «Η Ελληνική Πολιτεία και η Δικαιοσύνη είναι αυτονόητο ότι θα προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών στους υπαιτίους. Επιπροσθέτως, η Πολιτεία θα διασφαλίσει τα δικαιώματα του ανθρώπου στη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια από οποιονδήποτε τα προσβάλλει ή τα θέτει σε διακινδύνευση».

Συνεχίζονται οι έρευνες για τη δολοφονία του ιρακινού μετανάστη

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της αιματηρής επίθεσης κατά του ιρακινού μετανάστη, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο νεαρός βρέθηκε αιμόφυρτος στην οδό Αναξαγόρα 17, έξω από ιδιωτικό χώρο προσευχής μουσουλμάνων, έχοντας δεχτεί πολλαπλά τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο (πιθανότατα μαχαίρι) σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Πέντε άτομα αναζητεί η Αστυνομία για την επίθεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι δράστες επέβαιναν σε τέσσερις μοτοσικλέτες και λίγο πριν, στην ίδια περιοχή, είχαν επιχειρήσει να επιτεθούν σε άλλους δύο αλλοδαπούς (υπηκόους Ρουμανίας και Μαρόκου), οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επιθέσεις ρατσιστικού μίσους σε βάρος μεταναστών, κοντά σε αυτοσχέδια τζαμιά, σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Σε δήλωσή του πάντως, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κατέστησε σαφές «προς κάθε κατεύθυνση ότι η πολιτεία θα είναι αμείλικτη προς όλους τους δράστες εγκληματικών ενεργειών, οποιαδήποτε υποτιθέμενη πρόφαση κι αν βρίσκουν».

Συνεχίζεται ο «Ξένιος Ζευς»

Στο μεταξύ, η ελληνική αστυνομία συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις προσπάθειές της για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των παράνομων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην περιοχή του Έβρου, όπου οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. ενισχύθηκαν με 16 εκπαιδευμένους αστυνομικούς σκύλους, οκτώ στην Αλεξανδρούπολη και οκτώ στην Ορεστιάδα.

Οι συλληφθέντες παράνομοι μετανάστες στο κέντρο της πρωτεύουσας από την έναρξη της επιχείρησης, πλησιάζουν τους 1.600.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει συνολικά 7.361 προσαγωγές αλλοδαπών και 1.596 συλλήψεις από την έναρξη της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς».

Παράλληλα, ωστόσο, συνελήφθησαν 10 άτομα (αλλοδαποί και ημεδαποί) για παράνομη οπλοκατοχή, κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παρακώλυση κυκλοφορίας οχημάτων σε φωτεινούς σηματοδότες.

Επιπρόσθετα, διενεργήθηκαν 52 έρευνες σε σπίτια παρουσία εννέα εισαγγελικών λειτουργών.

Από την Οικονομική Αστυνομία ελέγχθηκαν 103 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά και παροχής υπηρεσιών, βεβαιώθηκαν 64 φορολογικές παραβάσεις, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί και κατασχέθηκαν 2 ταμειακές μηχανές.

Επιπλέον, εντοπίστηκαν τρεις αποθήκες με συνολικά 2,6 εκατομμύρια είδη παρεμπορίου.

Τέλος, ελέγχθηκαν 27 οίκοι ανοχής και συνελήφθησαν 59 άτομα (αλλοδαποί και ημεδαποί) για παραβάσεις περί ηθών.

Σε ανακοίνωσή τους, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την αστυνομική επιχείρηση, επικαλούμενοι καταγγελίες περί κακομεταχείρισης των παράνομων μεταναστών.

Ενστάσεις υπάρχουν για τους χώρους κράτησης όσων συλλαμβάνονται, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι «εκατοντάδες στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες και σε ακατάλληλους χώρους, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι πολλοί από τους προσαχθέντες έχουν υποστεί ξυλοδαρμό και την ίδια στιγμή η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο για τους κρατούμενους που, βάσει συμβάσεων, δικαιούνται διεθνή προστασία».

Σε έντονο ύφος απάντησε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης που κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για ψευδολογία και ανυπόστατες καταγγελίες. «Ουδείς ξυλοδαρμός υπήρξε, όπως φυσικά και ουδεμία σχετική καταγγελία. Καμία καταστρατήγηση ανθρώπινου δικαιώματος υπήρξε, αλλά εφαρμόσθηκαν αυτά που οι νόμοι και οι διεθνείς συνθήκες ορίζουν», διαβεβαίωσε το υπουργείο, κατηγορώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα και «αστήριχτο κατηγορώ εναντίον όχι της συγκεκριμένης κυβέρνησης, αλλά της ίδιας τους της χώρας».