Μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η Εκκλησία δεν προτίθεται να αναλάβει τμήμα της μισθοδοσίας των κληρικών εφόσον προχωρήσει η σχετική πρόταση που έχει διατυπωθεί, απηύθυνε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στην επιστολή που κοινοποιείται και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η μισθοδοσία των κληρικών από το Δημόσιο αποτελεί συμβατική υποχρέωσή του από το 1833, όταν το 65% της περιουσίας της τότε περιήλθε σε αυτό.

Ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι η επιστολή του ήταν επιβεβλημένη, «για να τοποθετηθούν τα πράγματα στις ορθές τους διαστάσεις και να παύσει η ανεύθυνη αναπαραγωγή εσφαλμένης και στερεότυπης πληροφόρησης και η δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων εις βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, προφανώς προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης ακατανόητων σκοπιμοτήτων». Οπως αναφέρει, το 2011 η Εκκλησία πλήρωσε φόρους 12.584.139,92 ευρώ. Προσθέτει επίσης πως οι τελευταίες φοροαπαλλαγές υπέρ της καταργήθηκαν στις 23-4-2010. Εκτοτε, λέει, η Εκκλησία, καταβάλλει: φόρο για τα ακίνητά της, «και μάλιστα με τριπλάσιο συντελεστή από τον ισχύοντα για τους λοιπούς δημόσιους οργανισμούς της χώρας»• φόρο επί των κατ’ έτος μισθωμάτων που εισπράττουν από ακίνητα με συντελεστή 20% επί της αξίας τους• συμπληρωματικό φόρο επί των εισοδημάτων τους από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών με συντελεστή 3%• προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55% επί της αξίας του παραπάνω συμπληρωματικού φόρου• φόρο επί των κληρονομιών και δωρεών με συντελεστή 0,5% επί της αξίας του• τέλος χαρτοσήμου και δικαιώματα ΟΓΑ συνολικού ποσοστού 2,40% επί κάθε χρηματικής παροχής των πιστών προς τους ιερούς ναούς λόγω ιεροπραξιών.

Στην επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ακόμη ότι συνολικά κατά το έτος 2010 όλοι οι φορείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος δαπάνησαν για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό τους έργο το ποσό των 96.234.510,47 ευρώ.