«Οργανωμένο σχέδιο»

«Πόλεμο» κηρύσσει ο Πολύδωρας για το θέμα των φωνηέντων

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/07/2012 22:22 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16/07/2012 22:35 |
«Πόλεμο» κηρύσσει ο Πολύδωρας για το θέμα των φωνηέντων
O τέως πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας

Για οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της γραμματικής και της γλώσσας, που «γίνεται με 'επιστημονική' υποστήριξη βαρέος πυροβολικού 140 πανεπιστημιακών», κάνει λόγο ο Βύρων Πολύδωρας, αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με το βιβλίο της Γραμματικής της Ε' και ΣΤ' τάξης του δημοτικού.  «Πόλεμος! Γρηγορείτε Συνέλληνες!» καταλήγει ο τέως πρόεδρος της Βουλής. Την Κυριακή 140 καθηγητές πανεπιστημίου, ειδικευμένοι στην ελληνική γλώσσα, δημοσίευσαν κείμενο κείμενο για το θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί σχετικά με τους φθόγγους και τα φωνήεντα της γλώσσας μας, με αφορμή το συγκεκριμένο βιβλίο της Γραμματικής.

Οι ειδικοί επιστήμονες, αναφέρονται στις απόψεις που διατυπώνονται στο άρθρο δασκάλας δημοτικού σχολείου της Ραφήνας, το οποίο αποτέλεσε έναυσμα για αυτήν την ιδιότυπη διαμάχη, χαρακτηρίζοντάς τις αποτέλεσμα παρανόησης βασικών κανόνων της γραμματικής, ενώ επιβεβαιώνουν «την πέραν πάσης αμφιβολίας επιστημονικά ορθή παρουσίαση των φωνηέντων της Νέας Ελληνικής στο νέο εγχειρίδιο».

Αντιδρώντας στην κίνηση αυτή, ο κ. Πολύδωρας φαίνεται να τάσσεται υπέρ των απόψεων που εκφράζει η δασκάλα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το σχέδιο «διάλυσης» της γραμματικής, για το οποίο κάνει λόγο, «δεν είναι λάθος ή αμέλεια. Είναι 'προμελέτη'».

Η ανακοίνωση του κ. Πολύδωρα έχει ως εξής:

«Μετά λύπης μου, όπως διαβάζω στις εφημερίδες 'Δημοκρατία', 'Ελεύθερο Τύπο', 'Αδέσμευτο Τύπο', 'Εστία', 'Βραδυνή', 'Έθνος' και 'Νέα' πρόκειται περί οργανωμένου σχεδίου.

»Η διάλυση της γραμματικής και της γλώσσας γίνεται με… 'επιστημονική' υποστήριξη βαρέος πυροβολικού 140 πανεπιστημιακών! Δεν είναι λάθος ή αμέλεια. Είναι 'προμελέτη'.

»Μας λέγουν με πρωτοφανή οίηση: 'Πώς τολμάτε, εσείς οι μη λέκτορες, οι μη ειδικοί, οι μη γλωσσολόγοι, οι αγράμματοι, μ' ένα λόγο να αντιστέκεσθε;'.

»Επομένως, ΠΟΛΕΜΟΣ! Γρηγορείτε Συνέλληνες!».

15
ΙΩΑΝΝΗΣ
18/07/2012 18:42
Δέχομαι ότι υπάρχει σχέδιο πίσω από το βιβλίο, απλοποίησης της γλώσσας, αλλά δεν μας εξηγεί κάποιος τι θα πάθουμε αν τα φωνύεντα είναι 5?
Ανδρέας.Β.
18/07/2012 07:53
Ότι πείτε στρατηγέ μου!
korina
18/07/2012 03:26
Ο Πολύδωρας δεν μου έκανε εντύπωση.Από τους πολιτικούς δεν περίμενα κάτι παραπάνω,αλλά η δασκάλα είναι απαράδεκτη. Πρώτον που δεν γνωρίζει αυτό το τόσο βασικό στοιχείο της γλώσσας μας και δεύτερον που δεν έψαξε λίγο το θέμα πριν διατυπώσει δημόσια την άποψή της.Πραγματικά στεναχωριέμαι πάρα πολύ...
Στρατηγός Αέρας
17/07/2012 23:45
Περήφανος για την άγνοιά του και ανεπίδεκτος μαθήσεως πέραν των όσων έμαθε (?) στο δημοτικό πριν από 60 χρόνια.
Ἐπιστήμων
17/07/2012 20:20
Μεγάλο δίκιο έχει ο κ. Πολύδωρος. Οι ψευτο"επιστήμονες" κατάστρεψαν την γλώσσα.
Απελπισμένη
17/07/2012 16:45
Συγχαρητήρια.. Είμαστε άξιοι των πολιτικών που αναδείξαμε. Ας κάτσουμε τώρα να κάνουμε "πόλεμο" για ένα ανύπαρκτο ζήτημα και ας αυτοϊκανοποιηθούμε ομαδικώς με την ιδεοληψία ότι ΕΜΕΙΣ οι λίγοι και εκλεκτοί ΞΕΡΟΥΜΕ τα σατανικά σχέδια των ύπουλων σκοτεινών δυνάμεων που έχουν βάλει σκοπό τους να μας εξοντώσουν! Σαΐνια είμαστε! Το βρήκαμε πάλι ποιο είναι το πρόβλημα. Μα φυσικά οι "ξένες δυνάμεις" που άλλη δουλειά δεν έχουν πρωί βράδυ, σκέφτονται τρόπους να "διαλύσουν τη γλώσσα μας". Αλίμονο.
Ανώνυμος / η
17/07/2012 15:26
OI ΕΛΛΗΝΕΣ «ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ» ΥΠΑΚΟΥΟΥΝ ΣΤΟΥΣ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΑΓΚΕΣ» ΤΗΣ Ε.Ε ( ΜΕΡΚΕΛ-ΣΑΡΚΟΖΙ-ΣΤΟΪΜΠΛΕΡ) ΤΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ !!! Με σοσιαλ-Μαρξιστικό και Βοναπαρτικό πνεύμα η Ε.Ε μετά από 40 χρόνια !!! κινδυνεύει να διαλυθεί. Αλίμονο στους εμπνευστές και ονειροπόλους της Ε.Ε, αν έβλεπαν την καγκστερική Ευρώπη του σήμερα , με πρωταγωνιστές ,την Σοσιαλ-Μαρξίστρια ,Μέρκελ –Σροϊμπερ , και τον Βοναπαρτιστή Σαρκοζί, οι οποίοι , μη κατανοούντες τις ιδανικές συλλήψεις των ιδρυτών, της ενιαίας Ευρώπης, τσογάρουν κατά την οικονομική ανακάλυψη των πυραμίδων της φούσκας και των μεθοδεύσεων των «Οίκων αξιολό-γησης»!!παραγκωνίζοντας τις ουσιαστικές θεσμικές εξουσίες της Ε.Ε., (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κομισιόν, Επιτροπή )που προς στιγμή, τους επιτρέπει να ασχημονούν, χωρίς καν ποινικές ευθύνες για υπερκάλυψη και υποτίμηση έργω, των θεσμικών εξουσιών. Η κατα τα άλλα συστηματικοί -τεχνοκράτες Ευρωπαίοι, απεδείχθησαν ότι το μόνο σύστημα που μας πουλούν, για αφελείς, είναι το σύστημα " Βλέπουμε και κάνουμε " !!! Αν αυτή η λογική και εφαρμογή ,μπορεί να λέγεται τεχνοκρατική. Αυτήν την λογική , άλλωστε εφάρμοζε και η Ελληνική Κυβέρνηση.!!! Που παθαίνοντας χρόνια τώρα, δεν έμαθε ακόμη ,Και περιμένει Μεσσίες
Παρεισακτος
17/07/2012 13:12
Ποιος τον εστειλε αυτον τον ανόητο στη Βουλή ? Ερώτηση ρητορική ...
τα απλα και ευκολα αποβαινουν σε βαρος της οικονομιας!
17/07/2012 11:47
η=εε, Ω=οο, αρχαια ελληνικα παντου σε ολα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, και στις εισαγωγικες τον Σεπτεμβριο! Εχουν βγει θαυμασια βιβλια του "πως προφεραν τις λεξεις οι αρχαιοι Ελληνες! αφηστε τα απλα και τα ευκολα, κατα τους γιαπωνεζους αποβαινουν σε βαρος της οικονομιας!
Θ.Γ.
17/07/2012 09:41
Την γλώσσα μου την έδωσαν ελληνική. δεν θα παραδώσω greeklish. ήδη είναι κουτσουρεμένη και βιασμένη και σε αυτό οφείλεται και η πνευματική μας αναπηρία σήμερα. όχι άλλο. Πίσω ολοταχώς στο θέμα της γλώσσας!
deminio
17/07/2012 09:22
αφού κάνει πόλεμο, ας καλέσει και τον στρατηγό-άνεμο...
Γεώργιος Κ....
17/07/2012 08:31
Μπορεί κύριε Φουντάλη , από την επιστημονική άποψη της γλωσσολογίας ,να είναι έτσι αλλά όταν διδάσκουμε γραμματική να διδάσκουμε γραμματική. Ας βαλούν το μάθημα της γλωσσολογίας και να τον έχουν εκεί σαν ύλη. Στην γραμματική τα φωνήεντα είναι 7 τέλος!!! Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο το συγκεκριμένο αλλά από το τι έχω ακούσει. Η ελλήνικη γλώσσα έχει αρκετά κακοποιηθεί ας την προφυλάξουμε και λίγο.
Παρατηρητής
17/07/2012 08:19
Θυμάται κανείς τα επιρρήματα; Η γλώσσα έχει απλοποιηθεί για να γίνει η σκέψη απλοϊκή. Όταν ένας λαός ολόκληρος μεγαλώνοντας μαθαίνει μόνο 10 λέξεις και μπορεί να εκφρασθεί μόνο περιφραστικά, τότε τον ελέγχεις και τον κατευθύνεις πιο αποτελεσματικά.
Χάρης Φουνταλής
16/07/2012 23:50
Όταν ο γλωσσολόγος λέει «φωνήεν» εννοεί τον ήχο, όχι το γράμμα. Επομένως για το γλωσσολόγο τα φωνήεντα της ελληνικής είναι 5, τα [a], [e], [i], [o], [u] (χρησιμοποίησα τα σύμβολα του Διεθνούς Φωνητικού Αλφαβήτου). Όταν ο Β. Πολύδωρας, και κάθε άλλος που η γλωσσολογική-του γνώση έχει μείνει στο στάδιο του Δημοτικού, λέει «φωνήεν» εννοεί το γράμμα, και βέβαια θυμάται το ρητό: «τα φωνήεντα είναι επτά, και φωνάζουν δυνατά: α, ε, η, ι, ο, υ, ω». Αν ο Β. Πολύδωρας, και κάθε άλλος που νομίζει οτι μπορεί να έχει άποψη επί του θέματος, είχε καιρό να μελετήσει γλωσσολογία, θα μάθαινε οτι “γλώσσα” δεν είναι ο γραπτός λόγος, αλλά ο προφορικός. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά έτσι είναι. Ο γραπτός λόγος είναι ένα “ένδυμα” του πραγματικού, προφορικού λόγου. Το ένδυμα αυτό μπορεί μάλιστα να είναι περιστασιακό, και να αλλάξει. Π.χ. την 1η Ιανουαρίου του 1929 το ένδυμα της τουρκικής γλώσσας άλλαξε, γιατί η γραφή από αραβική μετατράπηκε σε λατινική, χάρη σε διάταγμα του Ατατούρκ. Η τουρκική *γλώσσα* όμως καθαυτό, δηλαδή αυτή που μιλούσε ο χωρικός στα βάθη της Ανατολίας, φυσικά δεν άλλαξε ούτε κατά το ελάχιστο. Γιατί αυτό είναι η γλώσσα: ο *λόγος*, όχι η γραφή. Γιαυτό και τα «φωνήεντα» είναι οι ήχοι, ο λόγος δηλαδή, όχι τα γράμματα, όχι η γραφή. Κανείς δεν κατάργησε τα γράμματα της ελληνικής γραφής. Τα φωνήεντα όμως (ως ήχοι) της ελληνικής γλώσσας είναι πέντε, γιατί τόσα προφέρουμε, είτε μας αρέσει είτε όχι. Κατά τα άλλα, τόσο ο κ. Πολύδωρας όσο και η κυρία δασκάλα που ξεκίνησε το ζήτημα, καλό θα ήταν να μορφώνονταν λίγο πριν εκτεθούν μιλώντας για θέματα που δεν γνωρίζουν. Όποιος θέλει να μάθει τα στοιχειώδη μπορεί να γράψει στο Google: «θεμελιώδεις αρχές γλωσσολογίας» και να κάνει κλικ στη σελίδα που έρχεται πρώτη στη λίστα.
Άναυδη
16/07/2012 23:18
Ως πότε θα απασχολούν την κοινή γνώμη και θα μας κυβερνούν ημιμαθής, επικίνδυνοι και υπερφίαλοι "πολιτικοί";;;;; Όπως φαίνεται, όμως, ο κος Πολύδωρας είναι υπεράνω της επιστήμης, της γνώσης και της ίδιας της γλώσσας...