Εκφράζουν απορία και θλίψη

Παρέμβαση 140 γλωσσολόγων στον «πόλεμο για τα φωνήεντα»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2012 12:59 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15/07/2012 13:15 |
Παρέμβαση 140 γλωσσολόγων στον «πόλεμο για τα φωνήεντα»
Από τις επίμαχες σελίδες του βιβλίου

Eκατό σαράντα καθηγητές πανεπιστημίου, εξειδικευμένοι στην ελληνική γλώσσα, υπογράφουν κείμενο για το θόρυβο σχετικά με τους φθόγγους και τα φωνήεντα της γλώσσας μας, με αφορμή τα βιβλία γραμματικής της Ε' και ΣΤ' τάξης του δημοτικού. Οι ειδικοί επιστήμονες, αναφέρονται στις απόψεις που διατυπώνονται στο άρθρο δασκάλας δημοτικού σχολείου της Ραφήνας, το οποίο αποτέλεσε έναυσμα για αυτήν την ιδιότυπη διαμάχη, χαρακτηρίζοντάς τις αποτέλεσμα παρανόησης βασικών κανόνων της γραμματικής της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και το όλο ζήτημα ανησυχητικό διότι, όπως λένε, αποπροσανατολίζει δασκάλους γονείς και μαθητές.

«Ως γλωσσολόγοι, επιστημονικά ειδικότεροι και αρμοδιότεροι για τα ζητήματα γλώσσας και γλωσσικής εκπαίδευσης, και ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι οφείλουμε να πάρουμε θέση και να εξηγήσουμε γιατί οι κατηγορίες τις οποίες εξαπολύει η κ. Χρυσού κατά των συγγραφέων του εγχειριδίου «Γραμματική Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού» είναι παντελώς εσφαλμένες και ανυπόστατες.

»Η πρωτοβουλία μας αυτή δεν έχει συντεχνιακό χαρακτήρα αλλά τη θεωρήσαμε επιβεβλημένη, όταν μια επιστημονικά ανυπόστατη καταγγελία μετατρέπεται τόσο άκριτα σε επιστημονικό μανιφέστο και οδηγεί χιλιάδες συμπατριώτες μας σε παράλογα συμπεράσματα» αναφέρουν.

Το αναλυτικό κείμενο, στο οποίο καταγράφεται «η αλήθεια για τα καταγγελλόμενα, σύμφωνα με τις επιστημονικές αρχές της γλωσσολογίας», καταλήγει, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Για τους παραπάνω λόγους, ως ειδικοί επιστήμονες στον τομέα της γλωσσολογίας και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν μια εκπαιδευτικός που δεν παραδέχεται στοιχειώδεις αρχές της γλωσσικής επιστήμης, όπως είναι η διαφορά μεταξύ ήχων και γραμμάτων, βασιζόμενη σε παρανοήσεις και αβάσιμα συμπεράσματα να αμφισβητεί την εγκυρότητα ενός διδακτικού εγχειριδίου, που έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και αποτελεί έργο ειδικών επιστημόνων και το οποίο, ως δασκάλα, καλείται να διδάξει.

»Θεωρούμε θλιβερό το γεγονός ότι ένα άρθρο με τόσο φτωχά, εσφαλμένα και αντιεπιστημονικά επιχειρήματα αναπαράγεται και να διαδίδεται άκριτα στο διαδίκτυο και στα Μ.Μ.Ε.και αναγορεύεται σε μείζον θέμα συζήτησης. Επιβεβαιώνουμε την πέραν πάσης αμφιβολίας επιστημονικά ορθή παρουσίαση των φωνηέντων της Νέας Ελληνικής στο νέο εγχειρίδιο».

22
Κρίσιλας Παύλος,
18/07/2012 01:55
Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για καθαρή σκιαμαχία. Πώς τα καταφέρνουμε να δημιουργούμε ζητήματα εκ του μηδενός! Είναι ζήτημα ορολογίας που δεν αγγίζει και δεν επηρεάζει καθόλου την ουσία, δηλαδή την πραγματικότητα της γλώσσας, που είναι αυτή που είναι και δεν αλλάζει. Η νεοελληνική έχει εξελιχθεί(;) και έχει διαμορφώσει ένα δικό της ξεχωριστό σε σύγκριση με την αρχαία γραμματικό σύστημα (ας το πω έτσι) όμως πρέπει να γίνονται σεβαστές και οι καταβολές της και η ιστορικότητά της. Αψυχολόγητες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες δημιουργούν συγχύσεις και ανούσιες αντιπαραθέσεις. Καλά τα έγραφε η γραμματική του Τριανταφυλλίδη: Τα γράμματα και οι φθόγγοι, τα φωνήεντα και τα σύμφωνα κατανοητά και αποδεκτά, τι τις θέλαμε τις αλλαγές; για να δημιουργούμε ζητήματα; ''έπη μάτην σκιαμαχούμενα'' όπως θα 'λεγε και ο Λουκιανός. Ορίστε τώρα και η έμμετρη εκδοχή για να ελαφρύνω την ατμόσφαιρα: Εγώ που πήγα φέτος στο σχολείο τα γράμματα να μάθω τα σωστά μου είπανε πως λείπουν τώρα δύο από τα φωνήεντα που ήτανε επτά. Πως πέντε έχει τώρα το καλάθι το ύψιλον δεν έχει προφορά το ήτα το ωμέγα ήταν λάθη στο νέο μας το σύστημα το ου τώρα χωρά. Μας έμειναν λοιπόν στη νέα λίστα το ε, το ο, το ου, το ι, το α. τ' αρχαία τα κιτάπια τώρα κλείστα και κάνε τα παράπονα στου Αττάλου τη στοά!
agglos
17/07/2012 12:43
Ε λε λοξα με τη γλωσσα που εχουν μερικοι. Βαζω στοιχημα οτι κανεις σας δεν εχει ενα σοβαρο επιχειρημα να προτεινει ΓΙΑΤΙ πρεπει να κρατησουμε τα φωνηεντα οπως τα εχουμε και να μην απλοποιησουμε την γλωσσα μας περισσοτερο. Περα του "ετσι τα μαθαμε" και τον φανατισμο εναντιον φαντασματων εκ του εξωτερικου που 'επιτιθονται' στον ελληνισμο, γιατι θελετε να κρατησετε το υπαρχον αλφαβητο. Εμενα μου φαινεται μια χαρα να το απλοποιησουμε και να εχουμε ενα γραμμα για τα "η", ενα για τα "ο" κλπ. Μπορει στην αρχη να σας φαινεται ασχημο γιατι εχετε συνηθισει αλλιως αλλα θα διευκολυνει τα πραγματα αρκετα. Ο σκοπος ειναι να κανουμε την ζωη μας ευκολοτερη, αλλιως να παμε να μαθουμε γιαπωνεζικα με τα 2000 'καντζι' τους. Αιντε παρτε μπρος ρε κολημενα μυαλα που δεν μπορειτε να δεχτειτε τιποτα καινουριο. Οι περισοτεροι δεν εχετε ανοιξει βιβλιο στη ζωη σας αλλα σκιζετε τα βρακια σας αμα δειτε καποιον να προτεινει αλλαγες στη γλωσσα η στις συνηθειες/εθιμα.
ΓΛΩΣΣΟ-ΛΟΓΙΚΑ
17/07/2012 12:40
Ορισμένοι αναγνώστες είτε δε θέλουν είτε δε μπορούν να καταλάβουν τα αυτονόητα: (1) Κανείς γλωσσολόγος δεν προτείνει να απλοποιηθεί/αντικατασταθεί το ελληνικό αλφάβητο από το λατινικό αλφάβητο ή φωνητική γραφή. Απλώς εξηγούν το αυτονόητο, τη διαφορά φθόγγων (προφορικός λόγος) και γραμμάτων (γραπτός λόγος). (2) Οι 140 Γλωσσολόγοι που υπέγραψαν είναι κατά 90% Ελληνες (και όχι 'όλοι ξένοι' όπως λέει κάποιος), αλλά πολλοί σπούδασαν ή/και εργάζονται (και) στο εξωτερικό -αυτό λέει κάτι για την επιστ. ποιότητά τους, νομίζω. Δεν εργάζονται όλοι στην Ελλάδα. Παρεμπιπτόντως, η Γλωσσολογία έχει πολλούς κλάδους πλέον - με πρακτικές εφαρμογές και στην εκπαίδευση- και για αυτό υπάρχουν πολλοί γλωσσολόγοι, διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα. (3) Για τη δήθεν αναθεώρηση της ελληνικής γλώσσας από το 1975 κεξ (κατάργηση της τεχνητής καθαρεύουσας, κατάργηση άχρηστων πλέον τόνων-πνευμάτων κτλ) δε θα σχολιάσω καν: όποιος υποστηρίζει τέτοια πράγματα είναι απλώς γραφικός...
θ.γ.
17/07/2012 09:38
Την γλώσσα μου, μου την έδωσαν ελληνική. Δεν θα την παραδώσω greeklish..... Ήδη είναι κουτσουρουμένη και σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται για την πνευματική αναπηρία μας. Όχι άλλο.. Πίσω ολοταχώς στο θέμα της γλώσσας....!
Βασίλης
17/07/2012 08:28
την λέξη 'ωραίο' οι ξένοι θα την πρόφεραν 'όρεο' γιατί? διότι αν δοκιμάσουμε και εμείς να προφέρουμε με βραχύ και όχι μακρόσυρτο ήχο το 'ο' ('ω') και το 'ε' (αι) τότε δυσκολευομαστε να τονίσουμε την λέξη αντίστοιχα. Η γλώσσα είναι ένα σύστημα, δεν μπορείς να κοβεις και να ράβεις τα Ελληνικά για να ταιριάξεις στο λατινικό σύστημα... το 'ο' και το 'ω' δεν προφέρονται το ίδιο ούτε σήμερα στις περισότερες Ελληνικές λέξεις σε πείσμα ειδικών και μη ... και ας λέει ο κος Μπαμπινιώτης... οι άξιοι γλωσσολόγοι καλό θα ήταν να έχουν λιγότερο δογματικές και περισότερο αναλυτικές εξηγήσεις κάνοντας εν-ανάγκη τον 'δικηγόρο του διαβόλου' όπως ταιριάζει στον επιστημονικό τρόπο σκέψης... αν κάνουμε λάθος σε κάτι να το δεχτούμε μετά διαλόγου. Για τους ανάξιους, όπως σε καθε κλάδο, έ θα βγάλουν και καμιά δημοσιευση παραπάνω σε διεθνούς φήμης περιοδικά με τις 'εγκριτες' απόψεις τους ακολουθούμενες απο συνεντευξεις με αναφορές στην 'κατάντια' μας- που ξέρεις μπορεί να διδάξουν και στο Χάρβαρντ... 'μη μου τους κύκλους τάρεττε'
Γ.Κ.
16/07/2012 15:55
Ερώτηση προς όλους τους γλωσσολόγους ( νεότευκτους ή παλαιούς). " Η γαλλική γλώσσα , όσον αφορά την γραφή, την γραμματική και το συντακτικό της, έχει μείνει αναλλοίωτη τα τελευταία 200 περίπου χρόνια. Με τις συνεχείς αναθεωρήσεις της ελληνικής γλώσσας από τότε που ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος ( βλ. καθαρεύουσα, δημοτική, πολυτονικό, μονοτονικό κλπ.), τι προσπαθείτε ν' αποδείξετε ?
lapiotis panagiotis
16/07/2012 15:15
το μονιμο ανθελληνικο κατεστημενο που επιμενει στον βρομηκο πολεμο του εναντιον καθε ελληνικου,δηλ.οι συνεχιστες της ανατολικης ρωμαικης αυτοκρατοριας και του σουλτανατου επιμενουν στην πληρη καταστροφη της ελληνικης σκεψης και φιλοσοφικης αντηλυψης των πραγματων επειδη η ελληνικη σκεψη αναιρει την ιουδαικη αντιληψη.Και τη στιγμη που ολος ο κοσμος ανακαλυπτη την δυναμη της ελληνικης γλωσσας οι εδω δερβισηδες θελουν να την απαξιωσουν τελειως διοτι μονο ετσι θα εξαφανισουν τον ελληνισμο.Ο Γεωργιος Ραλης το 1977 ζητησε στη βουλη την καταργιση του ελληνικου αφαβητου και ζητησε την αντικατασταση του απο το λατινικο!!!το 1979 βιασε την ελληνικη γλωσσα επιβαλλοντας τη ΜΑΛΙΑΡΗ δημοτικη. θελετε και αλλα?Αρβελερ στο Αρχονταρικι 'πρεπει να λεγομαστε ρωμιοι και οχι ΕΛΛΗΝΕΣ'!!! επιμενουν και εμεις θα επιμενουμε στην καταγωγη μας και την ιστορια μας στη γλωσσα μας και εν ενθετω χρονο θα τους στηλουμε τα χερετισματα.
ΓΛΩΣΣΟ-ΛΟΓΙΚΑ
16/07/2012 14:19
@φωνήεντα: Ο ορισμός του λεξικού του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (:Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη) (᾿(γραμμ.) φθόγγος που, κατά την άρθρωσή του, η αναπνοή βγαίνει σχετικά ανεμπόδιστα... || *γράμμα* το οποίο συμβολίζει φωνήεν: Tα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας είναι εφτά και τα σύμφωνα δεκαεφτά') είναι ασαφής, όχι όμως λανθασμένος. Εννοεί ότι υπάρχουν 7 *γράμματα* (και πολλά ακόμη διγράμματα/δίψηφα φωνήεντα, π.χ. ου, ει, οι, υι) για την απόδοση των 5 φωνηέντων. Άλλωστε οι βασικοί συντάκτες του λεξικού (Α. Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, Ε. Πετρούνιας κτλ) έχουν συνυπογράψει το κείμενο των '140'. Πιο σαφής ο ορισμός της λέξης 'φωνήεν' στο λεξικό Μπαμπινιώτη: 'η Ελληνική γλώσσα φωνητικώς έχει 5 φωνήεντα (α, e, i, o, u), τα οποία δηλώνονται στη γραφή με 7 φωνητικά γράμματα (α, ε, η, ι, ο, υ, ω)' [πβ. και δίψηφα αι, οι, ει, υι, θα έλεγα εγώ]. Άρα, το συμπέρασμά σου είναι βεβιασμένο (το Λεξικό όμως του Ιδρύματος πρέπει να βελτιώσει τον ορισμό του λήμματος στην επόμενη έκδοση).
Απορία ανέργου πτυχιούχου
16/07/2012 14:00
Αν είναι δυνατόν να υπάρχουν 140 καθηγητές πανεπιστημίου γλωσσολογίας της Ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα. Τι χρειάζονται τόσοι πολλοί και αναρρωτιέμαι ποιά είναι η παρουσία τους στον διεθνή χώρο γιατί, τουλάχιστον εγώ, δεν έχω ακούσει τίποτα σχετικό. Από τις λίγες γνώσεις που έχω στα Αγγλικά, η μεγαλλίτερη δυσκολία μου είναι να αντιστοιχήσω την ορθογραφία των λέξεων με την προφορά τους. Και όμως δεν έχω τύχει να διαβάσω ότι οι Αγγλοσάξονες προτείνουν την αλλαγή της γλώσσας τους στο σχολείο. Φαίνεται ότι σέβονται την γλώσσα τους. Τώρα πόσο σύμπτωση είναι ότι η συγγραφή αυτού του βιβλίου αρχίζει το 2003 και συμπίπτει με το βιβλίο Ρεπούση περί συνωστισμού και το πρόσφατο παρόμοιο βιβλίο Μπαμπινιώτη ο οποιός έγραψε τον νόμο περί παιδείας σαν υπουργός παιδείας στα παλαιότερα των υποδημάτων του ένας Θεός ξέρει.
ΒΑΣΙΛ ΒΑΝΙΩΤΗΣ
16/07/2012 13:32
140 γλωσσολόγοι για την γραμματική Πολύ και ακαταλαβίστικο μπλά-μπλά οι 140 "έγκριτοι" γλωσσολόγοι. Ούτε ποιοί είναι δεν μας λένε, και ούτε τους συγγραφείς του βιβλίου αναφέρουν. Ντρέπονται ?? Μιλούν για "παρανόηση βασικών αρχών της γλωσσολογίας που διδάσκονται σε όλα τα παιδαγωγικά και φιλολογικά τμήματα των πανεπιστημίων", αλλά ποιά πανεπιστήμια ?? μήπως μόνον της αλλοδαπής ?? Στα χρόνια μου {είμαι 66} ο δάσκαλος μας μάθαινε τα επτά φωνήεντα και τα σύνθετα σύμφωνα επί ... ποινή βίτσας !! Τώρα ?? Τώρα, μήπως "το νέο σχολικό εγχειρίδιο αλλάζει την ιστορική ορθογραφία της Ελληνικής γλώσσας" ??. Και για να ξεκαθαρίζω τα πράγματα, δεν θεωρώ οτι οι Έλληνες επιθυμούν μια ... φραγκολεβαντίνικη ελληνική γλώσσα.
SPYROS
16/07/2012 13:10
Ως συνηθως οπου υπαρχει καπνος υπαρχει και φωτια! Το γεγονος και μονο οτι στην επιστολη μιας ελληνιδας δασκαλας εκαναν το κοπο να απαντησουν 140(!) γλωσσολογοι (οι περισσοτεροι των οποιων ξενοι!) κανει το πραγμα οχι απλως υποπτο αλλα κραυγαλεο! Αρκει να θυμηθουμε το 'αποφθευγμα' της κας Διαμαντοπουλου περι καθιερωσεως της αγγλικης ως πρωτευουσης διδακτεας γλωσσας στα σχολεια, την περιφημη Ρεπουση με το 'συνωστισμο' της, παλαιοτερα την καταργηση της υποτεινουσας καθως και του τονισμου (ωστε να μοιζει με την λατινικη γραφη) και τωρα αυτο, την καταργηση των φωνηεντων και την αυξηση των συμφωνων ('οπως Αμερικη' που ελεγε και μια χαριτωμενη μαυρη σε διαφημιση). Δυστυχως ο πολεμος κατα του ελληνισμου εχει ξεκινησει εδω και δεκαετιες και δυστυχως με την συμπραξη ολων των κομματων, απο δεξια εως αριστερα!
Λεων. Καλος
16/07/2012 12:45
Οταν επαγγελματιες του γραπτου και προφορικου λογου (δημοσιογραφοι και πολλοι αλλοι "μορφωμενοι") δεν μπορουν να αποδωσουν το ουσιατικο ΟΔΟΣ σε τρεις απλες κλισεις η το επιθετο ΠΛΗΡΗΣ σε ολα τα γενη του ΣΩΣΤΑ και χωρις ενδοιασμους, ε, τοτε νομιζω οτι το προβλημα μας δεν ειναι η μελετη της ιστορικης γραμματικης μας. Το προβλημα ειναι στο συστημα ΠΑΙΔΕΙΑΣ μας. Δεν μας δινει κινητρα για να εννοησουμε τη ιστορικη γλωσσα μας σαν εργαλειο ακριβειας που ανοιγει μονοπατια για την κατανοηση του θαυμαστου κοσμου που μας περιβαλλει. Ενα τετοιο κινητρο, που δεν μας παρεχει το σημερινο συστημα, ειναι ο πνευματικος χωρος για την αναπτυξη της ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑΣ, Ολα εκεινα τα ερωτηματικα που γεννιουνται μεσα μας κατα την παιδικη ηλικια πεθαινουν μολις παμε σχολειο.
Athanasios kanoulis
16/07/2012 12:40
Δηλαδή το υπουργείο Παιδείας πλήρωσε μια δασκάλα για να τροποποιήσει ένα αλφάβητο 3500 χρόνων? Αδύνατον Thanos
φωνήεντα
16/07/2012 12:33
Λεξικό της κοινής νεοελληνικής (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών): "φωνήεν το [foníen] Ο γεν. φωνήεντος, πληθ. φωνήεντα, γεν. φωνηέντων : (γραμμ.) φθόγγος που, κατά την άρθρωσή του, η αναπνοή βγαίνει σχετικά ανεμπόδιστα, που μπορεί να εκφωνηθεί μόνος του και να αποτελέσει συλλαβή: Mακρά / βραχέα / δίχρονα φωνήεντα. || γράμμα το οποίο συμβολίζει φωνήεν: Tα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας είναι εφτά και τα σύμφωνα δεκαεφτά." Συμπέρασμα: σύμφωνα με το λεξικό, τα φωνήεντα είναι 7 και όχι 5!!!!! Άλλο πράγμα είναι φθόγγοι των φωνηέντων και άλλο φωνήεντα!!!!!!
@γλωσσολόγους
16/07/2012 12:10
Η νεοελληνική γραμματική του Τριανταφυλλίδη (ανατύπωση της έκδοσης του ΟΕΣΒ (1941) με διορθώσεις του έτους 2005) αναφέρει στη σελ. 13: "Φωνήεντα έχομε στη γλώσσα μας πέντε, τ' ακόλουθα (ο λόγος είναι πάντοτε για φθόγγους και όχι για γράμματα): α, ε, ι, ο, ου." Η ίδια γραμματική του ΟΕΔΒ (βιβλίο για τον δάσκαλο) του έτους 1989 αναφέρει ση σελ. 13: "Φωνήεντα είναι τα γράμματα α, ε, η, ι, ο, υ, ω." Θα μπορούσε ένας γλωσσολόγος να μας εξηγήσει τη συγκεκριμένη διόρθωση/βελτίωση;
αδύνατον
16/07/2012 11:36
Προς ειδικούς και μη. Στην Κύπρο, ένας βουλευτής πρότεινε αυτό ακριβώς που έκανε η δασκάλα από την Ραφήνα αλλά στο πιο τολμηρό. Με μια απλή αναζήτηση θα βρείτε πολλά λινκ επί του θέματος. Οι παραλείψεις τελικά δεν είναι και τόσο αθώες. Απλώς κάποιοι θέλησαν να κόψουν αντιδράσεις και να τεστάρουν τις ακαδημαϊκές αντοχές ενός κράτους που ξεψυχάει. Στην Μ. Βρετανία μπαίνει η εκμάθηση της Αρχαίας Ελληνικής στα σχολεία με μια αιτιολογία να είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Στην Ελλάδα κάνουμε τα εντελώς αντίθετα. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να περάσει έτσι.
ΠΑΝΠΑΛ
16/07/2012 10:56
Eχω τελειώσει τη γλωσσολογικη κατεύθυνση του φιλολογικού τμήματος, οπότε επιτρέψτε μου να ξέρω το ζήτημα. Εχω γράψει σχετικά στο alfavita. Αυτό που με φοβίζει στα γλωσσικά ζητήματα είναι α) η απύθμενη άγνοια κυρίως των δασκάλων-δυστυχώς και αρκετών φιλολόγων που πήραν πτυχίο έως αρχές 80's και δεν επιμορφώθηκαν ποτέ β) η ακόμα πιο απύθμενη άγνοια (κατάχρηση:το απύθμενος δεν έχει παραθετικά) μερικών εθνικοφρόνων, εθνικιστών, εθνικοσοσιαλιστών και λοιπών παραφρόνων, που θεωρούν ότι κάθε παρελθοντικό είναι και σωστό. Θα ήθελαν να δουν (οι δεύτεροι) στρατόπεδα συγκέντρωσης με βάση όχι τη φυλή, αλλά την αμορφωσιά ;;;
κάποιος που ξέρει καλύτερα
16/07/2012 10:45
Καλά θα κάνουν οι πάσης φύσεως ανόητοι/άσχετοι να σιγήσουν σε θέματα γλωσσολογίας. Θα με κάνετε να κάψω το διδακτορικό μου στη φωνητική!
ΓΛΩΣΣΟ-ΛΟΓΙΚΑ
16/07/2012 03:14
@ αδύνατον: Οταν είπα στο προηγούμενο σχόλιό μου να σταματήσουν κάποιοι να αναφέρονται στα Νέα Ελληνικά με βάση τις Γραμματικές της Αρχαίας Ελληνικής εννούσα κάποιους αναγνώστες εδώ και σε άλλες ιστοσελίδες, όχι βέβαια τους συγγραφείς του βιβλίου που ξέρουν καλά τη δουλειά τους ούτε βέβαια το υπουργείο Παιδείας πλήρωσε ποτέ καμιά δασκάλα 'για να τροποποιήσει ένα αλφάβητο 3500 χρόνων' !! Άλλο και τούτο, πού το είδες αυτό;(!!). Η δασκάλα από την Αν. Αττική απλώς ξεκίνησε μόνη της τον διαδικτυακό σαματά κατά του βιβλίου λόγω προφανούς άγνοιας και οι πάσης φύσεως γραφικοί βέβαια ακολούθησαν...
Αδύνατον
16/07/2012 02:32
Δηλαδή το υπουργείο Παιδείας πλήρωσε μια δασκάλα για να τροποποιήσει ένα αλφάβητο 3500 χρόνων?
ΓΛΩΣΣΟ-ΛΟΓΙΚΑ
16/07/2012 01:25
Μήπως θα μπορούσαν κάποιοι να σταματήσουν να αναφέρονται σε (σχολικές) Γραμματικές της Αρχαίας Ελληνικής όταν αναφέρονται στη Νέα Ελληνική; Εκτός και αν ομιλούν ακόμη με ευκτικές (δυνητικές, ευκτικές, πλαγίου λόγου κτλ), απαρέμφατα, μακρά και βραχέα φωνήεντα κτλ... Eχουν συνειδητοποιήσει ότι από την εποχή του Περικλή έχουν περάσει σχεδόν 2500 χρόνια και από την εποχή της Γραμματικής του Διονυσίου του Θράκα (το διάβασα και αυτο!) κάπου 2000 χρόνια; Όσο για τα φωνήεντα της Aρχαίας Eλληνικής (: Αττικής διαλέκτου) δεν ήταν 7 αλλά περισσότερα- σκεφτείτε μόνο ότι υπήρχαν μακρά και βραχέα α, e, i, o, y - δυστυχώς όμως μόνο το μακρό e (Η) και το μακρό ο (Ω) γράφονταν με ξεχωριστά γράμματα από τα αντίστοιχα βραχέα e, o (Ε, Ο). Για τα α, i, y τα γράμματα, τόσο για το βραχύ όσο και για το αντίστοιχο μακρό ήταν ταυτόσημα (Α, Ι, Υ). Ιδανικά, θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχουν ειδικά γράμματα (ή έστω ειδικά σημάδια) και για τα άλλα τρία μακρά φωνήεντα (μακρά Α, Ι, Υ) πέραν του Η και του Ω, αλλά έτσι είχαν τα πράγματα, τι να κάνουμε. Άρα υπήρχαν 7 *γράμματα* για φωνήεντα στα Αρχαία Ελληνικά, αλλά φυσικά *προφέρονταν* περισσότερα φωνήεντα (10 2). Στα Νέα Ελληνικά βέβαια δεν έχουμε πλέον μακρά φωνήεντα (στην προφορά), αλλά έχουμε διατηρήσει την ιστορική ορθογραφία-και αυτή δεν κινδυνεύει από κανέναν. Σταματήστε λοιπόν να μπερδεύετε τα γράμματα (γραπτός λόγος) με τους φθόγγους (προφορικός λόγος) και μην αναφέρεστε στη Νέα Ελληνική με όρους Αρχαίας Ελληνικής -ούτε οι πλέον ένθερμοι καθαρευουσιάνοι δεν το έκαναν συστηματικά αυτό!
κυταξετε τα αγγλικα!
15/07/2012 18:37
ειστε ανθελληνες, ντροπη σας!