Το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 – 29 Ιουνίου 2012 στις Βρυξέλλες, της Ελληνικής Αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου, θα έχει τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του».

Η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάνθηκε ότι η χώρα θα πρέπει να εκπροσωπηθεί είτε από τον Πρόεδρο, είτε από τον αρχηγό του κράτους.

Σημειώνεται ότι παλαιότερα η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί σε Σύνοδο Κορυφής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη. Ηταν στη Σύνοδο της Μαδρίτης, το καλοκαίρι του 1989, όταν μετά τις εκλογές του Ιουνίου δεν είχε σχηματιστεί κυβέρνηση.

Στις Βρυξέλλες μόνο ο Βενιζέλος για τη συνεδρίαση των Σοσιαλιστών

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Αυτή όμως είναι μια κομματικού χαραχτήρα δραστηριότητα που ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή, διότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι στην προσπάθεια για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης προς τη σωστή κατεύθυνση» διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι το ταξίδι των τριών ηγετών στην Ευρώπη θα γίνει αμέσως μετά την ανάρρωση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Δεν θα μεταβούμε στις Βρυξέλλες, διότι δεν θα πάει ούτε ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Κουβέλης, o οποίος τόνισε ότι συζήτησαν με τον κ. Βενιζέλο και σε ανοιχτή ακρόαση με τον Αντώνη Σαμαρά για την ανάγκη εποπτείας του κυβερνητικού έργου προς όφελος της χώρας.

Ο κ. Κουβέλης έστειλε, επίσης, τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στον Βασίλη Ράπανο, ο οποίος αναμένεται να βγει την Τρίτη από το νοσοκομείο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν έχει νόημα να μεταβούν μαζί με τον κ. Κουβέλη στις Βρυξέλλες, αφού δεν θα γίνουν οι σημαντικές κατ’ ιδίαν επαφές με άλλους ηγέτες λόγω της απουσίας του πρωθυπουργού.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να βγει σύντομα από την αμηχανία της προεκλογικής περιόδου και να αποκτήσει ρυθμούς που θα την βγάλουν από την κρίση.

Επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό δεκτή η πρόταση του για τη συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, που είναι μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, και τον κ. Τσίπρα.

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει σύντομα να συγκροτηθεί ο διυπουργικός συντονισμός για τη διαπραγμάτευση, που θα πρέπει να συνεπικουρείται από πρόσωπα με εμπειρία όπως ο Γιώργος Ζανιάς και ο Πέτρος Χριστοδούλου.

Τέλος, ανέφερε ότι συνομίλησε και με τον κ. Ράπανο, αλλά δεν έγινε καμία αναφορά σε πολιτικά θέματα, παρά μόνο στο θέμα της υγείας του.