Η εφημερίδα απευθύνεται στους Έλληνες στο δεύτερο πρόσωπο («Αγαπητές Ελληνίδες, αγαπητοί Έλληνες») και τους καλεί να φροντίσουν «για ξεκάθαρες πολιτικές λύσεις» και να ψηφίσουν «θαρραλέα υπέρ της μεταρρυθμιστικής πορείας και όχι οργισμένα κατά της αναγκαίας και επίπονης αναδιάρθρωσης».

Σημειώνει ότι «μόνο με τα κόμματα που αποδέχονται τους όρους των διεθνών χρηματοδοτών, η χώρα σας θα μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ» και καλεί τους Έλληνες «να αντισταθούν στην δημαγωγία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ».

«Μην εμπιστεύεστε τις υποσχέσεις τους, ότι δηλαδή είναι δυνατή η χωρίς συνέπειες καταγγελία όλων των συμφωνιών. Η χώρα σας έχει επιτέλους ανάγκη από ένα κράτος που λειτουργεί.

»Για την ομαλή διακυβέρνησή της συνιστούμε τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που κάνουμε με βαριά καρδιά» αναφέρει το άρθρο, λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία άσκησε επί δεκαετίες λάθος πολιτική και είναι συνυπεύθυνη για τη σημερινή μιζέρια».

Παρόλα αυτά, συνεχίζει η εφημερίδα, «η καλύτερη επιλογή για τη χώρα σας θα ήταν μία κυβέρνηση συνασπισμού με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά και όχι τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλει να γυρίσει πίσω τον τροχό της ιστορίας και σας βαυκαλίζει με έναν κόσμο που είναι εκτός πραγματικότητας».

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι η σύσταση γίνεται «κατ’ εξαίρεση», καθώς συνηθίζεται μόνο στην περίπτωση των εκλογών για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γίνεται λόγος για «κοινό συμφέρον των Financial Times Deutschland και της πλειοψηφίας των Ελλήνων: η χώρα σας να παραμείνει στο ευρώ».

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Υποδείξεις αλλού, στημένες προκλήσεις αλλού!» ήταν η απάντηση τη ΝΔ στο δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times, που καλούν στο προκλητικό άρθρο τους τους Έλληνες ψηφοφόρους «να αντισταθούν στη δημαγωγία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε: «Οι Έλληνες είμαστε υπερήφανος λαός. Ξέρουμε τι ψηφίζουμε. Υποδείξεις αλλού! Η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη Παράταξη. Αντλεί τη δύναμή της από το λαό. Στημένες προκλήσεις, λίγο πριν τις εκλογές, αλλού!».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται: «Η χωρίς προηγούμενο ωμή παρέμβαση της γερμανικής έκδοσης των FT αποτελεί πράξη προσβολής της εθνικής αξιοπρέπειας και υπονόμευσης της δημοκρατίας στη χώρα μας.

» Αν νομίζει το γερμανικό κατεστημένο και οι εγχώριοι σύμμαχοί του, που όλες αυτές τις μέρες απειλούν εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, σπέρνουν με εγκληματικά ανεύθυνο τρόπο τον τρόμο της επιστροφής στη δραχμή, ότι θα κάμψουν το φρόνημα του ελληνικού λαού, είναι γελασμένοι.

» Ο αγώνας για εθνική αξιοπρέπεια, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, ο αγώνας κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής θα νικήσει το φόβο και την υποταγή.

» Να χαίρονται ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος τους προστάτες τους».

Για μία χωρίς προηγούμενο ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά μιας κυρίαρχης χώρας που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές, κάνει λόγο ο Β.Μουλόπουλος, συντονιστής της Επιτροπής Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο της Ευρώπης αποκάλυψαν ποιος είναι ο άνθρωπός τους στην Ελλάδα.

»Αποκαλύπτεται επιτέλους ο ρόλος που θα παίξει η ΝΔ και οι συνέταιροι της, αν αναλάβουν τη διακυβέρνηση και ποιανού τα συμφέροντα θα εξυπηρετήσουν. Θα είναι μια κυβέρνηση της SIEMENS, των τραπεζιτών, των εργολάβων, των εμπόρων όπλων, των εφοπλιστών και άλλων ‘αναξιοπαθούντων’ διεθνών και εγχώριων ομάδων» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε: «Όπως ομολογεί το ανυπόγραφο άρθρο, σπάει μια παράδοση δεκαετιών, που οι συστάσεις αφορούσαν μόνο τους Γερμανούς ψηφοφόρους.

»Είναι μια πρόκληση προς όλους τους ευαίσθητους πολίτες. Κάνουν μια εξαίρεση για την Ελλάδα, γιατί θεωρούν τη χώρα προτεκτορτάτο τους και δίνουν γραμμή».

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Προβοκατόρικο, απαράδεκτο και κατακριτέο χαρακτήρισε η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, το δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times Deutschland .

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δύο μέρες πριν από τις εκλογές τολμά οποιαδήποτε ξένη εφημερίδα να γράφει στην ελληνική γλώσσα ένα τέτοιο άρθρο. Πρόκειται για τρομακτική πολιτική απρέπεια, για γεγονός απολύτως απαράδεκτο και καταγγελτέο. Οι Financial Times Deutschland λειτουργούν σαν παράρτημα της εφημερίδας ‘Αυγή’» δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Υπενθύμισε πως με τον ίδιο τρόπο είχε λειτουργήσει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν επέμενε προβοκατόρικα -όπως δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου- το Φεβρουάριο πως η χώρα έπρεπε να πάει σε εκλογές.

«Επιχειρείται να οδηγηθεί η Ελλάδα στην έξοδο της Ευρωζώνης.

»Δεν αποδέχομαι ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις γίνονται καλοπροαίρετα προκειμένου να βοηθήσουν. Εδώ και μήνες γίνονται συστηματικά παρεμβάσεις κι από άλλους ηγέτες, που, με άκομψη διπλωματική γλώσσα, εμπλέκονται στα εσωτερικά της χώρας, δίνουν κατευθύνσεις στους πολίτες, παρεμβαίνουν στους πολιτικούς αρχηγούς, κάνουν παρατηρήσεις στα κόμματα. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα στις δημοκρατίες» τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Σχετικά με το δημοσίευμα των Financial Times Deutschland από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ διατυπώθηκε το ακόλουθο σχόλιο:

«Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες γερμανικών εντύπων είναι προσβλητικές για τον ελληνικό λαό και προσφέρουν αρνητική υπηρεσία στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τις προοπτικές της Ευρωζώνης».

Η αντίδραση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε τα εξής: «Το προκλητικό δημοσίευμα των «Financial Times Deutschland» για τις εκλογές, είναι απαράδεκτο και έχει πολλούς στόχους.

»Ενας από αυτούς είναι να ενισχύσει τα ψεύτικα διλήμματα που παγιδεύουν το λαό και να διαμορφώσει το νέο διπολισμό. Αυτή είναι η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, οι κυβερνήσεις της και τα έντυπά της».