Η κυβέρνηση της Αυστραλίας εφαρμόζει πρόγραμμα εξειδικευμένης επαγγελματικής μετανάστευσης το οποίο, όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της πρεσβείας της χώρας στην Αθήνα, «είναι ανοιχτό για όλα τα άτομα που έχουν τα προσόντα που ζητά η Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων. Μόνο άτομα με υψηλό επίπεδο αγγλικής γλώσσας και αναγνωρισμένα προσόντα σε ένα εξειδικευμένο επάγγελμα σε ζήτηση στην Αυστραλία μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα».

Οι αυστραλιανές Αρχές διαπιστώνουν μεν αυξημένο ενδιαφέρον από την Ελλάδα για μετανάστευση στην Αυστραλία, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται προς το παρόν σε αριθμούς – άλλωστε οι περισσότεροι από εκείνους που εγκαθίστανται στη χώρα είναι άνθρωποι που είχαν ήδη την υπηκοότητα ως παιδιά μεταναστών.

Η πρεσβεία, μάλιστα, συνιστά στους ενδιαφερομένους να αναζητήσουν πληροφορίες για τη μετανάστευση στην Αυστραλία, στην ιστοσελίδα του αυστραλιανού υπουργείου Μετανάστευσης στο www.immi.gov.au.

Οπως αναφέρει σε σχετικό μήνυμά της η αυστραλή πρεσβευτής στην Αθήνα Τζένη Μπούμσφιλντ, «η χρήση μεταναστευτικών πρακτόρων δεν είναι υποχρεωτική και δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα στους αιτούντες. Προτρέπουμε όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες μεταναστευτικών πρακτόρων να επισκεπτούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης (DIAC) για την έγκυρη ενημέρωσή τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση υπηκοότητας μέσω καταγωγής στο http://www.uk.embassy.gov.au/lhlh/dima_citz_descent_greek.html

Παράλληλα, στην ιστοσελίδα της πρεσβείας και στην επιλογή visas and migratio έχει αναρτηθεί το ενημερωτικό υλικό που παρουσιάστηκε στη διημερίδα για την επαγγελματική μετανάστευση στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και τα επαγγελματικά μεταναστευτικά προγράμματα της χώρας, που περιλαμβάνουν και τις επαγγελματικές ειδικότητες που αναζητά η Αυστραλία.