Βέτο στην απέλαση του Νίκο Αγκο

Στο πλευρό του αλβανού δημοσιογράφου πολιτικά κόμματα, η ΕΣΗΕΑ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ρεπορτάζ Στέλιος Βραδέλης  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2012 07:15 |
Βέτο στην απέλαση του Νίκο Αγκο
Η ελληνική οδύσσεια του γεννημένου στο Τεπελένι Νίκο Αγκο λαμβάνει απρόσμενη τροπή, καθώς για λίγα ένσημα οι Αρχές δεν δέχονται να ανανεώσουν την άδεια παραμονής του και ζητούν την απέλαση του δημοσιογράφου

Υστερα από 20 χρόνια στην Ελλάδα - τη μόνη πατρίδα που γνώρισαν οι δύο κόρες του - ο γεννημένος στο Τεπελένι δημοσιογράφος Νίκο Αγκο, καλείται να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα. Υπέρ του Νίκο Αγκο παρενέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος ενώ ανακοινώσεις συμπαράστασης εξέδωσαν η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Το γεγονός ότι το 2007 δεν είχε συμπληρώσει τα αναγκαία ένσημα για να ανανεώσει την άδεια παραμονής του οδήγησε τις αρμόδιες υπηρεσίες στην απόφαση για την άμεση απέλασή του. Η υπόθεση έχει προκαλέσει ποταμό συμπαράστασης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εκκληση προς τα αρμόδια υπουργεία να μην απελαθεί ο δημοσιογράφος απευθύνει και η ΕΣΗΕΑ. Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: «Ο Νίκος Αγκο έχει προσφέρει πολλά στη δημοσιογραφία και στον αγώνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η απέλασή του και, μάλιστα, για έναν τυπικό λόγο, τη στιγμή που έχει συγκεντρώσει για την αρθρογραφία του υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου την μήνιν και τις απειλές κατά της ζωής του από τη Χρυσή Αυγή, αποτελεί πράξη ιδιαίτερης σκληρότητας και αναλγησίας».
Πρώτη φορά ο Νίκο Αγκο επιχείρησε να περάσει στην Ελλάδα το 1991 από ένα πέρασμα κοντά στην Ηγουμενίτσα. Συνελήφθη από έλληνες στρατιώτες και τον γύρισαν πίσω. Το 1992 τα κατάφερε. Ο πρώτος του μεγάλος σταθμός ήταν η Δράμα, όπου έμεινε 8 χρόνια και άλλαξε 17 επαγγέλματα. Από μανάβης και ντελίβερι μέχρι λάντζα και σερβιτόρος, αλλά και... δημόσιος υπάλληλος: ένα εξάμηνο δούλεψε καταμετρητής στη ΔΕΗ για μια εταιρεία που είχε πάρει την υπεργολαβία. Στη Δράμα θα περνούσε ευχάριστα και το υπόλοιπο της ζωής του, εάν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας της μιας κόρης του δεν τον υποχρέωνε να έρθει στην Αθήνα οικογενειακώς, μαζί με την 8χρονη τότε Αννα, την 7χρονη Ιωάννα και τη γυναίκα του.
Και στην Αθήνα μια από τα ίδια. Σερβιτόρος, βοηθός μάγειρα, αλλά και ασφαλιστής. Το 2004 μάλιστα η πολυεθνική εταιρεία στην οποία δούλευε τον βράβευσε ως έναν από τους κορυφαίους ασφαλιστές της μεταξύ 5.500 εργαζομένων. «Τότε ξεκίνησα να γράφω και στις αλβανικές εφημερίδες που εκδίδονται στην Ελλάδα αλλά και έγινα ανταποκριτής και σε μια αλβανική».
ΦΑΝΤΑΣΜΑ. Ενσημα κολλούσε αδιαλείπτως από το 1995. Ετσι έπαιρνε και τις ανανεώσεις στην άδεια παραμονής του. Τον Σεπτέμβριο του 2007 όμως ο Νίκο Αγκο αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο γιατρός ύστερα από επέμβαση τού έδωσε γνωμάτευση πως για έναν χρόνο θα έπρεπε να αποφύγει να δουλεύει με ήλιο. «Είχα γίνει κάτι σαν φάντασμα. Συνέπεια αυτού ήταν να χάσω τη δουλειά μου. Ενσημα άρχισα και πάλι να κολλάω από τον Αύγουστο του 2009 όταν και προσελήφθην στην «Αυγή». Τον Οκτώβριο του 2009, όταν πήγα να καταθέσω τα δικαιολογητικά για τη διετή ανανέωση της άδειας παραμονής μου, είχα μόλις 50 ένσημα αντί των 240 που απαιτούνταν. Εδωσα όμως τη βεβαίωση του δημόσιου νοσοκομείου Φλώρινας όπου είχα κάνει την επέμβαση και όλα τα δικαιολογητικά που είχα και με διαβεβαίωσαν πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα».
Τον Ιανουάριο του 2012 όταν χρειάστηκε να ταξιδέψει για ένα δημοσιογραφικό συνέδριο στο Δουβλίνο, πήρε τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα πως ο φάκελός του είχε προβλήματα. «Επικοινώνησα πολλές φορές με την αρμόδια υπηρεσία και η απάντηση ήταν καθησυχαστική», λέει στα «ΝΕΑ». Μέχρι που το απόγευμα της 17ης Μαΐου έλαβε ένα τηλεφώνημα από το Δήμο Αθηναίων που του ζητούσαν να περάσει επειγόντως το επόμενο πρωί γιατί είχε αποφασιστεί η απέλασή του από τη χώρα. «Με ενημέρωσαν πως έχω 30 ημέρες για να εγκαταλείψω τη χώρα γιατί δεν συμπλήρωσα τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για την ανανέωση της άδειας παραμονής. Επεσα από τα σύννεφα. Ολη η ζωή μου άλλαξε σε μια μέρα από το λάθος ενός υπαλλήλου, όπως εκτιμώ, που δεν θέλησε να εξετάσει όλα τα έγγραφα που μου ζητήθηκε να προσκομίσω».
Η μόνη λύση στην οποία μπορεί να καταφύγει ο Νίκο Αγκο είναι μια διαδικασία που η εκδίκασή της μπορεί να κρατήσει 4 - 5 χρόνια, θέτοντάς τον σε μια ιδιότυπη κατάσταση ομηρεία όπου δεν θα μπορέσει να εγκαταλείψει τη χώρα για κανέναν λόγο. Στο διάστημα αυτό δεν θα μπορεί να κάνει αίτηση για απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας, όπως σκόπευε, όπως και οι δύο κόρες του επίσης δεν μπορούν να κάνουν ανάλογη αίτηση αφού ο πατέρας τους δεν έχει πια άδεια παραμονής.

10
Ζαχαρίας Παπαναγνώστου
24/05/2012 12:35
Ο κύριος Αγκο ειναι ένας αξιόλογος δημοσιογράφος και εχω διαβάσει πολλά άρθρα του. Το Ελληνικό κράτος όμως έχει νόμους που πρέπει να εφαρμόζονται. Ο Σωκράτης ήπιε κώνειο για να μην παραβιάσει τον νόμο. Ο νομοθέτης θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ´ όψιν και την προσφορά του ατόμου στην Ελληνική κοινωνία που στην περίπτωση του κυρίου Αγκο ειναι αναμφισβήτητα μεγάλη.
Κώστας Παπαϊωάννου
23/05/2012 00:02
Δεν θα βαρεθώ να το επαναλαμβάνω: Άτεγκτη και ακραία εφαρμογή των νόμων, α-λα Ιαβέρη (στους "αθλίους"), καταντά ακραία αδικία! Να ματαιωθεί ΑΜΕΣΩΣ η απέλαση του Αλβανού δημοσιογράφου Niko Ago!
Αθανάσιος Χ.
22/05/2012 17:36
Προφανώς εφαρμόζεται κατά το δοκούν... Αν έχεις "άκρες" σε κόμματα, ΜΚΟ, δημοσιογράφους κτλ όλα είναι διαφορετικά. Ο κος Αγκο έμενε στην Αθήνα και έκανε επέμβαση στην Φλώρινα; Σύμφωνα με κείμενο του, νόμιμα χαρτιά έχει απο το 2000 πως κολλούσε ένσημα πριν;
Χρήστος
22/05/2012 12:37
Εφαρμόζεται ο νόμος για όλους ή κατά το δοκούν;
greek doctor
22/05/2012 11:43
Βέτο από τον "κύριο" Βενιζέλο; Μα, δεν γνωρίζει ο συνταγματολόγος ότι με αυτή του την κίνηση παρανομεί; Όσο δε,για τις ιατρικές αιτιάσεις που επικαλείται ο παρανόμως διαμένων στην Ελλάδα δημοσιογράφος, είναι εξώφθαλμα ψεύτικες , αν όχι και αστείες. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, όσο κι αν ο αρθρογράφος σας διαφωνεί.
Nikos G
22/05/2012 11:43
Ελπιζω να παραμεινει ο ανθρωπος στην Ελλαδα μαζι με την οικογενεια του. Αντι γι'αυτον να απελασουμε κανενα Νεοελληνα που χτυπαει Ολλανδους συνταξιουχους ή καιει τα λεωφορεια αντιπαλης ομαδας.
Vasilis
22/05/2012 10:30
Όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη παρανομους μετανάστες που κλέβουν σκοτώνουν βιάζουν, και εδώ έχουμε έναν οικογενειάρχη που 20 χρονια ζει και εργάζεται στην χωρα μας τι να πει κανεις.
Α.Χ.
22/05/2012 09:58
Ακόμα κι αν είναι καλό παιδί, διώξτε τον. Έτσι όλοι οι μετανάστες θα ξέρουν αργά ή γρήγορα θα φύγουν από την Ελλάδα. Αν αγαπάνε την Ελλάδα, ας μας έρχονται σαν τουρίστες. Τους θέλουμε σαν τουρίστες.
Κοινή λογική
22/05/2012 09:06
Πρέπει επιτέλους η χώρα μας να αποκτήσει μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική, που να μην είναι ούτε υπερβολικά χαλαρή, ούτε υπερβολικά αυστηρή, αλλά λογική, πρακτική και εφαρμόσιμη. Δεν γίνεται από τη μια να είμαστε ξέφραγο αμπέλι, να κάνουν πάρτι οι έμποροι λευκής σάρκας, κι από την άλλη να απελαύνονται νομοταγείς οικογένειες που έχουν ενσωματωθεί πλήρως και των οποίων τα παιδιά δεν έχουν γνωρίσει άλλη παρτίδα από την Ελλάδα, μόνο και μόνο για γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Κι ούτε πρέπει η απονομή διακιοσύνης να βασίζεται στην εξαίρεση της εξαίρεσης: Αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν ήταν δημοσιογράφος, δε θα είχε καμμιά τύχη να εισακουστεί η αδικία που υφίσταται.
the kamera
22/05/2012 09:02
1000000 λαθρομεταναστες ακομη και θα γινουν κακουργοι! η αστυνομια δεν θα τολμαει νε ξεμυτιση! 100-150000 το χρονο μπαινουν στην Ελλαδα και προκαλουν βυθιση!