Η Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει ότι οι πληγές του παρελθόντος είναι ανοικτές, ωστόσο, το διακύβευμα των εκλογών είναι πολύ μεγάλο.

«Αποφασίσαμε να ενώσουμε δυνάμεις για να δημιουργηθεί μια ισχυρή, φιλοευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική κοινοβουλευτική δύναμη στη νέα Βουλή», που θα δώσει -όπως είπε- κυβερνητική λύση στον τόπο, προτάσσοντας τη διατήρηση στο ευρώ, τις απαραίτητες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις και την προστασία της πατρίδας από περιπέτειες.

Η κ. Μπακογιάννη μίλησε για κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και τόνισε ότι είναι χρέος όλων «να συγκροτήσουμε ένα ισχυρό πολιτικό μέτωπο, των δυνάμεων που θέλουν την Ελλάδα ενεργό και ισχυρό μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, με την ευρύτερη δυνατή επιρροή και απήχηση σε όλους τους πολιτικούς κοινωνικούς και ιδεολογικούς χώρους, και με σεβασμό σε όλες τις επιμέρους πολιτικές τάσεις».

Η ίδια τόνισε πως μπροστά στον «κίνδυνο καταστροφής» της Ελλάδας «είναι αναγκαίο για όλους να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, τις πολιτικές και τις προσωπικές, να αποδείξουμε στην πράξη ότι πρέπει να βάλουμε την Ελλάδα πάνω από όλα». «Οφείλουμε όλοι να αντιταχθούμε αποτελεσματικά στις δυνάμεις του λαϊκισμού, είτε αριστερόστροφες είτε δεξιόστροφες» είπε.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τις δυνάμεις του τυχοδιωκτισμού και του λαϊκισμού να επικρατήσουν στη χώρα.

«Απέναντί μας έχουμε τις συνιστώσες της οπισθοδρόμησης και της συντήρησης» ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι «το στοίχημα της ενότητας δεν τελειώνει εδώ» και η πρόταση για συστράτευση των κεντροδεξιών δυνάμεων ισχύει. «Ορισμένες ηγεσίες αντιμετώπισαν την πρόσκλησή μας με μικροκομματικές εμμονές» ανέφερε.

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας εξουσιοδότησαν την πρόεδρο Ντόρα Μπακογιάννη να προχωρήσει στην αναστολή της λειτουργίας του κόμματος, προκειμένου να καταστεί εφικτή η κοινή κάθοδος του κόμματος με τη ΝΔ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Πρόκειται για απαραίτητη κίνηση ώστε να μην υπάρχει κανένα τυπικό κόλλημα στη χορήγηση του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το κόμμα που θα έρθει πρώτο στις εκλογές.

* Την αντίθεσή του στην απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να συνεργασθεί με τη ΝΔ και τη δική του απόφαση να παραμείνει ανεξάρτητος στις τάξεις των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, διατύπωσε, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Ένας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ γίνεται κόμμα και ένα κόμμα γίνεται Συνασπισμός, αλλά υπό … αναστολή. Διαγωνισμός Μεταμφιεσμένων με έπαθλο τις 50 έδρες», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Στη Νέα Δημοκρατία εντάσσονται Πλεύρης, Ανατολάκης και Βελόπουλος

Την προσχώρηση στη Νέα Δημοκρατία του Θάνου Πλεύρη και του Γιώργου Ανατολάκη ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τους δύο πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ. Εντονότατη είναι η αντίδραση του ΛΑΟΣ, που κάνει λόγο «για πανστρατιά προδοτών».

Ο κ. Σαμαράς αναχώρησε για τα γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού το απόγευμα της Δευτέρας αμέσως μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας με τη Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να υποδεχτεί τα δύο στελέχη.

«Το πατριωτικό Ευρωπαϊκό Μέτωπο διευρύνεται συνεχώς» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας πως καλωσορίζει τα δύο στελέχη «που θα δώσουν μαζί μας τη μεγάλη μάχη, για να αλλάξουμε τις πολιτικές του Μνημονίου και για να μείνει η Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη».

Ο Γ.Ανατολάκης με ανακοίνωσή του σημείωσε ότι «δεδομένων των δύσκολων καιρών που περνά η πατρίδα μας θεωρώ υποχρέωση και ύψιστο καθήκον μου να διαφυλάξω και να στρατευθώ στην προσπάθεια για τη ρεαλιστική επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».

«Τιμώ την εμπιστοσύνη του Προέδρου και του κόμματος που με ανέδειξε, αλλά ο διαμελισμός της κεντροδεξιάς με βρίσκει διαμετρικά αντίθετο. Δεν έχω το δικαίωμα να συμβάλλω στην ενδυνάμωση του επερχόμενου ρεύματος του λαϊκισμού της αριστεράς που μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει στη χώρα. Για αυτούς τους, ζωτικής σημασίας, λόγους τάσσομαι υπέρ της συσπείρωσης της κεντροδεξιάς» συμπληρώνει ο κ. Ανατολάκης.

Οξύτατη αντίδραση Καρατζαφέρη

Σε υψηλούς τόνους αντέδρασε το ΛΑΟΣ: «Ο κ. Σαμαράς που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού με την εμμονή του για πρόωρες εκλογές προκειμένου να αναρριχηθεί στην πρωθυπουργία, καλεί σε πανστρατιά πολιτικά στελέχη που ο ίδιος εξεδίωξε προ μηνών, μεθοδεύοντας ταυτοχρόνως αποστασίες από κόμματα που αρνούνται να προδώσουν, αρχές και αξίες», σχολίασε σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

«Με ψευδείς διαρροές στην ημερήσια διάταξη των επιτελών του και με «ψάρεμα» στις λίστες άλλων κομμάτων, δεν επιτυγχάνει πανστρατιά αγωνιστών, αλλά προδοτών», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, καταλήγοντας πως «ο τόπος σήμερα δεν έχει ανάγκη από Εφιάλτες, αλλά από μαχητές».