Το «μεγάλο φαγοπότι» στον Δήμο Θεσσαλονίκης, που άδειασε τα ταμεία του δήμου κατά 51,4 εκατ. ευρώ, περιγράφεται στο βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν για κακουργήματα ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και 17 στενοί συνεργάτες του.

Τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου, το οποίο αφορά την υπεξαίρεση εισφορών εργαζομένων που δεν αποδίδονταν στα ασφαλιστικά ταμεία για σχεδόν μία δεκαετία, η υπόθεση φθάνει στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Με το ίδιο βούλευμα κρίνεται και η ποινική μεταχείριση μέχρι τη δίκη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Μιχάλη Ζορπίδη. Ο εισαγγελέας που χειρίστηκε τη δικογραφία μετά το πέρας της κύριας ανάκρισης, μαζί με την πρόταση για παραπομπή σε δίκη συνολικά 18 κατηγορουμένων, είχε ζητήσει επιπλέον την προφυλάκιση των Παπαγεωργόπουλου και Ζορπίδη, θεωρώντας ότι ήταν ύποπτοι τέλεσης παρόμοιων αδικημάτων. Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, ωστόσο, με ψήφους 2-1 αποφάσισαν να οριστεί και για τους δύο χρηματική εγγύηση 300.000 ευρώ. Ετσι, προσωρινά κρατούμενοι για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης στον δήμο παραμένουν δύο εκ των κατηγορουμένων, ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, στενοί συνεργάτες και οι δύο του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ. Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα περιγράφονται με λεπτομέρειες όλες οι πτυχές της υπόθεσης υπεξαίρεσης 51,4 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία. Για τον κεντρικό κατηγορούμενο Π. Σαξώνη, τον μοναδικό που ομολογεί ότι υπεξαίρεσε μέρος του ποσού, αναφέρεται ότι πλαστογραφούσε βεβαιώσεις και στη συνέχεια εκταμίευε μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία προορίζονταν για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των δημοτικών υπαλλήλων. Ο ίδιος υποστηρίζει, πάντως, ότι όλες οι ενέργειές του ήταν σε γνώση των αρμόδιων αντιδημάρχων.

Ειδικά για τις ευθύνες των Β. Παπαγεωργόπουλου, Μ. Λεμούσια και Μ. Ζορπίδη αναφέρεται: «Υφίστανται επαρκείς ενδείξεις ενοχής για τις αποδιδόμενες σε αυτούς πράξεις, εν όψει της υπογραφής των εγγράφων, που θα ήταν αδιανόητο να εκληφθεί απλώς ως άνευ προθέσεως οικονομική – διαχειριστική δυσλειτουργία, σε συνδυασμό με τη διαπίστωση του ελλείμματος μόλις κατά το έτος 2008, που μαρτυρά την ηθελημένη διατήρηση μιας οικονομικής κατάστασης, η οποία χωρίς διαφάνεια οδηγούσε στην με ευκολία εξοικονόμηση κονδυλίων». Σοβαρές κατηγορίες αντιμετωπίζουν και οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης και Θόδωρος Αθανάσαρος. Οι συνολικά 18 κατηγορούμενοι θα δικαστούν για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης από κοινού και της άμεσης συνέργειας σε πλαστογραφία.

ΔΥΟ ΕΡΕΥΝΕΣ. Παράλληλα με την κεντρική δικογραφία της υπόθεσης, σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμη δύο δικαστικές έρευνες. Η πρώτη αφορά ενδεχόμενη εμπλοκή υπαλλήλων ασφαλιστικών ταμείων και εφοριακών, ενώ η δεύτερη αφορά το ξέπλυμα χρήματος. Οπως αποκαλύφθηκε, σε τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην δημάρχου και ακόμη τεσσάρων προσώπων εντοπίστηκαν υπέρογκα χρηματικά ποσά που δεν μπορούν, σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές, να δικαιολογηθούν από τα έσοδα που έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες φορολογικές Αρχές.

Η οικονομική επιθεωρήτρια που ερεύνησε το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων στη σκιά του κεντρικού σκανδάλου, άνοιξε λογαριασμούς των εμπλεκομένων και των συζύγων τους για την περίοδο 1998 – 2008 και συνέταξε αναλυτικά πορίσματα για τον καθένα, από τα οποία προκύπτει: για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο «αδικαιολόγητο» χρηματικό ποσό 1 εκατ. ευρώ, για τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Ζορπίδη ποσό 6 εκατ. ευρώ (διαπιστώθηκαν και φορολογικές παραβάσεις), για τον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια ποσό 800.000 ευρώ και για πρώην ανώτερο υπάλληλο ποσό 160.000 ευρώ. Στις ανωμοτί καταθέσεις τους οι κατηγορούμενοι μίλησαν για «καταθέσεις – κόπους ζωής» και αρνήθηκαν ότι τα ποσά συνδέονται με το οικονομικό σκάνδαλο. Αντίθετα, στους λογαριασμούς των δύο άλλων αντιδημάρχων Οικονομικών την περίοδο του σκανδάλου, Θεόδωρου Αθανάσαρου και Αναστάσιου Γερογιάννη, δεν βρέθηκαν ύποπτες καταθέσεις. Για ξέπλυμα χρήματος μέχρι σήμερα έχει απολογηθεί μόνο ο προφυλακισμένος πρώην ταμίας του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, καθώς στο όνομά του είχαν εντοπιστεί καταθέσεις και κέρδη από ποδοσφαιρικό στοίχημα 3,5 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος παραπέμφθηκε πρόσφατα να δικαστεί για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.