Την κοινή και παγιωμένη αντίληψη ότι «οι άνθρωποι διαθέτουν ώριμη σκέψη στην ηλικία των 18 ετών» έρχεται να ανατρέψει μεγάλη επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Παράλληλα, καταδεικνύει ως καταλληλότερη φάση ενηλικίωσης τα 24 χρόνια και προτείνει «τότε να παραχωρούνται τα συνταγματικά δικαιώματα». Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από παρατηρήσεις στη συμπεριφορά 18χρονων, η οποία – εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις – όχι απλώς δεν έχει να επιδείξει ωριμότητα, αλλά χαρακτηρίζεται και «παιδική». Και αυτό επειδή οι νέοι μεταξύ 18 και 24 ετών που έχουν νομίμως αποκτήσει πρόσβαση στο αλκοόλ, το τσιγάρο, την οδήγηση και το σεξ (συνήθως χωρίς προφυλάξεις) δεν επιδεικνύουν σύνεση και υπευθυνότητα. Οι καταχρήσεις και ο αυθορμητισμός είναι κυρίαρχες συμπεριφορές σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο ότι γίνονται εύκολοι στόχοι της διαφήμισης, καθώς ενώ γνωρίζουν τι κάνει κακό και τι καλό στην υγεία, στρέφονται σε καταστροφικές διατροφικές συνήθειες, όπως είναι ο αποκλεισμός φρούτων και λαχανικών από το καθημερινό διαιτολόγιο και η αύξηση κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού και κυρίως κόκκινου κρέατος.

Ετσι, οι ειδικοί πέρα από τη διάπλαση του σώματος που συνήθως έχει ολοκληρωθεί στην ηλικία των 18 ετών, έθεσαν στο μικροσκόπιό τους και την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα συνάδουν προς την ωριμότητα της σκέψης σε συγκεκριμένη ηλικία: η εξέλιξη του εγκεφάλου ολοκληρώνεται στην ηλικία των 24 ετών. Τότε μόνο θεωρείται ότι οι αποφάσεις που μπορεί να λάβει είναι «ωρίμου σκέψεως», σχολιάζουν οι ειδικοί που έκαναν τη μελέτη. Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν πως τα τμήματα του εγκεφάλου που δημιουργούνται στην ηλικία των 24 ετών είναι αυτά που μπορούν να ρυθμίσουν και να διαχειριστούν τις καταχρήσεις που επιτρέπονται νομικά από τα 18.

Στο εισαγωγικό σημείωμα της επιστημονικής επιθεώρησης «The Lancet», όπου δημοσιεύεται η μελέτη, αναφέρονται τέσσερις τομείς που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των 24χρονων… εφήβων. Ο πρώτος αφορά τη διεξαγωγή μιας μεγάλης έρευνας για τη συμπεριφορά σε όλο τον κόσμο, από την οποία και θα εξαχθούν συμπεράσματα για τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι κάτοικοι διαφορετικών κρατών. Ο δεύτερος αφορά τους στόχους για υγιή σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη, οι οποίες συμβάλλουν και στην ωρίμαση του ατόμου. Ο τρίτος αφορά τα όρια στην κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών και ο τέταρτος την παρατήρηση της συναισθηματικής εξέλιξης έως την ωριμότητα. Οσοι διεξάγουν την έρευνα θα προχωρήσουν σε περισσότερες παρατηρήσεις για εγκεφάλους σε διάφορες ηλικίες, προκειμένου να κατανοήσουν μέσα από τις δομές πώς εξελίσσεται και η προστατευτική για τον εαυτό μας συμπεριφορά.