Στο κέντρο άνοιξαν τρεις πτέρυγες με 52 οικίσκους χωριτικότητας περίπου 200 ατόμων. Η κάθε πτέρυγα χωρίζεται με περίφραξη, ενώ οι μετανάστες φρουρούνται σε πρώτη φάση από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι σεκιούριτι.

Στο κέντρο βρίσκεται και το ΚΕΕΛΠΝΟ που θα πραγματοποιεί υγειονομικές εξετάσεις στους μετανάστες.

«Οι αγωνίες και οι φόβοι των τοπικών κοινωνιών θα καταλαγιάσουν μόλις ζήσουν στην πράξη τη λειτουργία των Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας» δήλωσε μέσω του κοινωνικού δικτύου Facebook ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά τη μεταφορά

των πρώτων 56 παράνομων μεταναστών σε χώρο της Αστυνομικής Ακαδημίας στην Αμυγδαλέζα, ωστόσο, με γραπτή ανακοίνωσή του, ο δήμος Αχαρνών υποστήριξε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης «βάζει τον ελληνικό λαό να του πληρώσει τον προεκλογικό του

αγώνα με ασκήσεις της αστυνομίας και συγκεντρώσεις μεταναστών».

Στη δήλωσή του στο Φέισμπουκ, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «Δεν θα κάνουμε τη χάρη αυτών που θέλουν μια Πολιτεία άπραγη, γυμνή και ανοχύρωτη, για να λεηλατούν σε βάρος της» και πρόσθεσε: «Τηρούμε τη νομιμότητα, εφαρμόζουμε ευρωπαϊκές λύσεις, προστατεύουμε τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά και τα δικαιώματα των ίδιων των παράνομων μεταναστών».

Κατέληξε, δε, υπογραμμίζοντας ότι «Η Ελλάδα διαθέτει συντεταγμένη Πολιτεία με υποδομές και πολιτικές, δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»

Παράλληλα, σε μήνυμά του στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «Με την Αμυγδαλέζα αποδεικνύουμε ότι μια κυβέρνηση μπορεί κ πρέπει να λειτουργεί ακόμη κ λίγες μέρες πριν τις εκλογές».

Στη δική του ανακοίνωση, ο δήμος Αχαρνών τόνισε ότι η το άνοιγμα του κέντρου στην Αμυγδαλέζα «αποτελειώνει την πόλη». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Ο κύριος «δεν πρόλαβα να διαβάσω» [..] Χτυπάει μια πόλη, στην οποία η εγκληματικότητα

και τα ναρκωτικά είναι είδη πρώτης κυκλοφορίας, αλλά ο ίδιος έκανε πως δεν τα είδε όπως και οι πολυπράγμονες σύμβουλοι και αξιωματικοί του.

Δυστυχώς, όσους και να φέρει σε 2-3 μέρες, δεν είναι αποτελεσματικός ο εν λόγω κύριος. Απλά δημιουργεί άλλη μια εστία του προβλήματος. Κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, ρίχνει στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων της Β’ Αθηνών και αποτελματώνει μια περιοχή ήδη υποβαθμισμένη».

Ο Δήμος Αχαρνών σημείωσε ακόμα ότι «οι αλήθειες μας όμως θα αποδειχτούν με τη νομική οδό» ενώ θεώρησε ότι «Είναι θέμα ημερών να αποδειχθεί και η ανικανότητα σας και η έλλειψη σχεδιασμού. Εσείς όμως θα έχετε πετύχει να είστε βουλευτής σε βάρος του ελληνικού λαού».

«Παράνομη ενέργεια» και «θεσμική βία» χαρακτηρίζει ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης την κίνηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να μεταφέρει τους πρώτους μετανάστες στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας.

Μιλώντας σε συνάντηση με το δημοτικό συμβούλιο του Μενιδίου, της περιοχής όπου εκλέγεται, ο Μάκης Βορίδης επανέλαβε ότι είναι παράνομη η λειτουργία του κέντρου χωρίς τη δική του άδεια.

Τόνισε ότι τα κοντέινερ όπου θα μένουν οι μετανάστες προορίζονται για σεισμοπαθείς και υποστήριξε ότι εγείρονται νομικά ερωτήματα για την υλοποίηση του έργου.

Κατηγόρησε δε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι χρησιμοποιεί τις δυνατότητες της αστυνομίας εις βάρος συναδέλφου του υπουργού.

Όπως κατήγγειλε, η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο στη διευθύντρια της Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων, την οποία είχε στείλει ο ίδιος, να εισέλθει στο χώρο του κέντρου.