Τα πρόσωπα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/04/2012 20:00 |

Νίκος Μιχαλολιάκος
(Μαθηματικός)
Δραστήριος από μικρός
Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και από τα εφηβικά του χρόνια έδειξε τις ιδεολογικές του συμπάθειες. Σε ηλικία 16 ετών εντάχθηκε στην εθνικιστική οργάνωση 4η Αυγούστου, την οποία είχε ιδρύσει στα τέλη της δεκαετίας του '60 ο Κώστας Πλεύρης. Αποδεικνύεται ιδιαίτερα δραστήριος στην οργάνωση, στην οποία συνεχίζει να είναι μέλος και ως φοιτητής στο Μαθηματικό της Αθήνας, ενώ δραστηριοποιήθηκε και στην Επιτροπή Συντονισμού Ενωτικού Αγώνος η οποία ήταν το «ελληνικό» παράρτημα της ΕΟΚΑ B' του Γεωργίου Γρίβα. Μαθηματικά δεν δίδαξε ποτέ, ενώ αντίθετα η άνοδός του στα σκαλοπάτια της ελληνικής ακροδεξιάς έγινε με γεωμετρική πρόοδο. Τον Ιούλιο του 1974 συνελήφθη πρώτη φορά για τη συμμετοχή του στα επεισόδια έξω από τη βρετανική πρεσβεία στο Κολωνάκι, σε πορεία διαμαρτυρίας για τη στάση της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Το 1976 συνελήφθη εκ νέου για τη συμμετοχή του σε επεισόδια εναντίον δημοσιογράφων που κάλυπταν την κηδεία του δολοφονημένου από τη 17 Νοέμβρη βασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου.
Κατά τη διάρκεια της δίμηνης κράτησής του στις φυλακές Κορυδαλλού φέρεται να συνάντησε και τους έγκλειστους πρωτεργάτες της χούντας του 1967.
Δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 1978, συνελήφθη μαζί με άλλα μέλη ακροδεξιών ομάδων για τη συμμετοχή του σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων. Η κατηγορία εις βάρος του όμως μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα.
Μετά τις σπουδές του κατατάσσεται στον Στρατό ως κομάντο των Ειδικών Δυνάμεων.
Το 1980 ξεκίνησε την έκδοση του περιοδικού «Χρυσή Αυγή», ενώ συνεχίζει να είναι ενεργό μέλος του ακροδεξιού χώρου και μάλιστα από τα πιο προβεβλημένα. Το περιοδικό, το οποίο από την αρχή της έκδοσής του δεν κρύβει τη φιλοχιτλερική του ιδεολογική ταύτιση - παρότι ο Μιχαλολιάκος απορρίπτει τον όρο νεοναζί όπως ο Διάολος το λιβάνι - θα μείνει στα περίπτερα αρχικά μέχρι τον Απρίλιο του 1984, ενώ είχε προηγηθεί και το 1983 ολιγόμηνη διακοπή κυκλοφορίας του. Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1984 με προσωπική παρέμβαση του αρχιπραξικοπηματία Γιώργου Παπαδόπουλου έγινε ο γενικός γραμματέας της νεολαίας της ΕΠΕΝ - κόμμα προσκείμενο στη χούντα το οποίο την περίοδο εκείνη είχε κερδίσει θέση στο ευρωκοινοβούλιο.
Τον Ιανουάριο του 1985 με επίσης προσωπική απόφαση του Παπαδόπουλου παύτηκε ο Μιχαλολιάκος και η θέση του γραμματέα δόθηκε στον Μάκη Βορίδη, υποψήφιο σήμερα με τη Νέα Δημοκρατία.
Η ρήξη αυτή αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία της Χρυσής Αυγής, αντιπάλου δέους της ΕΠΕΝ, την ίδια χρονιά.
Το κόμμα του Μιχαλολιάκου έζησε ορισμένες στιγμές μεγαλείων στη διάρκεια των συλλαλητηρίων για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, ψαρεύοντας στα θολά νερά του εθνικισμού που είχε προκαλέσει εκείνη η περίοδος.
Το Μακεδονικό ζωντάνεψε και πάλι τον χώρο της ακροδεξιάς, ενώ το επεισόδιο των Ιμίων έγινε η αφορμή να αποκτήσει μεγαλύτερο κοινό η Χρυσή Αυγή. Μέλη της είχαν ήδη πάει να πολεμήσουν στο πλευρό των Σέρβων της Βοσνίας, ενώ μια φωτογραφία ελλήνων εθελοντών στη Σρεμπρένιτσα τις ημέρες της μεγάλης σφαγής των Μουσουλμάνων προκάλεσε έρευνες για τον ρόλο τους εκεί.
Το 2005 ο Μιχαλολιάκος, με αφορμή και τα απελπιστικά εκλογικά ποσοστά των εκλογών του 2004, αποφάσισε να δώσει τέλος στην ύπαρξη της Χρυσής Αυγής. Μέλη της οργάνωσης κατεβαίνουν υποψήφια με το κόμμα της Πατριωτικής Συμμαχίας, το οποίο όμως απέτυχε στις εκλογές και το 2007 αποφασίστηκε η κάθοδος της ΧΑ και πάλι ως ανεξάρτητου κόμματος. Στις εκλογές του 2009 το κόμμα του Μιχαλολιάκου απέσπασε 0,25% των ψήφων, αλλά δείχνει πως έχει δημιουργήσει μια δυναμική σε περιφέρειες όπως η Α' και η Β' Αθήνας και Πειραιά. Το 2010 η δημοτική παράταξη που πρόσκειται στη ΧΑ με επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο κέρδισε μια έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Την πρώτη ημέρα της παρουσίας του εκεί κατηγορήθηκε πως χαιρέτισε με το χέρι τεντωμένο, που παραπέμπει σε ναζιστικό χαιρετισμό.
Θέμις Σκορδέλη
(Τραπεζικός)
Η ξανθιά του Αγίου
Παντελεήμονα
Η αποκαλούμενη από μέλη αριστερών οργανώσεων ξανθιά του Αγίου Παντελεήμονα έχει απασχολήσει σχετικά πρόσφατα τη Δικαιοσύνη για την πιθανή συμμετοχή της σε μαχαίρωμα αφγανού πρόσφυγα. Η δίκη στην οποία είναι κατηγορούμενος ένας 30χρονος έχει αναβληθεί δύο φορές, ενώ η Σκορδέλη και ένας 50χρονος κατηγορούνται για απλή συνέργεια διότι φέρονται να έχουν αναγνωριστεί από θύματα της επίθεσης σε πολυκατοικία της οδού Περγάμου 15.
Η Σκορδέλη έγινε πάντως γνωστή στο πανελλήνιο από τη συμμετοχή της σε τηλεοπτικά πάνελ με την ιδιότητα της οργισμένης κατοίκου του Αγίου Παντελεήμονα, από τη συμμετοχή της σε προπηλακισμούς πολιτικών όπως η επίθεση με γιαούρτια εναντίον του Αλέκου Αλαβάνου. Συνήγορός της σε εκείνη την περίπτωση ήταν ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρης
Ηλίας Κασιδιάρης
(Γεωπόνος)
Κοντά στους απεργούς
Στις 18 Φεβρουαρίου μια πολυπληθής ομάδα της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής επισκέφθηκε τους απεργούς της Χαλυβουργίας. Τα κουτιά που κουβαλούσαν περιείχαν τρόφιμα, αλλά πάνω τους υπήρχαν αυτοκόλλητα που ανέγραφαν: «Ψηφίζω Χρυσή Αυγή για να ξεβρωμίσει ο τόπος». Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο αποκαλούμενος και πουλέν του Μιχαλολιάκου ακόμη και από μέλη της Χρυσής Αυγής. Το στέλεχος της Χρυσής Αυγής καλωσόρισε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη Χαλυβουργία και μέλος του ΠΑΜΕ Γ. Σιφονιός, ο οποίος και επικρότησε την πρωτοβουλία. Κίνηση που προκάλεσε ταραχή στον Περισσό και ρίγη στον Μελιγαλά.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης τον οποίο δένει μακρινή συγγένεια με τον Νίκο Μιχαλολιάκο αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημενα στελέχη της Χρυσής Αυγής με συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις (κατόπιν αδείας του Μιχαλολιάκου, όπως επισημαίνουν όσοι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης).
Χρήστος Παππάς
(Επιχειρηματίας)
Αρθρογράφος
και συνιδρυτής
Πρώτος στη λίστα Επικρατείας της Χρυσής Αυγής είναι ο 50χρονος καταστηματάρχης επίπλων Χρήστος Παππάς. Θεωρείται εκ των συνιδρυτών της Χρυσής Αυγής, ενώ αποτελούσε για πολλά χρόνια συχνό αρθρογράφο τόσο του περιοδικού όσο και της εφημερίδας της οργάνωσης.
Χρήστος Κουµέλης
(Καθηγητής πανεπιστημίου)
Συγγραφέας του βιβλίου Manhattan Project «Η ιστορία κατασκευής της ατομικής βόμβας», ο πανεπιστημιακός Χρήστος Κουμέλης αποτελεί μια από τις μετεγγραφές της Χρυσής Αυγής από τον ΛΑΟΣ. Υποψήφιος βουλευτής με τον Γιώργο Καρατζαφέρη στις εκλογές του 2007, η αποχώρησή του ταρακούνησε τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό ή, κατ' άλλους, δικαίωσε όσους ισχυρίζονταν τα περί παρουσίας μελών της Χρυσής Αυγής στο κόμμα.
Δηµοσθένης Πατριαρχέας
(Οικονομολόγος)
Πολυσυζητημένη
μετεγγραφή
Ενας από τους στενότερους συνεργάτες του Κώστα Πλεύρη αποτέλεσε μια από τις πιο πολυσυζητημένες μετεγγραφές» της Χρυσής Αυγής. Στέλεχος της οργάνωσης 4η Αυγούστου και δραστήριο μέλος της ΕΠΕΝ, θεωρούνταν «κομματάρχης» του Πλεύρη και ένας από τους ανθρώπους που βοηθούσαν με επιτυχία την προεκλογική εκστρατεία του Θανάση Πλεύρη, βουλευτή του ΛΑΟΣ, αποφάσισε να κατεβεί υποψήφιος στην Α' Αθηνών.
Ηλίας Παναγιώταρος
(Επιχειρηματίας)
Εισβολές και επιθέσεις
Θεωρείται το νούμερο δύο της Χρυσής Αυγής και έχει δώσει σκληρούς αγώνες για να το αποδείξει. Από το 2000 όταν και «συστήθηκε» στο ελληνικό κοινό με τη δράση της Γαλάζιας Στρατιάς, το όνομα του Ηλία Παναγιώταρου έγινε πρωτοσέλιδο για πολλούς λόγους. Ο τελευταίος ήταν η συμβολή του στην επίθεση (δρόσισμα, κατά τον αρχηγό του) εναντίον του Πέτρου Ευθυμίου. Το 2010 είχε προηγηθεί η εισβολή του στην Παλαιά Βουλή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την απόδοση της ιθαγένειας σε μετανάστες, όπου άρπαξε το μικρόφωνο και ανέλυσε τις θέσεις του κόμματος για το θέμα.
Παρουσιάζει έφεση στους προπηλακισμούς πολιτικών όπως φάνηκε και από τη συμμετοχή του στο γιαούρτωμα του Αλέκου Αλαβάνου στον Αγιο Παντελεήμονα, ενώ το όνομά του φιγουράρισε και στην υπόθεση Βαβύλη.
Ο τελευταίος έκανε παραγγελίες καπέλων τζόκεϊ στον Παναγιώταρο, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος πώλησης στρατιωτικών ειδών «Φάλαγγα» στον Κολωνό. Στον τοίχο του καταστήματος για πολλά χρόνια περίοπτη θέση είχε το πορτρέτο του Γιώργου Παπαδόπουλου.
Ο Παναγιώταρος αποτέλεσε κατά κάποιο τρόπο «πολιτική μετεγγραφή» της Χρυσής Αυγής προς το ΛΑΟΣ. Το 2002 ο Γιώργος Καρατζαφέρης τον είχε συμπεριλάβει στους συνδυασμούς του κόμματός του για τις νομαρχιακές εκλογές. Η συνεργασία ΛΑΟΣ και Παναγιώταρου δεν ευδοκίμησε και επέστρεψε οριστικά στην οργάνωση. Στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Παγκράτι γεννήθηκε και η Γαλάζια Στρατιά, σύνδεσμος εθνικιστών οπαδών. Τον Νοέμβριο του 2001 έξω από τα παλιά γραφεία της ΕΠΟ στη Συγγρού 60 μέλη της έκαψαν την τουρκική σημαία, διαμαρτυρόμενα για το ενδεχόμενο να αναλάβουν από κοινού το Euro 2008 από η Ελλάδα και η Τουρκία. Στις 25 Μαρτίου 2007 μέλη της Γαλάζιας Στρατιάς χαιρέτισαν ναζιστικά στη διάρκεια ανάκρουσης του ελληνικού εθνικού ύμνου, οι εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου και σοκάρουν το πανελλήνιο. Κάτι που είχε γίνει και τον Σεπτέμβριο του 2004 όταν η Εθνική Ελλάδος είχε χάσει από την αντίστοιχη της Αλβανίας και είχαν βγει μαχαίρια στις πλατείες. «Είμαστε εθνικιστές και το μίσος είναι υγιές συναίσθημα του ανθρώπου όταν στρέφεται ενάντια σε υπάνθρωπους», είχε δηλώσει ο ηγέτης της Γαλάζιας Στρατιάς Ηλίας Παναγιώταρος.
Ηλίας Παππάς
(Απόστρατος)
Αξιωματικός
της τάξης του '48
Τελευταίος στη λίστα Επικρατείας βρίσκεται ο 88χρονος απότακτος αξιωματικός Ηλίας Παπάς. Σε σχετικό χαιρετισμό του ο Νίκος Μιχαλολιάκος παρουσίασε τον απότακτο αξιωματικό της τάξης του '48 ως τον άνθρωπο που «πολέμησε τους κομμουνιστοσυμμορίτες της Νάουσας» και ήταν «από τους πρωταγωνιστές των ιδεών της επαναστάσεως της 21ης Απριλίου 1967».

Ελένη Ζαρούλια
(Εισοδηματίας)
Η σύζυγος
του Μιχαλολιάκου
Σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, η Ελένη Ζαρούλια δηλώνει εισοδηματίας από ακίνητα που βρίσκονται κυρίως στο Κέντρο της πρωτεύουσας.