Η τριήρης «Ολυμπιάς» θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, στη θέση της, στη στεριά, στο Τροκαντερό. Το προγραμματισμένο για το φετινό ολυμπιακό καλοκαίρι ταξίδι της στο Λονδίνο, εκτός απροόπτου ναυαγεί, καθώς οι βρετανοί διοργανωτές υπαναχωρούν επικαλούμενοι ζητήματα ασφαλείας.

Τον περασμένο μήνα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, στο οποίο υπάγεται η «Ολυμπιάς», με επίσημη ανακοίνωση γνωστοποιούσε τη διάθεση της ελληνικής τριήρους στην αμερικανική (με γραφεία και στην Ελλάδα) εταιρεία International Advantage Corporation (IAC), προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει ως έκθεμα κατά την περίοδο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο και σε πόλεις των ΗΠΑ το 2013. Το μήκους 37 μέτρων, πιστό αντίγραφο του αρχαίου ελληνικού πολεμικού σκάφους, επρόκειτο να μεταφερθεί στον λονδρέζικο χώρο έκθεσής του φορτωμένο σε ειδικό πλοίο, ενώ ως αντίτιμο η IAC είχε αναλάβει τη δαπάνη συντήρησής του πριν και κατά τη διάρκεια της διαδρομής του, καθώς και την παράδοσή του σε άρτια κατάσταση ύστερα από περίπου έναν χρόνο.

Τα δεδομένα, ωστόσο, φαίνεται να άλλαξαν, αν κρίνει κανείς από τις τρέχουσες βρετανικές αναφορές. «Το θέαμα της ελληνικής τριήρους να πλέει στον Τάμεση οι Λονδρέζοι δεν θα το δουν ποτέ…», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε εκτενές ρεπορτάζ τους οι «Financial Times». Υποστηρίζουν ότι, «σύμφωνα με άκρως απόρρητα σχέδια», οι βρετανοί διοργανωτές των Αγώνων επιθυμούσαν να μεταφέρουν και την Ολυμπιακή Φλόγα πάνω στην τριήρη «Ολυμπιάς».

Ο σχεδιασμός ήθελε 170 από τους καλύτερους κωπηλάτες τοπικών συλλόγων να πιάνουν κουπιά στον Τάμεση στις 27 Ιουλίου, ημέρα της Τελετής Εναρξης. Με βάση τον βρετανικό Τύπο, η ελληνική τριήρης θα ξεκινούσε από την Tower Bridge, μετά την παραλαβή της Φλόγας από βασιλική φορτηγίδα, με κατεύθυνση προς το γεμάτο Ολυμπιακό Στάδιο στο Στράτφορντ.

Τα πλάνα αυτά, ωστόσο, οδεύουν πιθανότατα προς ακύρωση. «Το σχέδιο έχει ανατραπεί, καθώς οι διοργανωτές ανησυχούν για το θέαμα της «Ολυμπιάδος» κατά μήκος του Τάμεση, θεωρώντας ότι θα αποδειχθεί τόσο δημοφιλές, που, πέρα από κυκλοφοριακό χάος, θα προκαλέσει και συνωστισμό – κίνδυνο για την ασφάλεια των θεατών στις όχθες του ποταμού, έως και πτώσεις τους από τις γέφυρες…», αναφέρουν οι «FT». Υπενθυμίζουν μάλιστα και το περιστατικό που έγινε προ ημερών, όταν διαδηλωτής πήδηξε στο νερό και προκάλεσε τη διακοπή κωπηλατικού αγώνα.

Σε δηλώσεις της, εκπρόσωπος της IAC αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η εταιρεία να κινηθεί νομικά κατά των διοργανωτών για την αιφνιδιαστική ακύρωση της συμφωνίας, τη στιγμή που ήδη είχε δαπανήσει 350.000 ευρώ για τη συντήρηση της τριήρους. Από την πλευρά του, το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού προτίθεται εντός της ημέρας να εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα.