Τα μόνα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν στην Κατερίνη ήταν τρεις φορητοί υπολογιστές, αλλά και το λογισμικό που τροποποίησε για το σκοπό αυτό το ιδρυτικό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας «Ο τόπος μου», Ηλίας Τσολακίδης.

Στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών συνέβαλαν οι 62 εθελοντές που χωρίστηκαν σε ομάδες ταυτοποίησης των ανθρώπων που έκαναν την παραγγελία, αλλά και ομάδες παρκαδόρων, ρυθμιστών κυκλοφορίας, ελεγκτών αποδείξεων και μεταφοράς των προϊόντων με καρότσια σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Η ικανοποίηση των παραγωγών ήταν τόσο μεγάλη που ανακοίνωσαν ότι δωρίζουν ακόμη δύο τόνους πατάτες για να διανεμηθούν μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε 70 οικογένειες της περιοχής.

Διαφορετική όμως ήταν η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, όπου και το Σάββατο συγκεντρώθηκε κόσμος για να αγοράσει φτηνές πατάτες, στο πλαίσιο αντίστοιχης πρωτοβουλίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λόγω οργανωτικών προβλημάτων, ενώ είχε προγραμματιστεί αρχικά για σήμερα η συνέχιση της διανομής, τελικά αποφασίστηκε να συνεχιστεί από Δευτέρα.

Επόμενο προϊόν το ελαιόλαδο

Με το ελαιόλαδο θα συνεχιστεί η διανομή και πώληση φθηνών προϊόντων από τους παραγωγούς και χωρίς μεσάζοντες. Το προϊόν αυτό έλαβε τις περισσότερες ψήφους στη διαδικασία επιλογής του επόμενου προς διανομή προϊόντος που διεξήχθη μέσω Διαδικτύου με τη συμμετοχή 4.500 ανθρώπων. Θα ακολουθήσουν το αλεύρι, τα μακαρόνια και το ρύζι.

Σε απάντηση, μάλιστα, όσων αμφισβητούν τη διαδικασία επιλογής του παραγωγού, ο Ηλ.Τσολακίδης διευκρινίζει ότι στην επόμενη διανομή πατάτας θα κληθούν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας, προκειμένου να εκθέσουν το προϊόν τους, ώστε ο κόσμος να ψηφίσει το καλύτερο.

Συγκεκριμένα, κάθε κάτοικος που θα έρχεται να παραλάβει τις πατάτες του, θα περνά μπροστά από τα δείγματα λαδιού, θα δοκιμάζει το ελαιόλαδο σε ένα κομμάτι ψωμί και στη συνέχεια θα ψηφίζει ποιο λάδι θεωρεί καλύτερο.

Σε Γαλάτσι και Ελληνικό

Οι πρωτοβουλίες από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προμήθεια βασικών αγαθών χωρίς μεσάζοντες συνεχίζονται. Σειρά παίρνουν οι δήμοι Γαλατσίου και Ελληνικού, οι οποίοι θα διανείμουν πατάτες Νευροκοπίου σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ο Δήμος Γαλατσίου καλεί τους δημότες και κατοίκους του Γαλατσίου να συμπληρώσουν την αίτηση παραγγελίας, έντυπο της οποίας θα βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου (Αρχιμήδους 2 και Ιπποκράτους) τηλ.210-2143300 ή ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Δήμου http://www.galatsi.gov.gr στην ενότητα «Νέα–Ανακοινώσεις».

Η συλλογή των αιτήσεων ξεκινά την Δευτέρα 5 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 9 Μαρτίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν το έντυπο παραγγελίας στο ισόγειο του Δημαρχείου από τις 09:00 έως τις 17:00.

Σημειώνεται ότι θα διατίθενται συσκευασίες των 20 κιλών με 6,40 ευρώ και των 30 κιλών με 9 ευρώ στις τιμές περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ 13%.

Η κάθε παραγγελία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 60 κιλά.

Η πρώτη φάση της διανομής θα πραγματοποιηθεί από τους ίδιους τους παραγωγούς, αυστηρά, σύμφωνα με τα έντυπα παραγγελίας τη Δευτέρα 12 Μαρτίου μετά τις 09:00 στο χώρο του υπαίθριου παρκινγκ δίπλα στο Δημαρχείο.

Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν πατάτες Νευροκοπίου σε τιμή παραγωγού.

Οι πατάτες θα διατίθενται σε συσκευασίες των 10, 20 και 30 κιλών προς 0,30 ευρώ το κιλό.

Η διάθεση θα γίνει από τους ίδιους τους πατατοπαραγωγούς την Κυριακή 11 Μαρτίου από τις 10.00 στην οδό Τριπόλεως 19 στην Αργυρούπολη, απέναντι από την είσοδο του κολυμβητηρίου.

Για παραγγελίες, λειτουργεί ο τηλεφωνικός αριθμός 213 2018704 μέχρι την Παρασκευή 9 Μαρτίου 14:00.

Στήριξη από ΔΗΜ.ΑΡ. και ΣΥΝ

Την υποστήριξή τους στο «Κίνημα της πατάτας» εκφράζουν, με ανακοινώσεις τους, ο Συνασπισμός και η Δημοκρατική Αριστερά.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, «οι πρωτοβουλίες άμεσης διάθεσης αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές, αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο το διαχρονικό καθεστώς ασύδοτης κερδοσκοπίας των μεσαζόντων, των επιχειρήσεων τροφίμων και αλυσίδων Super Market και των καρτέλ» και αποτελούν «λαμπρό παράδειγμα αυτοοργάνωσης που αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες των παραγωγών και των πολιτών για να παρακάμψουν τους κάθε λογής μεσάζοντες και κυκλώματα».

Ο Συνασπισμός, κάνει λόγο για «εγκληματικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την αποσάθρωση των αγροτικών συνεταιρισμών» και καλεί σε «λαϊκή αντίσταση και ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής της και των συμμάχων της στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά χαιρετίζει το «κίνημα της πατάτας» ως μία ακτιβιστική κίνηση η οποία αναδεικνύει ένα υπαρκτό πρόβλημα. «Φέρνει στο προσκήνιο την γκρίζα ζώνη των τιμών των προϊόντων» και «θέτει την πολιτεία προ των ευθυνών της», αφού μέχρι σήμερα, «δεν κατάφερε να ελέγξει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, τα καρτέλ, τον ανταγωνισμό».

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι «μια νέα ισορροπία θα πρέπει να επιτευχθεί ανάμεσα στην αμοιβή του κόπου του παραγωγού που παράγει ποιότητα και συνεταιρίζεται και στο διαθέσιμο από τον καταναλωτή εισόδημα. Στο πλαίσιο αυτό η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο, υποβοηθώντας στην άμεση επαφή παραγωγών και καταναλωτών επ΄ ωφελεία και των δυο μερών».