Διευρύνεται το κίνημα Προϊόντα Χωρίς Μεσάζοντες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/03/2012 13:57 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 03/03/2012 22:40 |
Διευρύνεται το κίνημα Προϊόντα Χωρίς Μεσάζοντες

Μόλις 15 δευτερόλεπτα χρειάστηκε κάθε ένας από τους 1.082 κατοίκους της Πιερίας, για να παραλάβει τις πατάτες που είχε παραγγείλει από τους πατατοπαραγωγούς στην Κατερίνη. Συνολικά πωλήθηκαν 75 τόνοι πατάτας. Εν τω μεταξύ, οι δήμοι Γαλατσίου και Ελληνικού ανακοίνωσαν ότι θα διανείμουν πατάτες Νευροκοπίου σε πολύ χαμηλές τιμές.

Τα μόνα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν στην Κατερίνη ήταν τρεις φορητοί υπολογιστές, αλλά και το λογισμικό που τροποποίησε για το σκοπό αυτό το ιδρυτικό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας «Ο τόπος μου», Ηλίας Τσολακίδης.

Στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών συνέβαλαν οι 62 εθελοντές που χωρίστηκαν σε ομάδες ταυτοποίησης των ανθρώπων που έκαναν την παραγγελία, αλλά και ομάδες παρκαδόρων, ρυθμιστών κυκλοφορίας, ελεγκτών αποδείξεων και μεταφοράς των προϊόντων με καρότσια σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Η ικανοποίηση των παραγωγών ήταν τόσο μεγάλη που ανακοίνωσαν ότι δωρίζουν ακόμη δύο τόνους πατάτες για να διανεμηθούν μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε 70 οικογένειες της περιοχής.

Διαφορετική όμως ήταν η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, όπου και το Σάββατο συγκεντρώθηκε κόσμος για να αγοράσει φτηνές πατάτες, στο πλαίσιο αντίστοιχης πρωτοβουλίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λόγω οργανωτικών προβλημάτων, ενώ είχε προγραμματιστεί αρχικά για σήμερα η συνέχιση της διανομής, τελικά αποφασίστηκε να συνεχιστεί από Δευτέρα.

Επόμενο προϊόν το ελαιόλαδο

Με το ελαιόλαδο θα συνεχιστεί η διανομή και πώληση φθηνών προϊόντων από τους παραγωγούς και χωρίς μεσάζοντες. Το προϊόν αυτό έλαβε τις περισσότερες ψήφους στη διαδικασία επιλογής του επόμενου προς διανομή προϊόντος που διεξήχθη μέσω Διαδικτύου με τη συμμετοχή 4.500 ανθρώπων. Θα ακολουθήσουν το αλεύρι, τα μακαρόνια και το ρύζι.

Σε απάντηση, μάλιστα, όσων αμφισβητούν τη διαδικασία επιλογής του παραγωγού, ο Ηλ.Τσολακίδης διευκρινίζει ότι στην επόμενη διανομή πατάτας θα κληθούν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας, προκειμένου να εκθέσουν το προϊόν τους, ώστε ο κόσμος να ψηφίσει το καλύτερο.

Συγκεκριμένα, κάθε κάτοικος που θα έρχεται να παραλάβει τις πατάτες του, θα περνά μπροστά από τα δείγματα λαδιού, θα δοκιμάζει το ελαιόλαδο σε ένα κομμάτι ψωμί και στη συνέχεια θα ψηφίζει ποιο λάδι θεωρεί καλύτερο.

Σε Γαλάτσι και Ελληνικό

Οι πρωτοβουλίες από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προμήθεια βασικών αγαθών χωρίς μεσάζοντες συνεχίζονται. Σειρά παίρνουν οι δήμοι Γαλατσίου και Ελληνικού, οι οποίοι θα διανείμουν πατάτες Νευροκοπίου σε πολύ χαμηλές τιμές.


Ο Δήμος Γαλατσίου καλεί τους δημότες και κατοίκους του Γαλατσίου να συμπληρώσουν την αίτηση παραγγελίας, έντυπο της οποίας θα βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου (Αρχιμήδους 2 και Ιπποκράτους) τηλ.210-2143300 ή ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Δήμου  http://www.galatsi.gov.gr στην ενότητα «Νέα–Ανακοινώσεις».

Η συλλογή των αιτήσεων ξεκινά την Δευτέρα 5 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 9 Μαρτίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν το έντυπο παραγγελίας στο ισόγειο του Δημαρχείου από τις 09:00 έως τις 17:00.

Σημειώνεται ότι θα διατίθενται συσκευασίες των 20 κιλών με 6,40 ευρώ και των 30 κιλών με 9 ευρώ στις τιμές περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ 13%.

Η κάθε παραγγελία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 60 κιλά.

Η πρώτη φάση της διανομής θα πραγματοποιηθεί από τους ίδιους τους παραγωγούς, αυστηρά, σύμφωνα με τα έντυπα παραγγελίας τη Δευτέρα 12 Μαρτίου μετά τις 09:00 στο χώρο του υπαίθριου παρκινγκ δίπλα στο Δημαρχείο.

Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν πατάτες Νευροκοπίου σε τιμή παραγωγού.

Οι πατάτες θα διατίθενται σε συσκευασίες των 10, 20 και 30 κιλών προς 0,30 ευρώ το κιλό.

Η διάθεση θα γίνει από τους ίδιους τους πατατοπαραγωγούς την Κυριακή 11 Μαρτίου από τις 10.00 στην οδό Τριπόλεως 19 στην Αργυρούπολη, απέναντι από την είσοδο του κολυμβητηρίου.

Για παραγγελίες, λειτουργεί ο τηλεφωνικός αριθμός 213 2018704 μέχρι την Παρασκευή 9 Μαρτίου 14:00.

Στήριξη από ΔΗΜ.ΑΡ. και ΣΥΝ

Την υποστήριξή τους στο «Κίνημα της πατάτας» εκφράζουν, με ανακοινώσεις τους, ο Συνασπισμός και η Δημοκρατική Αριστερά. 

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, «οι πρωτοβουλίες άμεσης διάθεσης αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές,  αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο το διαχρονικό καθεστώς ασύδοτης κερδοσκοπίας των μεσαζόντων, των επιχειρήσεων τροφίμων και αλυσίδων Super Market και των καρτέλ» και αποτελούν «λαμπρό παράδειγμα αυτοοργάνωσης που αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες των παραγωγών και των πολιτών για να παρακάμψουν τους κάθε λογής μεσάζοντες και κυκλώματα».

Ο Συνασπισμός, κάνει λόγο για «εγκληματικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την αποσάθρωση των αγροτικών συνεταιρισμών» και καλεί σε «λαϊκή αντίσταση και ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής της και των συμμάχων της στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά χαιρετίζει το «κίνημα της πατάτας» ως μία ακτιβιστική κίνηση η οποία αναδεικνύει ένα υπαρκτό πρόβλημα. «Φέρνει στο προσκήνιο την γκρίζα ζώνη των τιμών των προϊόντων» και «θέτει την πολιτεία προ των ευθυνών της», αφού μέχρι σήμερα, «δεν κατάφερε να ελέγξει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, τα καρτέλ, τον ανταγωνισμό».

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι «μια νέα ισορροπία θα πρέπει να επιτευχθεί ανάμεσα στην αμοιβή του κόπου του παραγωγού που παράγει ποιότητα και συνεταιρίζεται και στο διαθέσιμο από τον καταναλωτή εισόδημα. Στο πλαίσιο αυτό η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο, υποβοηθώντας στην άμεση επαφή  παραγωγών και καταναλωτών επ΄ ωφελεία και των δυο μερών».

13
sofia
06/03/2012 08:32
Αυτό με τις πατάτες δεν το καταλαβαίνω...όσοι πείρανε 30-40 κιλά το πιό πιθανό είναι να μην προλάβουν να τις καταναλώσουν και να σαπίσουν.....δηλαδή οι πατάτες είναι το πρόβλημα της χώρας?? το χαράτσι, τους φόρους με τι θα τα πληρώσουμε όταν η μισή Ελλάδα είναι άνεργοι???με πατάτες?
νεκταριος χατζηγρηγοριου
05/03/2012 09:15
μπαβο σε ολους που σιμετεχουν σε αυτη τη νεα εποχη αντιδρασης σους διοργανοτες και καταναλοτες
nl
05/03/2012 08:27
οριστε τι μπορούν να κάνουν και οι παραγωγοί της Βοιωτίας και της Πελοπονήσου που βρίσκονται πολύ κοντά στην Αθήνα. Φοβάμαι όμως ότι στην Αθήνα δεν πρόκειται να δουλέψει καθώς πολλοί παραγωγοί έχουν μάθει να πωλούν τα προιόντα τους στις λαικές στην "χρηματιστηριακή" τους αξία και όχι σε αυτήν που θα έπρεπε. Και η αγορά της Αθήνας είναι πού μεγάλη για να υποχωρήσουν και να τα πουλήσουν όσο πρέπει
Δημητρης
05/03/2012 07:43
Μπραβο! Το κωμικο της υποθεσης ειναι η "στηριξη" απο τα κο ματα... Ποτε θα ξυπνησουν αυτοι οτι ο κοσμος αλλαζει??
ZAM
05/03/2012 03:55
Εύγε!
Ιπποκράτης Μπουρνελης
05/03/2012 01:22
Εύγε παιδια,υπάρχουν κι αλλα προϊόντα .Είστε στον σωστό δρόμο ,σας παρακαλώ μη κάνετε πίσω και μακριά απο κόμματα .Είστε το μέλλον και η σωτηρία αυτής της αδικημενης χώρας.
Σιμιλλόρος Α.
04/03/2012 12:38
Εύγε στους εμπνευστές και τους οργανωτές. Μπράβο παιδιά, έτσι θα πάει μπροστά η Ελλάδα. Έπρεπε να πεινάσουμε για να το σκεφτούμε;
ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΣΟΦΙΑ
03/03/2012 21:41
Καμια ιδέα και για τα νησιά, Κέρκυρα,΄ολα είναι πολύ ακριβα,λάδι,ρύζι αλεύρι....πώς να παραγγείλουμε?
γαυρος
03/03/2012 21:09
Αυτός είναι ο δημιουργικός Έλληνας, και αυτή του την δημιουργηκότητα φοβούνται οι ανθέλληνες και οι περιούσιοι !
Άγγελος
03/03/2012 17:43
Μπράβο και πάλι μπράβο!
Τσάκαλος
03/03/2012 17:36
Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα είναι κερδισμένοι και οι παραγωγοί αλά και οι καταναλωτές !
DK
03/03/2012 14:41
εχω εντυποσιαστει απο αυτη την προσπαθεια. Επιτελους πολιτες δημιουργικοι και δραστηριοι
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ
03/03/2012 14:36
Συνεταιρισμοί είναι η απάντηση στην Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Κατευθείαν, χωρίς παρασιτικούς χονδρέμπορους, τα προϊόντα από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Σύμφωνοι, η κρίση πρέπει να αντιμετωπίζεται με δραστικά μέτρα, αλλά όταν σε φτάνουν στον αμήν με μια λανθασμένη θεωρία περί "ανταγωνιστικότητας" που σε κατεβάζει σε επίπεδο χώρας της Λατινικής Αμερικής, τότε πενία τέχνας κατεργάζεται. Υπάρχουν χιλιάδες προϊόντα, όχι μόνο αγροτικά, που μπορούν να διατεθούν χωρίς μεσάζοντες. Και χωρίς να κατηγορηθούμε από την ΕΕ ότι το Κράτος βοηθάει τα δικά του προϊόντα ενάντια στα εισαγώμενα. Μας περάσανε από Ca σε C. Το τέλος είναι κοντά. Οργάνωση