Για παραχώρηση ορισμένων, τουλάχιστον δημοσιονομικών αρμοδιοτήτων, όπως ο έλεγχος του προϋπολογισμού, από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και όργανα, φέρεται να πιέζει το Βερολίνο, σύμφωνα με πηγές πoυ επικαλείται το Reuters, στο πλαίσιο των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη εν όψει του δεύτερου πακέτου στήριξης.

Αποκλειστικό του Reuters

«Υπάρχουν εσωτερικές συζητήσεις στο Eurogroup και προτάσεις, μία εκ των οποίων προέρχεται από τη Γερμανία, για το πώς θα αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικό τρόπο προγράμματα στήριξης που βρίσκονται παρατεταμένα εκτός στόχων, για το εάν αυτό θα μπορεί να αγνοηθεί ή εάν πρέπει να πούμε «ως εδώ»» ανέφερε η πηγή.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι σύμφωνα με προτάσεις, ευρωπαϊκοί θεσμοί που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβουν «συγκεκριμένες αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων» για τη δημοσιονομική πολιτική.

«Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη αυστηρότερο μέσω εξωτερικής τεχνογνωσίας» συμπλήρωσε η πηγή.

Αποκλειστικό των Financial Times

Να εκχωρήσει η Ελλάδα την κυριαρχία της σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, σε έναν Ευρωπαίο επίτροπο πριν επωφεληθεί από ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, επιθυμεί η Γερμανία, όπως γράφει η εφημερίδα Financial Times, στην κατοχή της οποίας περιήλθε αντίγραφο της γερμανικής πρότασης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας επίτροπος που θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

«Η ενίσχυση του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια αυστηρή διοίκηση και ένα σύστημα ελέγχου», αναφέρεται το κείμενο που επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο εστάλη από το Βερολίνο στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

«Ενώπιον της απογοητευτικής μέχρι σήμερα προσαρμογής της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση.

Πηγή στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να μείνει ανώνυμη απέκλεισε να τέθηκαν υπ’ όψη της ελληνικής κυβέρνησης τέτοιες προτάσεις στο επίπεδο του Eurogroup

Με αφορμή το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για πρόταση της Γερμανίας να οριστεί επίτροπος που θα ελέγχει και θα εγκρίνει τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές απάντησαν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο. Ανάλογη πρόταση είχε κάνει στο παρελθόν και Ολλανδός υπουργός. Δεν το συζητάμε καν».

Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, θέλουν έναν μόνιμο ευρωπαϊκό έλεγχο των δημοσιονομικών της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή, στη Φραγκφούρτη.

«Υπάρχουν συνομιλίες και προτάσεις στους κόλπους της ευρωζώνης, εκ των οποίων μια της Γερμανίας για την ενίσχυση του ελέγχου των προγραμμάτων και των μέτρων στην Ελλάδα» τόνισε η ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, επιβεβαιώνοντας

σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.

«Ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων (στην Ελλάδα) θα μπορούσε να καθοδηγείται από ευρωπαϊκούς θεσμούς και να έχει επίσης ορισμένες εξουσίες για τη λήψη αποφάσεων», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Ηδη, αντιπρόσωποι της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) βρίσκονται στην Ελλάδα και βοηθούν στην εφαρμογή (των μέτρων) και στον έλεγχό τους», υπενθύμισε η ευρωπαϊκή πηγή.