Επίτροπο Προϋπολογισμού θέλει να ορίσει η Γερμανία στην Ελλάδα

Η Γερμανία πιέζει την Ελλάδα να παραχωρήσει τον έλεγχο του προϋπολογισμού

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2012 10:03 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 28/01/2012 13:43 |
Η Γερμανία πιέζει την Ελλάδα να παραχωρήσει τον έλεγχο του προϋπολογισμού

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η Γερμανία πιέζει ώστε να παραχωρήσει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκά όργανα και επιτροπές τον έλεγχο των δημοσιονομικών της, ως μέρος των προϋποθέσεων για το δεύτερο πακέτο βοήθειας, των 130 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αντίγραφο εγγράφου, που διατείνονται ότι κατέχουν οι Financial Times, η Γερμανία πιέζει για τον διορισμό «Επιτρόπου Προϋπολογισμού» της ευρωζώνης με δικαίωμα αρνησικυρίας στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης επί του προϋπολογισμού.   Για παραχώρηση ορισμένων, τουλάχιστον δημοσιονομικών αρμοδιοτήτων, όπως ο έλεγχος του προϋπολογισμού, από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και όργανα, φέρεται να πιέζει το Βερολίνο, σύμφωνα με πηγές πoυ επικαλείται το Reuters, στο πλαίσιο των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη εν όψει του δεύτερου πακέτου στήριξης.

Αποκλειστικό του Reuters

«Υπάρχουν εσωτερικές συζητήσεις στο Eurogroup και προτάσεις, μία εκ των οποίων προέρχεται από τη Γερμανία, για το πώς θα αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικό τρόπο προγράμματα στήριξης που βρίσκονται παρατεταμένα εκτός στόχων, για το εάν αυτό θα μπορεί να αγνοηθεί ή εάν πρέπει να πούμε "ως εδώ"» ανέφερε η πηγή.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι σύμφωνα με προτάσεις, ευρωπαϊκοί θεσμοί που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβουν «συγκεκριμένες αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων» για τη δημοσιονομική πολιτική.

«Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη αυστηρότερο μέσω εξωτερικής τεχνογνωσίας» συμπλήρωσε η πηγή.

Αποκλειστικό των Financial Times

Να εκχωρήσει η Ελλάδα την κυριαρχία της σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, σε έναν Ευρωπαίο επίτροπο πριν επωφεληθεί από ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, επιθυμεί η Γερμανία, όπως γράφει η εφημερίδα Financial Times, στην κατοχή της οποίας περιήλθε αντίγραφο της γερμανικής πρότασης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας επίτροπος που θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

«Η ενίσχυση του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια αυστηρή διοίκηση και ένα σύστημα ελέγχου», αναφέρεται το κείμενο που επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο εστάλη από το Βερολίνο στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

«Ενώπιον της απογοητευτικής μέχρι σήμερα προσαρμογής της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση.

Πηγή στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να μείνει ανώνυμη απέκλεισε να τέθηκαν υπ' όψη της ελληνικής κυβέρνησης τέτοιες προτάσεις στο επίπεδο του Eurogroup

Με αφορμή το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για πρόταση της Γερμανίας να οριστεί επίτροπος που θα ελέγχει και θα εγκρίνει τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές απάντησαν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο. Ανάλογη πρόταση είχε κάνει στο παρελθόν και Ολλανδός υπουργός. Δεν το συζητάμε καν».

Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, θέλουν έναν μόνιμο ευρωπαϊκό έλεγχο των δημοσιονομικών της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή, στη Φραγκφούρτη.

«Υπάρχουν συνομιλίες και προτάσεις στους κόλπους της ευρωζώνης, εκ των οποίων μια της Γερμανίας για την ενίσχυση του ελέγχου των προγραμμάτων και των μέτρων στην Ελλάδα» τόνισε η ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, επιβεβαιώνοντας
σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.

«Ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων (στην Ελλάδα) θα μπορούσε να καθοδηγείται από ευρωπαϊκούς θεσμούς και να έχει επίσης ορισμένες εξουσίες για τη λήψη αποφάσεων", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Ηδη, αντιπρόσωποι της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) βρίσκονται στην Ελλάδα και βοηθούν στην εφαρμογή (των μέτρων) και στον έλεγχό τους», υπενθύμισε η ευρωπαϊκή πηγή.

18
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
30/01/2012 09:18
"ΟΧΙ"
Νίκος
30/01/2012 00:57
Πολύ απλά, όποιος Έλληνας τώρα είναι υπέρ τέτοιας κατάντιας δεν μπορεί να θεωρήσει εαυτόν ότι διαφέρει από τους συνεργάτες των Ναζί και φυσικά και τους συνεργάτες της χούντας. Γιατί πρώτον είναι εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και δεύτερον αποτελεί αντίστοιχα κατάφωρη παράβαση του Συντάγματος και της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να νοείται προοδευτικός πολίτης που θα υποστήριζε κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι τα σχόλια περί ανάξιας γενιάς και ναδίρ της πολιτικής ιστορίας είναι εύστοχα. Πρέπει να προσέχουν όσοι προπαγανδίζουν για ιστορίες κηδεμονίας. γιατί και ο πιο αναξιοπρεπής λαός δεν θα ανεχόταν αυτήν την κατάντια. Με λίγα λόγια, είναι ολοφάνερο πλέον ότι κάποιοι Ευρωπαίοι και δη οι Γερμανοί μας αντιμετωπίζουν ως χώρα για υποδούλωση. Οι πολιτικοί μας και τα ΜΜΕ πρέπει να σοβαρευτούν. Με την εξαθλίωση της καθημερινότητας μία εθνική υποδούλωση θα οδηγήσει σε επανάσταση.
Ιωάννης ο Ακτήμων
29/01/2012 19:14
Λένε ότι στα χέρια των Ελλήνων όσο και στα χέρια των Γερμανών ο προϋπολογισμός είναι καταδικασμένος. Γιατί οι Έλληνες πολιτικοί ξέρουν πως λειτουγεί η οικονομία της χώρας τους αλλά δεν ενδιαφέρονται για αυτήν, οι δέ Γερμανοί δεν ξέρουν πως λειτουργεί η οικονομία της χώρας μας ενώ ενδιαφέρονται μόνο για τη χώρα τους. Εγώ διαφωνώ. Με τους Γερμανούς έχουμε περισσότερες πιθανότητες να σωθούμε. Γιατί οι Γερμανοί πολιτικοί, ενδιαφέρονται για τη χώρα τους, ξέρουν όμως ότι αυτή θα βλαφτεί πολύ από μιά ενδεχόμενη καταστροφή της Ελλάδας. Ενώ τους Έλληνες πολιτικούς δεν τους ενδιαφέρε απολύτως τίποτα (είναι μηδενιστές και αμοραλιστές)¨. Έχουν μάλιστα βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό εδώ και καιρό όπως άλλωστε έπρεπε να είχει κάνει κάθε σόφρων Έλληνας.
Emily
29/01/2012 17:47
Νομίζω έφτασε η ώρα τα κόμματα οου στηρίζουν την κυβέρνηση να εξουσιοδοτήσουν τον κ. Παπαδήμο να πεί στους Γερμανούς το μεγάλο ΟΧΙ. Τα σχέδια του ΔΝΤ ΕΊΝΑΙ ΣΧΈΔΙΑ ΕΞΏΝΤΩΣΗς ΤΗς ΕΛΛΑΔΑΣ. Αν τα αποδεχτούμε δεν θα οδηγηθούμε απλώς στη δραχμή και μάλιστα με τη θέληση μας,αλλά αφού θα ξεπουλήσομε τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία αντί πινακίου φακής και δεμένοι στο Αγγλικό Δίκαιο, μας περιμένει εμφύλιος πόλεμος.Δεν είμαι οικονομολόγος (άλλωστε τα είδαμε τα χάλια των οικονομολόγων του ΓΑΠ) κ΄τι άλλο εχω σπουδάσει, και διαθέτω τον κοινό νου.
Αντωνης Μ
29/01/2012 00:39
Κάντε το και θα σας κάψουμε ζωντανούς....
χαλασμός
28/01/2012 20:22
Λέτε να προταθεί για εφαρμογή και προγραμμα ευγονικής???Ας κοιτάξουν οι λαχανάδες τα χάλια τους ,κι ας μας αφήσουν λίγο ήσυχους.Με αντικαγκελάριο έναν σχιστομάτη(μη Αριο), και υπουργό οικονομικών κάποιον με σωματική αναπηρία, πάει χάλασαν κι αυτοί.Το μόνο που μενει είναι να τρίξουν τα κόκαλα του Γκαίμπελς.
ET
28/01/2012 19:20
Αδύνατο να δεχθούμε ξένους επιτρόπους! Πως θα είναι τότε δυνατό για τους πολιτικούς μας και για μας να συνεχίσουμε το ρουσφέτι και την διαφθορά. Σκοπός είναι εμείς να τρώμε, όσοι από μας τρώνε, όσοι πεινάνε να συνεχίσουν να πεινάνε, έχουν πια συνηθίσει και οι βλάκες οι Ευρωπαίοι να συνεχίζουν να πληρώνουνε... Γι αυτό πρέπει να μη δεχθούμε ποτέ επιτρόπους, ποτέ! Έλληνες γενηθήκαμε, ξεφτύλες θα πεθάνουμε. ΟΧΙ και ΑΕΡΑ που λέει και ο συμπαθής αφελής στη στήλη. Έτσι δεν είναι.
γιωργος κου
28/01/2012 16:57
επιθεση αδελφια ......επιθεση τωρα
Ε.Κ.
28/01/2012 16:33
@Γιωργος28/1/2012 13:33 Αν τελειώσει η υπομονή των δανειστών σου, θα σου κόψουν τα δανεικά και θα χρεοκοπήσεις. Αν τελειώσει η δική σου υπομονή, τι θα συμβεί;
Π.Ε
28/01/2012 15:35
- ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΜΕ ΟΠΛΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΛΑΪΚΑ- ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΑ ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΚΑΣΤΡΑ!!! ΓΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ-ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ- ΤΩΝ ΛΑΩΝ -ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ:«ΔΕΙ ΔH ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΤΟΥΤΩΝ ΟΥΔΕΝ ΕΣΤΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΤΩΝ ΔΕΟΝΤΩΝ». Άλλοτε, η υποταγή των λαών επιχειρούνταν με πολέμους, τοπικούς και Παγκόσμι-ους, με τόξα, όπλα, κανόνια και πυραύλους. Η Ελλάδα, ως γεωστρατηγικός χώρος ανάμεσα σε Ανατολή, Δύση, Βορρά και Νότο, προκάλεσε τα πολεμικά ενδιαφέροντά των Περσών, των Ρωμαίων,, των Οθωμανών, της Ιταλίας, της Γερμανίας που αντιμετωπίστηκαν με την Ιστορική γενναιότητα και δεν κάμφθηκε, παραμένοντας όρθια, στις αρχές και αξίες του Ελληνισμού. Στον 21ο αιώνα, καταργούνται συστηματικά οι κλασικοί τρόποι και μέθοδοι υποδούλωσης των λαών, με συμβατικά όπλα και επιβάλλεται με την υπερσύγχρονη σφαίρα της οικονομικής πολιτικής, του δανεισμού και υπέρ-δανεισμού αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την όλη διαχείριση και διοίκηση της χώρας με «υποταχτικούς τις εσωτερικές Κυβερνήσεις». Αυτήν την ιστορική –μοντέρνα- διαδικασία διέρχεται και η Ελλάδα, με την σχεδόν κατοχή της από το ΔΝΤ και την Τρόικα. Εκόντες-ανάγκα τε- οι Έλληνες, υπόδουλοι του ΔΝΤ, με μόνο αντίλογο αισιοδοξίας, να ισχύσει προσωρινά, στην ιστορική πραγματικότητα πως «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς την δόξα τραβά»,επιβεβαιώνοντας πως είναι κύκλος της Ιστορίας και θα περάσει, με την ελπίδα, πως τα παθήματα, θα γίνουν επί τέλους και μαθήματα.
Αναστασάκη Μ.
28/01/2012 15:33
Οι Γερμανοί είναι άρρωστοι. Έχουν τον φασισμό στο DNA τους. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τι κάνανε στους Ανατολικογερμανούς που ήταν και συμπατριώτες τους για να πεισθεί. Αλλά και στις χθεσινές εξετάσεις του ινστιτούτου Γκαίτε για τα γερμανικά διπλώματα αν είχε παραβρεθεί κανείς θα είχε απόλυτα πεισθεί. Για να μην πληρώσουν επιτηρητές έβαλαν τους διαγωνιζόμενους να γράφουν στο φουαγιέ και τους γονείς και ένα μέρος των διαγωνιζομένων που περίμεναν να τους φωνάξουν να περιμένουν έξω στο κρύο !! Τι να πει κανείς ! Με τι καρδιά τα ρεμάλια οι βουλευτές μας ρίχνουν στα νύχια τους : Ας ελπίσουμε ότι αληθεύει το ότι όλα εδώ πληρώνονται .
ΜΚ
28/01/2012 14:15
Είναι σαφώς ευθεία προσβολή της εθνικής κυριαρχίας το να δεχθούμε επίτροπο που θα ελέγχει τις δαπάνες του κράτους και το που θα ξοδέψουμε τα λεφτά ΜΑΣ. Αν όμως δεν έχουμε "λεφτά ΜΑΣ", αλλά περιμένουμε "λεφτά ΑΛΛΩΝ", που οι ΑΛΛΟΙ θα περιμένουν την έγκριση του επίτροπου για να τα δώσουν, τι κάνουμε στην περίπτωση αυτή; Και ποιοι είναι αυτοί που μας έφεραν στην κατάσταση αυτή; Αυτοί δεν είναι που προκάλεσαν την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχείας;
Ηφαστίωνας
28/01/2012 14:07
Η Γερμανία να πληρώσει πρώτα αυτά που χρωστά (αποζημιώσεις - αναγκαστικά δάνεια της κατοχής) κι έπειτα αν μπορεί η Μέρκαλ ας βάλει επιτηρητές στη χώρα μας να ελέγχει τούς προυπολογισμούς. Τελεία και παύλα. Υπάρχει τέτοιος πολιτικός στην Ελλάδα να το ζητήσει από τούς Γερμανούς ορθά κοφτά;;;;;;
Γιωργος
28/01/2012 13:33
Θα πρεπει αμεσα, κοφτα και ξεκαθαρα η Ελληνικη Κυβερνηση να τους το ξεκοψει. Κατι τετοιο δεν μπορει να γινει ανεκτο. Ειναι προκληση μονο και που λεγεται.Δεν μπορει να μας ξεφτελιζουν επειδη δινουν δανεικα γιατι υπομονη που τελειωνει δεν εχουν μονο αυτοι αλλα και εμεις.
η ξεφτίλα σε κάδρο
28/01/2012 11:33
Πολλές γενιές Ελλήνων πέρασαν από αυτά τα χώματα, όμως ποτε τέτοια ανάξια γενιά σαν την σημερινή
ΜΚ
28/01/2012 10:57
Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ, ούτε στον χειρότερο εφιάλτη μου, ότι η χώρα μας θα έφτανε στην κατάντια αυτή που θα πρέπει να διαλέξουμε αν τον έλεγχο του προϋπολογισμού μας θα τον έχουν οι Γερμανοί ή ο Φωτόπουλος, ο Λουράντος και οι όμοιοί τους. Διαλέχτε! Βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας.
φαλακας
28/01/2012 10:20
Ειχαμε και στην κατοχη κυβερνηση προδοτων , απλα επαναλαμβανεται η ιστορια με την σημερινη ! Το μονο που περιμενει ο Ελληνικος λαος ειναι καποιον να πει ξανα ¨ΟΧΙ¨ και ¨ΑΕΡΑ¨ και τοτε ολοι οι 300 της Βουλης θα τρεχουν για την δικια τους σωτηρια , οχι για την δικια μας που προσπαθουν να μας πεισουν οτι κανουν τωρα ! Ενας νεος Πλαστηρας και ενα αλλο Γουδι και ενα αλλο εκτελεστικο αποσπασμα , αυτα θα ηταν τα ιδανικα καλα νεα για την Ελλαδα ! ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΛΗΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ !
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ
28/01/2012 10:19
Το ναδιρ της πολιτικης μας ιστοριας. Συγχαρητηρια στην Ελληνικη Ακαδημια, τους καθηγητες-οικονομολογους για αυτη μας την επιτυχια.