Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με διαδικασία επείγοντος νομοθετήματος, η κυβέρνηση τροποποίησε επανειλημμένα το σώμα του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ρυθμίσεις ακόμη και την Πέμπτη, προκαλώντας γενικότερη δυσφορία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πραγματοποίησε έκκληση στον πατριωτισμό των βουλευτών, ζητώντας τουλάχιστον από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να υπερψηφίσουν τα άρθρα, σε μια προσπάθεια προβολής εικόνας εθνικής συνεννόησης και αποφασιστικότητας να απαλειφθούν νομοθετικά υπολείμματα, που δίνουν στους δανειστές της χώρας την αίσθηση στασιμότητας και αβουλίας.

Ως τέτοια νοούνταν τα εμπόδια στην άμεση πρόσβαση στην αγορά οδικών μεταφορών και στην συγκρότηση παραρτημάτων δικηγορικών εταιρειών ανά την Ελλάδα χωρίς περιορισμούς -με προχθεσινή ωστόσο ρύθμιση ήρθησαν και οι «στενώς ερμηνευτέες» διατάξεις του ν. 3919/2011, που αναγνώριζαν την δυνατότητα θέσπισης κωλυμάτων στην απρόσκοπτη πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων.

Σήμερα, με προσθήκη στο άρθρο 30 του νομοσχεδίου, θεσπίστηκε με μορφή νομοτεχνικής προσθήκης, η απελευθέρωση του ωραρίου στα φαρμακεία, χωρίς άλλη υποχρέωση εκ μέρους των ενδιαφερομένων, πλην της ενημέρωσης των οικείων φαρμακευτικών συλλόγων του αρμοδίου περιφερειάρχη.

Με την ίδια προσθήκη δίνεται η δυνατότητα στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να αφαιρεί το βιβλιάριο συνταγογράφησης και από γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον προβαίνουν σε υπερσυνταγογραφήσεις ή τεχνητή ζήτηση φαρμάκων.

Η εισαγωγή της απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων, προκάλεσε τις εντονότατες διαμαρτυρίες των κομμάτων της Αριστεράς, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η υπερψήφιση του εδαφίου την Τρίτη.

Την Τετάρτη, βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ αντέδρασαν σε ρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την αναμόρφωση ποινών σε διατάξεις για την Δικαιοσύνη, αν και αυτές αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις και αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ των Ευ.Βενιζέλου και Χρ.Πρωτόπαπα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και των Κ.Χατζηδάκη και Μ.Κεφαλογιάννη από την πλευρά της ΝΔ.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αμφισβήτησε την ειλικρίνεια της ενημέρωσης που έκανε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών στη Βουλή για την πορεία του PSI και ο κ. Βενιζέλος μίλησε για παραλογισμό αφού ο κ. Αντ. Σαμαράς ενημερώνεται διαρκώς για όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων.

«Η ΝΔ είναι ένα κυβερνητικό κόμμα. Κυβερνά τον τόπο αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Και πρόσθεσε: «Μετέχει με τους δύο αντιπροέδρους της και άλλα επίλεκτα στελέχη της στην κυβέρνηση, έχει παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης και διεκδικεί να έχει μια καλή επίδοση στις βουλευτικές εκλογές για να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει προσυπογράψει ο κ. Σαμαράς και η προσυπογραφή του αυτή θα επεκταθεί τώρα και στο προϊόν της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται στο όνομα της χώρας, προκειμένου να καταλήξουμε στο νέο πρόγραμμα και στη νέα δανειακή σύμβαση. Θα παρακαλούσα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ που αναπληρώνει και εκπροσωπεί τον πρόεδρο της ΝΔ να τον ρωτήσει. Γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει λεπτομέρειες, είναι πλήρως και σε βάθος ενημερωμένος από τον πρωθυπουργός, από εμένα και από τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους».

Επιπλέον ο κ. Πρωτόπαπας διερωτήθηκε: «Πόσα πρόσωπα έχει η ΝΔ, όταν στο Υπουργικό Συμβούλιο οι κ.κ. Δήμας και Αβραμόπουλος εγκρίνουν τα νομοσχέδια, και στη συνέχεια οι εισηγητές και οι βουλευτές του κόμματος δεν τα αποδέχονται; Δεν υπάρχει ευθύνη σε αυτή την αίθουσα;».