Ηλεκτρονικό τσιγάρο… ανάβουν ολοένα και περισσότεροι Ελληνες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 200.000 – 250.000 πολίτες έχουν αντικαταστήσει τα συμβατικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ωστόσο εντείνεται η διαμάχη των ειδικών για το κατά πόσον τα προϊόντα αυτά είναι ασφαλή ή επιβλαβή για την υγεία των καταναλωτών.

Πάντως, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που εμπορεύονται ηλεκτρονικά τσιγάρα δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις πωλήσεις που σημειώνουν και τονίζουν ότι η πρόσφατη απαγόρευση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για τη διακίνηση προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη και πωλούνται μαζί με το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αναχαίτισε τους «ηλεκτρονικούς» καπνιστές.

«Για λίγο οι πωλήσεις πάγωσαν. Αμέσως μετά όμως σημειώθηκε αύξηση στην ζήτηση κατά 10%», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Αργύρης Γανίτας, ιδιοκτήτης καταστημάτων που εμπορεύεται ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι παρά τους ελέγχους του ΕΟΦ σε τέτοιου είδους καταστήματα και την επιβολή προστίμων σε εκείνα που παρανόμως συνέχιζαν να διαθέτουν προϊόντα νικοτίνης, 70% – 80% των καπνιστών που επιλέγουν το ηλεκτρονικό κάπνισμα προτιμούν να εισπνέουν ατμό… εμπλουτισμένο με νικοτίνη που αγοράζουν πλέον μέσω Ιντερνετ ή στη μαύρη αγορά.

Αλλωστε, και σύμφωνα με τους εμπόρους, το 50% των Ελλήνων που έχει καταργήσει τον αναπτήρα, αφού πλέον… φορτίζει το τσιγάρο για να το «ανάψει», κατέληξε στην επιλογή αυτή για οικονομικούς λόγους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, ένας καπνιστής που καταναλώνει καθημερινά ένα πακέτο τσιγάρα ξοδεύει μηνιαίως 120 ευρώ, ενώ το μηνιαίο κόστος του ηλεκτρονικού τσιγάρου αγγίζει τα 20 ευρώ. Σημειώνεται δε, ότι η τιμή της συσκευής κυμαίνεται από 50 ευρώ έως τα 120 ευρώ.

Ωστόσο η πλειονότητα των «ηλεκτρονικών» καπνιστών έχει την πεποίθηση ότι η νέα συνήθεια είναι λιγότερο επιβλαβής για τον οργανισμό.

«Γκρίζα ζώνη» αποτελεί για τους επιστήμονες η πεποίθηση αυτή, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν γίνει μελέτες σε ό,τι αφορά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον οργανισμό.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνο είναι» υπογραμμίζει η πνευμονολόγος, υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής του Καπνίσματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης Ιωάννα Μητρούσκα. Η κ. Μητρούσκα συμπληρώνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο «δεν αποτελεί επισήμως εναλλακτικό τρόπο διακοπής καπνίσματος» και επισημαίνει ότι εγκεκριμένα είναι τα φαρμακευτικά σκευάσματα και βοηθήματα που πωλούνται από τα φαρμακεία.

ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Αντίθετη δηλώνει και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη, αφού – σύμφωνα με την ίδια – «πρόκειται για μια άλλη μορφή καπνού, για την ποιότητα του οποίου ουδείς μπορεί να εγγυηθεί».

Η κ. Μητρούσκα επικαλείται παλαιότερα ευρήματα του αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), σύμφωνα με τα οποία βρέθηκαν τοξικά χημικά (διαιθυλινική γλυκόλη και νιτροζαμίνες) σε ηλεκτρονικά τσιγάρα. Στο μεταξύ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διατηρεί επιφυλάξεις, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες σε ό,τι αφορά τη δράση και τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους.

Αντίθετα, δεύτερη ευκαιρία φαίνεται να δίνει στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ο πρόεδρος της Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος, πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης.

Μάλιστα, πρόσφατα δημοσιεύθηκε μελέτη του στην ιατρική επιθεώρηση «Chest», η οποία καταλήγει ότι τα ναι μεν η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου για μόλις πέντε λεπτά έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, φαίνεται όμως ότι οι επιπτώσεις δεν είναι τόσο έντονες όσο μετά τη χρήση κανονικού τσιγάρου. Τονίζει όμως ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να διαπιστωθούν οι μακροχρόνιες πιθανές βλάβες στον οργανισμό από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.