Κόντρα μεταξύ του Δήμου Μαρκοπούλου και του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαου προκαλεί η πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσει στη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στην πόλη.

Ο Μητροπολίτης Νικόλαος με εγκύκλιό του που μοιράστηκε στους πιστούς την περασμένη Κυριακή διατυπώνει την αντίδρασή του για το αποτεφρωτήριο. Χαρακτηρίζει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου βιαστική και «με κίνητρο την ενδεχόμενη επίλυση οικονομικών προβλημάτων του δήμου».

Παράλληλα, ο μητροπολίτης εκφράζει φόβους ότι η καύση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αν κάποιοι χριστιανοί ορθόδοξοι ζητούν για τους συγγενείς τους, αντί για ταφή, αποτέφρωση – πράγμα που δεν αποδέχεται η Εκκλησία. «Αντιλαμβάνεται όμως κανείς το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στις περιπτώσεις που κάποιοι ζητούν από την Εκκλησία να παραβεί τις αρχές και την εκκλησιαστική πράξη της. Ούτε τις ακολουθίες μπορούμε να αλλάξουμε ούτε φυσικά την παράδοση και την πίστη μας να αλλοιώσουμε», αναφέρει ο μητροπολίτης.

Ακολούθησε η απάντηση του δημάρχου Σωτήρη Μεθενίτη. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «μόνο σε καθυστερημένες, θεοκρατικού τύπου κοινωνίες της Ασίας οι αγιατολάχ ή οι μουλάδες έχουν αποφασιστικό και καθοριστικό λόγο επί των δικαιωμάτων των πολιτών». Τονίζει ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι ομόφωνη και ότι έμεινε κατάπληκτος από τον φανατισμό του μητροπολίτη.

Στην εγκύκλιό του ο μητροπολίτης επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση της Συνόδου της Ιεραρχίας για την καύση. Τονίζει ότι η Εκκλησία είναι κάθετα αντίθετη με την πρακτική της καύσης των νεκρών. Και ότι γι’ αυτόν τον λόγο «η τέλεση εξοδίου ακολουθίας για όσους αποφασίζουν προηγουμένως να αποτεφρωθούν είναι προβληματική», συμπληρώνοντας όμως πως δεν έχει λόγο για όσους επιλέγουν την καύση και είναι ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι.

Επίσης ο κ. Νικόλαος αναφέρει: «Τελικά, με πρόφαση τα όποια οικονομικά οφέλη, εντελώς αβίαστα κάποιοι επιδιώκουν να εισαγάγουν πρωτόγνωρα ήθη, ποδοπατώντας ιερές διαχρονικές παραδόσεις και περιφρονώντας την εκκλησιαστική μας συνείδηση».

Σε άλλο σημείο ο μητροπολίτης ζητεί από το δημοτικό συμβούλιο να επανεξετάσει το θέμα. Και ακόμη μία φορά επιχειρεί να εμφανιστεί ως… προστάτης των αδυνάτων εν μέσω κρίσης, τακτική που ακολουθεί αρκετά συχνά το τελευταίο διάστημα. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχει παρέμβει δύο φορές για το ειδικό τέλος ακινήτων της ΔΕΗ. «Αντί να επενδύουμε σε αποτεφρωτήρες νεκρών, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να επενδύουμε στο ενδιαφέρον για αυτούς που παλεύουν να ζήσουν», λέει.

Ο δήμαρχος Σωτήρης Μεθενίτης από την πλευρά του απαντά ότι το αποτεφρωτήριο δεν θα έχει κόστος για τον δήμο και δεν έχει στόχο τα έσοδα. «Ο Δήμος Μαρκοπούλου δεν πρόκειται να δώσει γι’ αυτόν τον σκοπό ούτε 1 ευρώ. Το έργο θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση, από την εταιρεία που θα αναδειχθεί ανάδοχος του έργου, μέσα από διεθνή διαγωνισμό. Αντίθετα, εξάλλου, θα έχει σημαντικά έσοδα από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του».