Απαγορεύεται η πώλησή τους αλλά και η χρήση τους σε κλειστούς δημόσιους χώρους

Στοπ στα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη

Ρεπορτάζ Μάρθα Καϊτανίδη  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2011 20:00 |

Απαγορεύεται η διάθεση ηλεκτρονικών τσιγάρων τα οποία περιέχουν νικοτίνη, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υποστηρίζει ότι οι χρήστες τους απειλούνται με πρόστιμα αν τα χρησιμοποιούν σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Παράλληλα, δρομολογείται αύξηση - σοκ στα τσιγάρα, από την οποία εκτιμάται ότι η χώρα θα έχει φορολογικά έσοδα 440 εκατ. ευρώ ετησίως.
«Για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη απαιτείται άδεια κυκλοφορίας - ό,τι δηλαδή ισχύει και για τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Ομως, σχετική άδεια δεν έχει εκδοθεί στη χώρα μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Γιάννης Τούντας.
Την απόφαση αυτή επικαλέστηκε και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, ο οποίος χτες υπογράμμισε ότι δεν επιτρέπεται η χρήση και η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων με νικοτίνη.
Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι η χρήση τους είναι παράνομη στους κλειστούς δημόσιους χώρους, και συνεπώς ισχύουν οι κυρώσεις του αντικαπνιστικού νόμου - ό,τι δηλαδή ισχύει και για τους καπνιστές των κλασικών τσιγάρων.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δημόπουλος συμπλήρωσε: «Θα δούμε, λοιπόν, με τον ΕΟΦ αν μπορεί να υπάρξει αδειοδότηση για τη χρήση του σε ανοιχτό χώρο ή αν θα ισχύσει η περσινή γνωμοδότηση να μην επιτρέπεται καθόλου το ηλεκτρονικό τσιγάρο».
Σημειώνεται ότι ο αντίστοιχος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι «δεν έχει εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων». Αντίθετα, έχουν εντοπιστεί συσκευές που απελευθερώνουν μεγαλύτερες ποσότητες νικοτίνης από αυτές που αναγράφεται στη συσκευασία τους.

Αυξήσεις - σοκ στα τσιγάρα. Στο μεταξύ, τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Οικονομικών μελετούν κλιμακωτή αύξηση της τάξεως του 20% στα πακέτα τσιγάρων. «Τσουχτερή» τιμή αναμένεται όμως να επιβληθεί και στον καπνό (στριφτά τσιγάρα), καθώς οι ιθύνοντες έχουν εντοπίσει ότι το χαμηλό κόστος του καπνού ήταν η αιτία που «κέρδισε» τις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Ενδεικτική είναι η εκτίμηση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχου του Καπνίσματος Παναγιώτης Μπεχράκης, ο οποίος υποστηρίζει ότι εάν αυξανόταν η τιμή των τσιγάρων κατά δύο ευρώ 150.000 δυνητικοί καπνιστές (κυρίως νέα παιδιά) δεν θα άναβαν ποτέ τσιγάρο.
Ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, έκανε ένα βήμα παραπέρα σε ό,τι αφορά τα έσοδα στο ταμείο του κράτους. Ετσι, το όφελος από τη φορολογία θα αγγίξει τα 440 εκατ. ευρώ, ενώ «αν υπήρχε και μια αποτελεσματική πολιτική εναντίον του λαθρεμπορίου, αυτά τα έσοδα θα μπορούσαν να είναι 1,1 δισ. ευρώ - δηλαδή, πολλαπλάσια της εφεδρείας».

9
ΠΡΩΗΝ ΜΑΝΙΩΔΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΡΙΑ
04/05/2012 12:57
Ηλεκτρονικό ή όχι το τσιγάρο βλάπτει και ως θέαμα τους πάντες. Αφήστε λοιπόν τις υπεκφυγές και κόψτε τώρα μια για πάντα το τσιγάρο. Μόνο έτσι θα ζήσετε ελεύθεροι.......
insider
21/01/2012 23:32
συμφεροντα Από τα μέσα του 2008, αμέσως μετά την είσοδο του στην αγορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνάντησε αρκετά προβλήματα και περιορισμούς όσον αφορά την εξάπλωση του. Οι δολιοφθορές εις βάρος του πληθαίνουν . Αρκετές μεγάλες καπνοβιομηχανίες παγκοσμίως έχουν κηρύξει πόλεμο εναντίον του. Το γεγονός αυτό ήταν αναμενόμενο καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί και προσφέρει ότι και τα προϊόντα των καπνοβιομηχανιών, χωρίς όμως να επιβαρύνει την υγεία κανενός. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, λοιπόν ,από τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην παγκόσμια αγορά έρχεται αντιμέτωπο με συκοφαντίες, δυσφημίσεις και μεγάλες φορολογίες. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας μεγάλος αριθμός καπνιστών άρχισε σιγά σιγά να συνειδητοποιεί ότι τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού έναντι του απλού τσιγάρου ήταν εμφανώς περισσότερα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο άρχισε να έχει επιτυχία και να προσελκύει όλο και περισσότερα άτομα στο να αλλάξουν τις συνήθειες τους στο κάπνισμα. Κατά συνέπεια, οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες , οι οποίες για κάποιους είναι πηγές χρυσού, άρχισαν να ανησυχούν βλέποντας ότι απειλούνται να χάσουν χρήματα από την επιτυχία του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Με τον τρόπο αυτό οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες επιδόθηκαν στις προσπάθειες για να το ‘εξαφανίσουν’. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της FDA. Η FDA ή αλλιώς υπηρεσία φαρμάκων και τροφίμων είναι μια υπηρεσία του υπουργείου υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία και την προαγωγή της δημόσιας υγείας, μέσω της ρύθμισης και της εποπτείας της ασφάλειας των τροφίμων, των προϊόντων του καπνού και άλλων σχετικών. Η FDA σε μια ανακοίνωσή της, σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δήλωσε, χωρίς αποδείξεις , ότι σύμφωνα με έρευνες οι οποίες διεξήχθησαν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, βρέθηκαν ουσίες βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Από την άλλη άλλες έρευνες απέδειξαν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιέχει καμία βλαβερή ουσία και είναι απολύτως ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό κατέδειξαν και την προσπάθεια της FDA να ‘λερώσει’ με ψεύτικα στοιχεία τη φήμη του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η προσπάθεια της αυτή οφείλεται σε οικονομικούς λόγους καθώς από την επιτυχία του ηλεκτρονικού τσιγάρου χάνουν χρήματα όχι μόνο οι καπνοβιομηχανίες αλλά και η FDA . Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το κράτος. Το κράτος κερδίζει πολλά λεφτά από τις καπνοβιομηχανίες και δε μπορεί να αφήσει στην αγορά προϊόντα, όπως στην περίπτωση αυτή το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει την πηγή χρημάτων για αυτούς. Για το λόγο αυτό έγιναν πολλές προσπάθειες ,από πολλά κράτη αλλά κατά πλείστων από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής , να φορολογήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο όπως ακριβώς φορολογούνται και τα κανονικά τσιγάρα. Εύλογα βγαίνει το συμπέρασμα πως στην προκειμένη περίπτωση όλα είναι θέμα συμφερόντων. Πολλοί θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις για το συγκεκριμένο προϊόν αλλά δύσκολα θα καταφέρουν να επηρεάσουν την κοινή συνείδηση.
Ανώνυμος
21/12/2011 22:59
Απαράδεχτοι! Αφήστε τον κόσμο να καπνίσει ελεύθερα το ηλεκτρονικό τσιγάρο.. Καταργίστε αν μπορείτε το κανονικό τσιγάρο.. Προτιμάτε να πεθάνει ο λαός από το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα.. Να καταργίσετε τις μίζες, την αναξιοκρατία, τη φοροδιαφυγή και κάντε και όλοι σας μία βόλτα από το γουδί, σας περιμένει...
Ανώνυμος / η
15/12/2011 00:07
Τα λετε πολύ σωστα
Κώστας Γ.
11/12/2011 23:54
Γιατί δεν λένε την αλήθεια και άρχισαν και σ' αυτό το θέμα τη μαύρη προπαγάνδα.. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ : Πίσσα, μονοξείδιο ντου άνθρακα,και άλλες 3000 και πάνω... καρκινογόνες ουσίες.. Γιά να τα ''αρπάξουν΄΄ πάλι θέλουν από τις αυξήσεις των τσιγάρων.
gayrow
11/12/2011 11:53
Να υποθέσω ότι αυτή η κυβέρνηση φροντίζει πολύ για την υγεία μας, ή για την τσέπη των υπουργών της? Μάλλον και εκ πείρας το δεύτερο.
ανώνυμ
11/12/2011 08:43
είναι η αλήθεια ότι χάσατε πολλά(καπνοβιομηχανίες-κυβέρνηση) λεφτά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο χαχαχαχα τώρα είπατε να τα αυξήσετε για να πάρετε πίσω τη χασούρα εε.....
Α.Σ.
10/12/2011 17:53
Καλά, αυτό και αν είναι θέμα που σηκώνει αγανακτισμένη αντίσταση. Τί να πρωτοθαυμάση κανείς; τη σοβιετικού τύπου απαγόρευση; την πιθανή διαπλοκή με τις καπνοβιομηχανίες; την επιθυμία του κράτους να πεθάνουν οι άνθρωποι προκειμένου να μη χάση έσοδα; τη συνδρομή του ΕΟΦ με αστείες δικαιολογίες; Άν και δεν καπνίζω, ευχαρίστως θα συμμετείχα σε εκστρατεία κατά αυτής της απαγόρευσης.
Χρήστος
10/12/2011 10:51
Είναι πολλά τα λεφτά Λοβέρδο : (καπνοβιομηχανίες και φαρμακοβιομηχανίες). Ας πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα...