Πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν να αποσυνδεθεί η παροχή ηλεκτρισμού από την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων. Πάντως, όσο πλησιάζουν οι ημερομηνίες λήξης των λογαριασμών, όλο και περισσότεροι πολίτες σπεύδουν να τους πληρώσουν. Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία της ΔΕΗ, περίπου ένας στους τέσσερις λογαριασμούς παραμένει ακόμη ανεξόφλητος. Το κλίμα πάντως θερμαίνεται καθημερινά, με συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ να προχωρούν χθες σε συμβολική διακοπή ρεύματος στο υπουργείο Υγείας – αναμένονται και άλλες παρόμοιες κινήσεις.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ζήτησε χθες να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι των ακινήτων. «Οχι σ’ αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν, αλλά σ’ αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν». Μάλιστα, από το επιτελείο της ΝΔ έλεγαν ότι αυτό θα μπορούσε να αποφασισθεί για ανέργους, συνταξιούχους και άλλες κατηγορίες που δηλώνουν αδυναμία πληρωμής, να ακολουθεί έλεγχος και να προβλέπονται κυρώσεις στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι έκαναν ψευδή δήλωση.

Την ίδια ώρα νέοι δήμοι προσχωρούν στο κίνημα «Δεν πληρώνω», όπως του Κερατσινίου – Δραπετσώνας, που προανήγγειλε για τη Δευτέρα κατάληψη του τοπικού πρακτορείου της ΔΕΗ. Στο ίδιο κλίμα, ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της επιβολής του τέλους, ενώ πολίτες στη Θεσσαλονίκη έκαναν χθες παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας από τον δήμο να πάρει θέση ενάντια στην πληρωμή του τέλους.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης – εκφράζοντας, όπως είπε, την προσωπική του άποψη – δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτο ένα διαλυμένο κράτος να επιβάλλει φόρο μέσω της ΔΕΗ και να κόβει το ρεύμα, ένα κοινόχρηστο αγαθό, επειδή ο άλλος δεν έχει να πληρώσει». Σημείωσε, πάντως, ότι ο δήμος δεν μπορεί να καλέσει τους πολίτες να μην πληρώσουν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, έξι ημέρες μετά τη λήξη των πρώτων λογαριασμών που συμπεριλαμβάνουν το τέλος ακινήτων, πάνω από 73% έχουν εξοφληθεί. Δηλαδή από τους 86.187 που έληξαν, έχουν εξοφληθεί οι 63.082 και απλήρωτοι παραμένουν 23.105.Ο αριθμός είναι συγκριτικά μικρός σύμφωνα με τη ΔΕΗ και κινείται στα συνήθη επίπεδα καθυστερήσεων. Με τη διαφορά όμως ότι αν οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί δεν πληρωθούν μέχρι αύριο Παρασκευή ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, λήγει η 40ήμερη προθεσμία από την ημερομηνία έκδοσής τους και η ΔΕΗ αυτή τη φορά είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε αποκοπές ρεύματος. Αν και η ΔΕΗ εκτιμά με βάση και την εμπειρία της ότι υπό τον φόβο διακοπής της ηλεκτροδότησης το ποσοστό αυτών που θα εξοφλήσουν τις οφειλές αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις προσεχείς ημέρες, ο σκεπτικισμός παραμένει. Και αφορά εκείνες τις κατηγορίες πελατών της, περίπου 300.000, που πληρώνουν το ρεύμα σε δόσεις, έχοντας έρθει σε διακανονισμό μαζί της, διαδικασία που μετά την καθιέρωση του τέλους ακινήτων στην πράξη ακυρώνεται.

Συνολικά, δε, η αξία των καθυστερούμενων λογαριασμών ρεύματος προς τη ΔΕΗ έφταναν τον προηγούμενο μήνα στα 856 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.