Ανακάλυψαν άγνωστη μορφή βακτηρίων στο ηφαίστειο της Σαντορίνης

Ρεπορτάζ: Στέφανος Κρίκκης  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2011 08:00 |
Ο βραχίονας του υποβρύχιου ρομπότ αποσπά ένα μικρό κομμάτι από την υποθαλάσσια καμινάδα για να υποβληθεί σε ορυκτολογική εξέταση. Οι καμινάδες βρίσκονται μέσα στον κρατήρα, σε βάθος έως 500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας
Ανακάλυψαν άγνωστη μορφή βακτηρίων στο ηφαίστειο της Σαντορίνης
Ενα μυστήριο εκατομμυρίων χρόνων ξεπρόβαλε μπροστά στους προβολείς του υποθαλάσσιου ρομπότ, τη στιγμή που φώτιζε την καρδιά του ηφαιστειακού κρατήρα Κολούμπο, στα 400 και πλέον μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Κοντά στη Σαντορίνη, σε ένα από τα πιο παράξενα περιβάλλοντα του κόσμου, όπου μέσα από υποθαλάσσιες καμινάδες απελευθερώνονται υγρά και αέρια με θερμοκρασία κοντά στους 220 βαθμούς Κελσίου, ευδοκιμεί μια αινιγματική αποικία βακτηρίων που κανείς ακόμα δεν ξέρει για τι ακριβώς πρόκειται.
Το υποθαλάσσιο ρομπότ, εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, μετέδιδε στα μόνιτορ του ωκεανογραφικού σκάφους Nautilus ένα λευκό πέπλο που ξεπρόβαλλε μέσα από τον κρατήρα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου.

Το πλήρες κείμενο είναι διαθέσιμο μόνο για τους συνδρομητές της ψηφιακής έκδοσης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» στη διεύθυνση http://digital.tanea.gr


όλες οι τελευταίες ειδήσεις