Δυναμικές κινητοποιήσεις για πρώτη φορά στην ιστορία τους ξεκινούν από σήμερα οι δικαστές, οι οποίοι σε καθημερινή βάση θα κατεβαίνουν από τις έδρες αντιδρώντας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στον θεσμικό υποβιβασμό της Δικαιοσύνης.

Ομόφωνα, σε έκτακτη συνέλευσή τους το Σάββατο, αποφάσισαν από σήμερα μέχρι και την ημέρα της τακτικής τους συνέλευσης – συνήθως γίνεται κατά το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου – να διακόπτουν τις συνεδριάσεις στις 12.00 το μεσημέρι και να μη δικάζουν καμία άλλη υπόθεση μέχρι τις 3.00 που συμπληρώνεται το ωράριο λειτουργίας των δικαστηρίων. Από τις 7 Νοεμβρίου και μετά μάλιστα οι δικαστές θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και θα προχωρήσουν σε λευκή απεργία (εκ του Συντάγματος οι δικαστές δεν μπορούν να απεργήσουν) δημοσιεύοντας μόνο αποφάσεις και βουλεύματα για επείγουσες ποινικές και πολιτικές υποθέσεις, ενώ δεν θα παίρνουν δικογραφίες για να τις επεξεργάζονται στα σπίτια τους.

Η «ετυμηγορία» αυτή των δικαστών, που δεν αφορά κάποια συγκεκριμένη υπόθεση αλλά την ίδια τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, θα προκαλέσει έμφραγμα στην απονομή της, η οποία κατά γενική ομολογία κινείται ήδη σε τροχιά αρνησιδικίας. «Είμαστε αποφασισμένοι να μεταβάλουμε ριζικά τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να μας αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου δίνοντας το στίγμα των προθέσεων των συναδέλφων του.

Στο ψήφισμά τους οι δικαστές ζητούν «από την κυβέρνηση να αντιληφθεί τις επιπτώσεις της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής στον ελληνικό λαό. Να σταθμίσει τις ανάγκες και τα συμφέροντα των πολιτών. Να αντιληφθεί την ανάγκη προστασίας των αδυνάτων που έγιναν τόσο πολλοί και θα γίνουν ακόμα περισσότεροι με τα εξαγγελλόμενα μέτρα. Να σταματήσει τις σπατάλες χρημάτων σε αμφιλεγόμενες επιλογές (αθρόες προσλήψεις ειδικών συμβούλων σε υπουργικά γραφεία, ανεξέλεγκτες χρηματοδοτήσεις κατασκευών από τον προϋπολογισμό της Βουλής, παροχή αυτοκινήτων στους βουλευτές με συμβάσεις leasing κ.ά.).

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος εν μέσω δυνατών χειροκροτημάτων έθεσε επί τάπητος θέμα οικονομικής αυτοδυναμίας της Δικαιοσύνης. «Δεν μπορεί να μας εμπιστεύονται να κρίνουμε το Σύνταγμα και το Μνημόνιο, αλλά να μην μας έχουν εμπιστοσύνη να κρίνουμε τα οικονομικά μας». Και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή το ΣτΕ έχει να αντιμετωπίσει «όλα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας όπως Ασφαλιστικό, Φορολογικό, αυθαίρετα, ημιυπαίθριους και σε λίγο θα έρθουν και τα πανεπιστήμια. Η Ολομέλεια του ΣτΕ είναι εγγυητής του κοινωνικού συμβολαίου που απορρέει από το Σύνταγμα και τα ατομικά δικαιώματα, διασφαλίζοντας το κράτος δικαίου. Εκτός αν ζούμε κάτω από έκτακτες συνθήκες και δεν το ξέρουμε. Ας μας πει ο πολιτικός κόσμός πού βρισκόμαστε». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος τόνισε ότι «τα δικά μας εισοδήματα έχουν φανερή και συγκεκριμένη διαδρομή και δεν διαγράφουν πορείες από την Ελλάδα προς το εξωτερικό».