Στην έλλειψη προσωπικού και την ελλιπή συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων αποδίδουν εργαζόμενοι στην ΕΜΥ την αστοχία της πρόβλεψης για τις καταιγίδες που έπληξαν χθες τόσο την Αττική όσο και τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προέβλεπε ότι το βράδυ του Σαββάτου ο καιρός θα παρουσίαζε σοβαρή επιδείνωση και πως έντονες καταιγίδες θα εκδηλώνονταν την Κυριακή στην Αττική και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όμως, άργησαν μία μέρα και εκδηλώθηκαν χθες προκαλώντας χάος στους δρόμους της πρωτεύουσας, το οποίο επιτάθηκε από την απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στελέχη της Υπηρεσίας στα «ΝΕΑ», η πρόγνωση του καιρού που ανακοίνωσε για το Σαββατοκύριακο η ΕΜΥ στηρίχθηκε σε παγκόσμια μοντέλα κάλυψης τα οποία συλλέγουν δεδομένα από κάθε χώρα και παρέχουν βραχυπρόθεσμη πρόγνωση για όλο τον κόσμο.

«Η ΕΜΥ για περισσότερο από 20 χρόνια στηρίζεται σε αυτά τα παγκόσμια μοντέλα που εκπονούν μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί», ανέφερε στέλεχος της Υπηρεσίας στα «ΝΕΑ». «Ωστόσο ο βαθμός αξιοπιστίας των μοντέλων αυτών εξαρτάται και από την ακρίβεια των δεδομένων με τα οποία κάθε χώρα τα τροφοδοτεί».

Τον τελευταίο καιρό – και εξαιτίας έλλειψης χρημάτων, όπως εξηγεί ο ίδιος άνθρωπος – η συλλογή δεδομένων στην ατμόσφαιρα με τη μέθοδο της ραδιοβόλισης, δηλαδή των μπαλονιών, υπολειτουργεί. «Τα μπαλόνια με τα ειδικά όργανα δεν στέλνονται στην ατμόσφαιρα όσο τακτικά θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό για την κατάσταση που επικρατεί σε μεγάλο ύψος».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα παγκόσμια μοντέλα θα στηριχτούν στις περιορισμένες μετρήσεις που θα αποστείλουν οι σταθμοί της ΕΜΥ και έτσι η πρόγνωση, όσο κι αν στη συνέχεια εξειδικευτεί, θα περιλαμβάνει μεγάλο περιθώριο σφάλματος.

Το παράδοξο όμως είναι ότι το Σάββατο το πρωί – και ενώ τα παραδοσιακά μοντέλα προέβλεπαν κακοκαιρία για την Αττική την επόμενη μέρα – ένα άλλο, πιο εξελιγμένο μοντέλο που απέκτησε πρόσφατα η ΕΜΥ έδειχνε πως η Κυριακή θα κυλούσε με ήπιο καιρό και η κακοκαιρία θα άρχιζε τη Δευτέρα!

«Αυτά τα στοιχεία μάς τα έδινε πράγματι ένα καινούργιο μοντέλο που έχουμε σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το COSMOMODEL, αλλά δυστυχώς προτιμήσαμε να στηριχτούμε στην αξιοπιστία των άλλων μοντέλων που χρησιμοποιούμε περισσότερα χρόνια».

Ο Γιώργος Κάλλος που είναι καθηγητής στον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος – Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εξηγεί στα «ΝΕΑ» ότι τα μοντέλα παγκόσμιας κάλυψης συνυπολογίζουν μια σειρά από παραμέτρους για να σχηματίσουν την εικόνα του καιρού για όλο τον κόσμο. Ομως, αν οι μετρήσεις που γίνονται είναι εσφαλμένες ή δεν γίνονται σε κάθε χώρα, το σύστημα τροφοδοτείται εξαρχής με λανθασμένα δεδομένα, οπότε και το αποτέλεσμα απέχει από την πραγματικότητα.