1 Πώς συλλάβατε την ιδέα για τη σειρά των πειραματικών επιδείξεων;

Από μια πρόταση ενός συλλόγου γονέων στην Υδρα που παρακολούθησαν μαζί με τα παιδιά τους μια από τις επιδείξεις πειραμάτων στη Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ιδρυμα Ευγενίδου.

2 Πόσα χρόνια μετρά

ο θεσμός των πειραμάτων επιδείξεων στα νησιά;

Η πρώτη έγινε τον Μάρτιο του 2010 στην Υδρα. Ακολούθησαν επιδείξεις σε νησιά των Κυκλάδων τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.

3 Ο σκοπός;

Να δώσουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις επιδείξεις πειραμάτων κοινό και σχολεία που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην Εκθεση της Αθήνας.

4 Πού ταξιδεύετε φέτος;

Στους Λειψούς, την Κάλυμνο και την Κω.

5 Γιατί επιλέξατε

τα Δωδεκάνησα;

Τα Δωδεκάνησα μας επέλεξαν. Μετά την περσινή επίσκεψη στις Κυκλάδες, επικοινώνησαν μαζί μας εκπαιδευτικοί και μας ζήτησαν στις επόμενες εξορμήσεις να συμπεριλάβουμε τα σχολεία τους.

6 Πόσα σχολεία

θα επισκεφθείτε;

Τρία στην Κάλυμνο και ένα στην Κω. Στους Λειψούς, η επίδειξη πειραμάτων θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

7 Τι θα αφορούν

τα πειράματα;

Βασικά επιστημονικά φαινόμενα τα οποία αναδεικνύουν την επιστήμη που κρύβεται πίσω από καθημερινά ερεθίσματα.

8 Τι περιλαμβάνει

ο εξοπλισμός που

μεταφέρετε μαζί σας;

Απλά, καθημερινά υλικά: όπως τηγάνια, ποτήρια, λάδι, αυγά, πορτοκάλια κ.ά. Για παράδειγμα, θα φτιάξουμε ένα παράξενο υγρό με κορν φλάουρ και νερό.

9 Ποια επιστημονικά φαινόμενα παρουσιάζονται;

Βασικές αρχές Χημείας και Φυσικής: ιδιότητες του φωτός, του ήχου και των υλικών, καθώς και ενδιαφέρουσες εφαρμογές τους.

10 Από ποιες επιστήμες;

Κυρίως Φυσική και Χημεία.

11 Ποιοι μύθοι

καταρρίπτονται;

Οτι η επιστήμη αφορά μόνο τους ειδικούς. Στις επιδείξεις πειραμάτων, το κοινό συνειδητοποιεί ότι η επιστήμη βοηθά στην κατανόηση πολλών φυσικών φαινομένων και γεγονότων που συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας.

12 Πού θα πραγματοποιούνται τα πειράματα;

Στους Λειψούς πήγαμε το Σάββατο και η επίδειξη ήταν ανοιχτή για το κοινό. Στην Κάλυμνο, πήγαμε χθες. Σήμερα είμαστε στο 6ο Μανιάειο Δημοτικό και στο 1ο Δημοτικό Χώρας Καλύμνου. Οι επιδείξεις αυτές θα απευθύνονται στους μαθητές των αντίστοιχων σχολείων. Στην Κω θα γίνει μια επίδειξη πειραμάτων ανοιχτή για το κοινό αύριο στο 1ο Δημοτικό της Κω στις 19.00 και μια δεύτερη στις 22 Σεπτεμβρίου – στον ίδιο χώρο – για τους μαθητές του σχολείου.

13 Πόση ώρα διαρκεί κάθε επίδειξη πειραμάτων;

Περίπου μια ώρα. Στη συνέχεια, ακολουθεί συζήτηση για όσα παρουσιάζονται.

14 Σε ποιες ηλικίες μαθητών απευθύνεστε;

Οι επιδείξεις πειραμάτων που θα γίνουν στους Λειψούς και την Κω στις 22 Σεπτεμβρίου απευθύνονται σε ενηλίκους και παιδιά από 9 ετών και πάνω. Οι παραστάσεις που θα γίνουν στην Κάλυμνο και την Κω αύριο απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού.

15 Ποιο το εκπαιδευτικό κέρδος για τα παιδιά;

Παίρνουν τα πρώτα ερεθίσματα σχετικά με τις φυσικές επιστήμες με διασκεδαστικό τρόπο μέσα από πρακτικές εφαρμογές συμπληρώνοντας τη θεωρητική προσέγγιση που συναντάται συνήθως στα σχολεία.

16 Μπορούν να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί, γονείς και κοινό;

Στις επιδείξεις στους Λειψούς και την Κω που είναι ανοιχτές για το κοινό μπορεί να συμμετέχει όποιος ενδιαφέρεται. Οι επιδείξεις που θα γίνουν στην Κάλυμνο και στην Κω αύριο οργανώθηκαν μόνο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων σχολείων.

17 Σε ποιες δραστηριότητες;

Θα παρακολουθήσουν τις επιδείξεις πειραμάτων. Στο τέλος μπορούν να διατυπώσουν ερωτήσεις και να δοκιμάσουν μόνοι τους κάποια από τα πειράματα.

18 Εκλαϊκευμένη επιστήμη σε ακριτικά νησιά. Ποιο το κέρδος για τις τοπικές κοινωνίες;

Η δράση προσφέρει στο κοινό έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της επιστήμης και πρόσβαση σε δράσεις που δεν βρίσκει εύκολα κανείς στην περιφέρεια.

19 Ποιο το συναίσθημα σε εσάς τους διοργανωτές, ύστερα από την ολοκλήρωση επιδείξεων προηγούμενων ετών;

Ο ενθουσιασμός και η ανταπόκριση του κοινού – ειδικά των παιδιών – μας χαροποιούν ιδιαίτερα, καθώς μας δείχνουν ότι προσφέρουμε δράσεις που λείπουν πραγματικά από τον κόσμο. Ιδιαίτερα τα παιδιά της περιφέρειας έχουν συνεχώς ανάγκη από νέα ερεθίσματα.

20 Πώς μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή

οι ενδιαφερόμενοι;

Θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες Αρχές των αντίστοιχων σχολείων. Οσοι ενδιαφέρονται να οργανώσουμε μελλοντικές επιδείξεις πειραμάτων μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στα τηλέφωνα 210-9469.693 και 210-9469.640 ή μέσω email στα vlyratzi@eugenfound.edu.gr και arnellou@eugenfound.edu.gr.