Στις 10 Μαΐου 2011 οι δικαστές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ακολουθώντας την καταδικαστική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ομόφωνα έκριναν ότι το τροχαίο ατύχημα που είχαν οι αθλητές Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου ήταν σκηνοθετημένο.

Χθες, ομόφωνα και πάλι, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, βαδίζοντας με τη σειρά τους στα ίχνη της εισαγγελικής πρότασης που πρότεινε αθώωση λόγω αμφιβολιών, αθώωσαν τους αθλητές, τον προπονητή Χρήστο Τζέκο και τους γιατρούς του νοσοκομείου ΚΑΤ, που είχαν αναλάβει τη νοσηλεία των Κ. Κεντέρη και Κ. Θάνου.

Χρειάστηκαν περίπου επτά χρόνια για να κριθεί δικαστικά η υπόθεση που «σημάδεψε» τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες δύο διαφορετικά δικαστήρια αντέστρεψαν το «νόμισμα» της δικανικής τους κρίσης. Η ενοχή των κατηγορουμένων… εξαφανίστηκε με την απόφαση του Εφετείου και μετατράπηκε σε αθώωση κλείνοντας – εκτός άλλου απροόπτου – το δικαστικό κεφάλαιο αυτής της ιστορίας.

Τα χειροκροτήματα που ακούστηκαν μόλις ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε τη λέξη «αθώοι» ήταν από το ακροατήριο και την πλευρά της υπεράσπισης των γιατρών του νοσοκομείου ΚΑΤ, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν ότι έκαναν μόνο το καθήκον τους.

Ο μοναδικός που κρίθηκε ένοχος, μόνο για το πλημμέλημα της κατοχής και αποθήκευσης απαγορευμένων ουσιών, ήταν ο Χρήστος Τζέκος, ο οποίος τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με αναστολή.

Από το βράδυ της 12ης Αυγούστου 2004 που δηλώθηκε το επίμαχο τροχαίο μέχρι χθες πολλά ελέχθησαν και άλλα τόσα γράφηκαν. Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε και τελικά οι εκπρόσωποί της δεν πείστηκαν ότι το τροχαίο ήταν… «μαϊμού». Το πρωί της ίδιας μέρας – 12/8/2004 – οι Κ. Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου περνούσαν την πύλη του Ολυμπιακού Χωριού όπου και παρέμειναν περισσότερα από 40 λεπτά για να διαπιστευθούν. Οταν έφυγαν από εκεί, κατά τα λεγόμενα των ιδίων και του προπονητή τους, κανένας δεν τους σταμάτησε και δεν τους είπε ότι ήθελαν να τους υποβάλουν σε έλεγχο ντόπινγκ. Μετά τις έξι το απόγευμα ο Χρ. Τζέκος τηλεφωνικά πληροφορήθηκε ότι έψαχναν τους αθλητές του, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι εντός μιας ώρας να επιστρέψουν για έλεγχο στο Ολυμπιακό Χωριό. Η προθεσμία έληξε στις 7.15 μ.μ. και ο προπονητής, που τους είχε δώσει ολιγόωρη άδεια και τους περίμενε στο σπίτι του, δεν κατάφερε να τους εντοπίσει στα κινητά τους τηλέφωνα.

Οταν πια οι Κ. Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου γύρισαν στο σπίτι του Χρ. Τζέκου, όπως είχαν συμφωνήσει, οι τηλεοράσεις βοούσαν για την εξαφάνισή τους και είχαν ήδη τεθεί τα πρώτα ερωτήματα γιατί δεν ανταποκρίθηκαν στον έλεγχο ντόπινγκ. «Μέσα στον πανικό ο Κ. Κεντέρης πήρε τα κλειδιά της μηχανής μου για να πάει στο Ολυμπιακό Χωριό. Τον ακολούθησε και η Κατερίνα Θάνου. Λίγα μέτρα πιο πέρα από το σπίτι μου, στη Γλυφάδα, συνέβη το τροχαίο», υποστήριξε απολογούμενος ο κατηγορούμενος προπονητής, αρνούμενος ότι εκείνος ήταν ο εμπνευστής και ο σκηνοθέτης του τροχαίου ατυχήματος.

Αμεση ήταν τότε η παρέμβαση της Δικαιοσύνης για να διαπιστωθεί αν πράγματι τη περίφημο τροχαίο ήταν πραγματικό ή ήταν το… άλλοθι των αθλητών για να μην ελεγχθούν από τη ΔΟΕ. Στις μέρες που ακολούθησαν οι αθλητές παρέδωσαν τις διαπιστεύσεις τους ύστερα από πιέσεις και εκβιασμούς από διάφορους παράγοντες, κατά τους ισχυρισμούς τους πάντα. Η Εισαγγελία άσκησε εναντίον τους διώξεις θεωρώντας ότι το ατύχημα δεν έγινε ποτέ. Οι δικαστές όμως, που χθες τους αθώωσαν, όπως και ο εισαγγελέας της έδρας, αποφάνθηκαν ότι οι ενδείξεις δεν έγιναν αποδείξεις στο ακροατήριο και έτσι κατέληξαν ότι δεν είναι ένοχοι.