ΜΠΛΟΓΚ ΜΟΝΟ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Νόμο που θα επιτρέπει την άρση της ανωνυμίας εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/08/2011 08:00 |
Μπλογκ μόνο με ονοματεπώνυμο
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, στόχος της σχεδιαζόμενης ρύθμισης είναι να πάψουν τα μπλογκ να χρησιμοποιούνται ως «εργαλείο μεταφοράς λάσπης και απειλών κατά της ζωής» (φωτογραφία αρχείου)

Ονοματεπώνυμο στο Διαδίκτυο επιχειρεί να βάλει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων να βγάλει τις «κουκούλες» από τα μπλογκ, όταν μέσω αυτών παραβιάζεται ο Ποινικός Κώδικας.
Μιλώντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα μελετήσει σειρά ρυθμίσεων σε δύο επίπεδα, ώστε να τεθούν οι πρώτες νομοθετικές βάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αξιόποινων πράξεων που τελούνται στο Διαδίκτυο.
Το τέλος της ανωνυμίας των μπλογκ με την ταυτοποίηση των διαχειριστών τους και η διεύρυνση της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, τη βάση των δεδομένων για τις προωθούμενες νομοθετικές αλλαγές.
«Κόκκινη γραμμή» βεβαίως για τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανασίου Ράντου, αποτελεί η διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, αρχή που είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα.
Η Επιτροπή μάλιστα θα πρέπει να έχει παραδώσει τις προτάσεις της ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2011, ώστε μετά την απαραίτητη διαβούλευση να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου νομοθετήματος.
«Βιώνουμε ότι το Διαδίκτυο στα χέρια ολίγων έχει καταντήσει εργαλείο μεταφοράς λάσπης και απειλών κατά της ζωής συμπολιτών μας. Αποκτήσαμε δυστυχώς και κουκουλοφόρους, σε μία στρεβλή διαδικασία ενημέρωσης. Το τελευταίο αυτό άθλιο φαινόμενο είναι μεταδοτικό. Μία ευρωπαϊκή χώρα συγκλονίζεται γιατί κάποιοι στον χώρο της ενημέρωσης εξετράπησαν, αφού πρώτα παραβίασαν μια σειρά από θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα» επισήμανε στην ομιλία του ο υπουργός, αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών που πρόσφατα αποκαλύφθηκε στη Βρετανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως σήμερα οι χρήστες των μπλογκ καλύπτονται από την ανωνυμία και την ασυλία που τους παρέχει ο νόμος, καθιστώντας ανέφικτο τον εντοπισμό τους σε περίπτωση διάπραξης αξιόποινων πράξεων.
Επιπλέον, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, σε περιπτώσεις καταγγελλομένων πλημμελημάτων η αρμόδια Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δεν προχωρούσε στην άρση του απορρήτου, καθώς δεν υπήρχε το προβλεπόμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ. Το κενό αυτό επιχειρήθηκε να καλυφθεί με την πρόσφατη γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανασίου Κατσιρώδη, ο οποίος, επικαλούμενος παλαιότερες γνωμοδοτήσεις των εισαγγελέων του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γ. Σανιδά και Ιω. Τέντε, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι προανακριτικές αρχές μπορούν να ζητούν από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να τους γνωστοποιούν τα στοιχεία προσώπων που είναι ύποπτα όχι μόνο για την τέλεση κακουργημάτων, αλλά και πλημμελημάτων όπως δυσφήμιση, απειλή και εξύβριση.
«Εστω και καθυστερημένα η Πολιτεία προσανατολίζεται στο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίδεται τέλος στην ανωνυμία εκείνων των μπλογκ και των μπλόγκερ οι οποίοι, υπό το κράτος και την ασφάλεια της ανωνυμίας αυτής, συχνά τελούσαν αδικήματα ποινικού χαρακτήρα σπιλώνοντας υπολήψεις και καθυβρίζοντας δημόσια πρόσωπα σε καθεστώς ατιμωρησίας», λέει ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς, επισημαίνοντας ότι το νέο νομοθετικό βήμα είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής πραγματικότητας.
Οπως φαίνεται μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα του πολιτικού και του δικαστικού κόσμου τάσσεται υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης στον κυβερνοχώρο, ξεκινώντας από τη βασική αρχή ότι «το Διαδίκτυο δεν μπορεί να είναι τόπος τέλεσης αξιόποινων πράξεων».
«Τα μπλογκ είναι οι "εφημερίδες" των πολιτών. Δεν τίθεται θέμα ότι στον κατακλυσμό αυτό της ελεύθερης έκφρασης υπάρχουν και μερικοί που κακόβουλα εκμεταλλεύονται αυτό το προνόμιο της ελευθερίας και καλυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία προβαίνουν σε παράνομες πράξεις (συκοφαντικές δυσφημήσεις, εκβιασμούς κ.λπ.). Η πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης ενδεχομένως να βοηθά στη γρηγορότερη και ασφαλέστερη αποκάλυψη των υπόπτων, κινούμενη προς την ορθή κατεύθυνση, εφόσον συνοδευτεί από αυστηρά εχέγγυα μη περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης», δηλώνει από την πλευρά του ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης. Θέτει όμως και τον προβληματισμό του για την πρακτική εφαρμογή του μέτρου, επισημαίνοντας ότι «ο καθένας μπορεί να αναρτήσει ένα μπλογκ σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, όπου η ελληνική νομοθεσία ούτε ισχύει ούτε μπορεί να ασκήσει έλεγχο».
Η Google εξάλλου, με βάση την αμερικανική νομοθεσία, επιτρέπει την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας μόνο για περιπτώσεις που τελείται μέσω του Διαδικτύου το αδίκημα της απειλής κατά της ζωής.

17
Μαρούδας
05/08/2011 04:30
Επειδή εγώ δεν κατάφερα να ρίξω τους δορυφόρους, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει τα μπλόγκς. Οι δορυφόροι ήταν ψιλά, τα μπλόγκς είναι στη γη. Ή μήπως είναι και τα μπλόγκς ψιλά στον ουρανό;
ένας αναγνώστης(rdc)
04/08/2011 21:14
Πάρτε το χαμπάρι.Βιώνουμε μια χούντα με καθοδηγητικά όργανα μκο και λοιπούς πράκτορες που καταπατούν νόμους που στις χώρες τους ούτε θα τολμούσαν να διανοηθούν να καταπατήσουν. Πρόκειται για αυταρχική τελείως αντίληψη όποια οδηγεί στην λογοκρισία της ελεύθερης έκφρασης των μπλόγκερς.
Μ.Σ.
04/08/2011 18:28
Αστεία πράγματα, αυτά δεν γίνονται ούτε στην Κίνα. Ο γλίτσας ο παπαϊωάνου έμαθε και τι είναι τα μπλογκς. Γελάει ο κόσμος.
Περήφανος Ανώνυμος
04/08/2011 13:34
Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μεταφερθούν τα μπλογκς σε παρόχους και κατανεμητές στο εξωτερικό όπου δεν θα έχουν τους περιορισμούς της Ελληνικής νομοθεσίας. Το καλό με το ίντερνετ είναι ότι το να το περιορίσεις είναι σα να μαστιγώνεις τη θάλασσα σαν τον Ξέρξη! Το μόνο που θα γίνει είναι ότι τα πλάνα θα μεταδοθούν στον πολιτισμένο κόσμο όπου θα διασκεδάσουν με τις περίεργες τελετές των ιθαγενών του Τζατζικιστάν.
Ανώνυμος
04/08/2011 13:22
Απαγορεύονται όλα τα έργα του Αρκά μέχρι να τα υπογράψει με το πραγματικό του όνομα (και το ΑΦΜ).
Σαββας
03/08/2011 23:08
να κλεισουν ολα τα μπλοκ γιατι κατηγορουν αδικα τους πολιτικους και την κυβερνηση...................... τα ΜΜΕ παντως καλυπτουν επιδεικτικα και κανουν γαργαρα τις χθεσινες αδιαφανεις προσληψεις 150 με τεστακι απο το σπιτι...........και συνεντευξη...... μονο στα μπλοκ μαθαμε τι εγινε........ μετα πως να μην θελουν ολοι να τα κλεισουν........
Φον Φούφουτος.
03/08/2011 17:17
Γιατί τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος να ρυθμίσουν την λειτουργία των blogs?
Obama bin Laden
03/08/2011 16:56
Μυρίζει Χούντα ή κάνω λάθος?
Παράγκας
03/08/2011 14:21
Όσοι έφεραν την χώρα μας σε αυτό το χάλι, γιατί κυκλοφορούν ελεύθεροι;;;;
Ανώνυμος
03/08/2011 13:51
Αποφασίζομεν και διατάσομεν την απαγόρευσην του έργου με τίτλον Αξιον Εστί, καθότι ο συγγραφεύς χρησιμοποιεί το ψευδές όνομα Ελύτης αντί του πραγματικού Αλλεπουδέλης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
03/08/2011 13:50
Να αρθεί και η βουλευτική ασυλιά τότε!
ΑΑ
03/08/2011 13:46
Η άρση του απορρήτου μόνο σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων. Αυτό είναι διαχωριστική γραμμή που δεν πρέπει να παραβιαστεί. Η δημόσια ανωνυμία είναι δικαίωμα που μόνο αυταρχικά καθεστώτα παραβιάζουν. Απλά ίσως θα πρέπει να διευκολυνθεί η διαδικασία έρευνας και αρσης του απορρήτου σε περίπτωση ποινικών ευθυνών. Όπως όταν περπατάω στο δρόμο έχω το δικαίωμα να μην αποκαλύπτω τα στοιχεία μου σε οποιοδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο τα ζητήσει έτσι πρέπει να γίνεται και στο διαδίκτυο. Άν παρανομώ αλλάζει το θέμα.
Ανεστης
03/08/2011 13:21
Μαύρα μεσάνυχτα στης κυβέρνηση! Συμβούλους δεν έχουν να τους εξηγήσουν την έννοια του bloggging; Βαφτίζονται όλοι οιωνεί εκβιαστές και συκοφαντούντες επειδή τα παραπολιτικά λαμόγια βρήκαν τον εύκολο και ανέξοδο τρόπο να παίξουν τα παιχνίδια διαπλοκής μέσα απο την πρόσφορη ανωνυμία. Και αντί να αντιμετωπίζεται το αδίκημα ΟΤΑΝ αυτό προκύπτει με την μέχρι σήμερα δόκιμη διαδικασία (εισαγγελική εντολή κλπ), προτείνεται μια γελοιοδέστατη και ανεφάρμοστη διαδικασία που απλά αποδεικνύει την ασχετοσύνη των κυβερνώντων. Τίποτα δεν άλλαξε απο την εποχή που ο Μαρούδας που ήθελε να καταρίψει τους τηλεοπτικούς δορυφόρους. Με τις υγείες μας.
SPYROS
03/08/2011 13:15
Ο Παπαιωαννου εχει την νοοτροπια του φασιστα στο dna του και η μαυρη κουκουλα που φοραει του ταιριαζει γαντι. Εξαλλου αυτο φανηκε και απο την αισχρη συμπεριφορα που επεδειξε απεναντι στους 2 συναδελφους του πασοκους βουλευτες οι οποιοι παραιτηθηκαν και απο τις εδρες τους λογω της διαφωνιας τους και αυτος τους κατηγορουσε χρησιμοποιωντας ακομη και 'επιθετα' ωστε να ευχαριστησει τον ΓΑΠ που τελικα τον ανταμειψε με υπουργειο! Αυτος λοιπον ο ανθρωπος μιλαει για 'δημοκρατια' στο διαδικτυο, την στιγμη που ειναι σε ολους γνωστο οτι ασχετα με ποιο ονομα χρησιμοποιεις, οι αρχες πολυ ευκολα εντοπιζουν το ηλεκτονικο σου ιχνος 'η την ηλεκτρονικη σου διευθυνση αν θελουν πραγματικα να σε βρουν! Ομως αυτη η νομοθετικη διαταξη δεν εχει αυτον τον σκοπο. Σκοπο εχει να τρομοκρατησει τον απλο διαδικτυακο συνομιλητη και να μην γραφει πλεον τις οποιες αντιρρησεις του 'η την γνωμη του για την αισχρη αυτη διακυβερνηση που μαλλον με φαιοπρασινη χουντα μονο συγκρινεται! Αισχος...
Ανώνυμος / η
03/08/2011 12:15
Μια απόφαση η οποία έπρεπε να είχε ληφθεί από την πρώτη στιγμή (2007) που τα blogs είχαν αρχίσει να εξαπλώνονται στο διαδίκτυο. Πού ακούστκε να κρύβεσαι πίσω από την εύκολη ανωνυμία του διαδικτύου και να εξαπολύεις μύδρους εναντίον των πάντων, δικαίων και αδίκων ! ! ! Σε αυτή τη χώρα έχουμε μπλέξει τη δημοκρατία και το αναφαίρετο δικαίωμα στην έκφραση με την ασυδοσία. Να σας υπενθυμίσω ότι ο αείμνηστος Ευάγελος Γιαννόπουλος είχε προσπαθήσει παλαιότερα ως Υπουργός Δικαιοσύνης να κάνει κάτι παρόμοιο, δηλαδή οι καταγγελίες που εκτοξεύονταν στα ραδιόφωνα να μην είναι ανώνυμες (και ως εκ τούτου εύκολα συκοφαντικές), αλλά επώνυμες. Και ασφαλώς πολλοί δημοσιογράφοι είχαν ξεσηκωθεί ! ! ! ! Τέλος, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος (π.χ. εγγραφή στο σύστημα βάσει του αριθμού δελτίου ταυτότητας) και τα σχόλια των αναγνωστών των ηλεκτρονικών εφημερίδων να μην είναι ανυπόγραφα. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗΣ
Πολλές κουκούλες μαζευτήκαν
03/08/2011 11:27
Αν η ανωνυμία είναι τόσο κακή γιατί τα ΜΑΤ και η ΔΕΛΤΑ είναι ανώνυμοι ;
Παράγκας
03/08/2011 08:55
Και κάποιοι που μας έφεραν σε αυτό το οικονομικό χάλι.κυκλοφορούν ελεύθεροι!!!!!!