Υπόλογος στην τακτική Δικαιοσύνη και όχι κατηγορούμενος στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου θα βρεθεί – όπως όλα δείχνουν – ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αδίκημα που συνδέεται με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων.

Οπως είναι γνωστό, με απόφαση της Βουλής είχε κινηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του Ακη Τσοχατζόπουλου για παθητική δωροδοκία (πλημμέλημα) και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (κακούργημα). Η δικογραφία είχε διαβιβαστεί στο δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, τα μέλη του οποίου θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική του μεταχείριση.

Ο αρεοπαγίτης – ανακριτής Βασίλης Λαμπρόπουλος – όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν από μήνες με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου – εξέφρασε την άποψη ότι η δωροδοκία για τον Ακη Τσοχατζόπουλο έχει πλέον παραγραφεί. Και αυτό γιατί δεν κινήθηκε εις βάρος του ποινική δίωξη πριν συμπληρωθούν δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι από τον χρόνο τέλεσης της αξιόποινης πράξης, ώστε να μπορεί να κριθεί με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Αντίθετα, ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός επιφύλαξε για τον πρώην υπουργό διαφορετική ποινική μεταχείριση σε ό,τι αφορά το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) εκτιμώντας ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος πρέπει να λογοδοτήσει στην τακτική Δικαιοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν συμβεί αυτό, ο Ακης Τσοχατζόπουλος θα είναι ο δεύτερος πρώην υπουργός που θα κριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ποινικού κώδικα, όπως όλοι οι πολίτες. Ο πρώτος για τον οποίο είχε ακολουθηθεί αυτή τη πορεία είναι ο Τάσος Μαντέλης, ο οποίος είναι ήδη κατηγορούμενος στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens… Ταυτόσημη με τη θέση του ανακριτή – αρεοπαγίτη είναι και η πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Μαύρου, ο οποίος εισηγείται προς τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου:

n Να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη εις βάρος του Ακη Τσοχατζόπουλου για δωροδοκία, λόγω παρόδου της αποσβεστικής προθεσμίας, που ισοδυναμεί με εξάλειψη του αξιοποίνου του αδικήματος.

n Να παραπεμφθεί η υπόθεση για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην τακτική Δικαιοσύνη, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα ανάγεται σε χρόνο κατά τον οποίο ο Ακης Τσοχατζόπουλος δεν ασκούσε υπουργικά καθήκοντα.

Νομικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα μέλη του συμβουλίου, υπό την προεδρία του αρεοπαγίτη Νίκου Λεοντή, να προχωρήσουν αμέσως στην έκδοση του βουλεύματός τους, θεωρώντας ότι η εισαγγελική πρόταση είναι μονόδρομος και για τους δικαστές.