Ναι στο πράσινο, όχι σε επέκταση της Αθήνας

Περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση σε όλες τις περιοχές της Αττικής περιλαμβάνει το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας - Αττικής 2021

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Ντελέζος  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2011 08:00 |
Ναι στο 
πράσινο, όχι 
σε επέκταση 
της Αθήνας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας χτες το νέο ρυθμιστικό σχέδιο, προανήγγειλε πως οι περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση θα ισχύουν πλέον και για το κομμάτι της Αττικής στο οποίο σήμερα δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη, όπως είναι η Δυτική και η Βορειοανατολική Αττική και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Σε αυτές τις περιοχές θα εφαρμοστούν οι κανόνες που ισχύουν ήδη για την εκτός σχεδίου δόμηση στην υπόλοιπη Αττική.
Στο εξής, η δόμηση δεν θα επιτρέπεται σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων, ενώ όσα οικόπεδα είναι μεγαλύτερα δεν θα μπορούν να τεμαχίζονται εάν η έκτασή τους είναι μικρότερη των 20 στρεμμάτων.
Παράλληλα, μέσω του νέου Ρυθμιστικού, επιχειρείται η ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ θα εκπονηθεί και πρόγραμμα μητροπολιτικής εμβέλειας για τις περιοχές εκτός κέντρου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι ετοιμάζεται και η νομοθετική ρύθμιση για τα μέτρα ενίσχυσης των περιοχών του Γερανίου και του Κεραμεικού, που έχουν ανακοινωθεί εδώ και εβδομάδες.
Ακόμα, με το νέο Ρυθμιστικό, που εκπόνησε ομάδα επιστημόνων υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιάννη Πολύζο, προτείνεται η αποφυγή της κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων στην Αττική, που θα επιτείνουν το φαινόμενο αστικής διάχυσης, ενώ το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού χαρακτηρίζεται ως μητροπολιτικό πάρκο κυρίως πρασίνου. Επίσης, προτείνεται η επανεξέταση του προγράμματος μετεγκατάστασης του γηπέδου του Παναθηναϊκού, με στόχο τη συμμόρφωση με τη σχετική νομολογία του ΣτΕ και την προοπτική εξασφάλισης της απελευθέρωσης του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Ειδικότερα, μέσω του Ρυθμιστικού προωθείται η κατάργηση των παρεκκλίσεων αρτιότητας σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων και γενικότερα ο περιορισμός των παρεκκλίσεων στη δόμηση, όπως ισχύει ήδη σε μεγάλο μέρος της Αττικής.
Μάλιστα, προτείνεται η ενσωμάτωση στο κόστος της εκτός σχεδίου οικοδόμησης, της επιβάρυνσης που επιφέρει σε αστικές υποδομές και περιβάλλον, μέσω της θέσπισης αντισταθμιστικών οφελών και ενίσχυσης του Πράσινου Ταμείου. Ακόμη, παράλληλα με την αυστηροποίηση των υφιστάμενων νομικών ρυθμίσεων δόμησης, προωθούνται εναλλακτικές χρήσης στην εκτός σχεδίου γη, κυρίως στον γεωργικό τομέα.
Η πρόταση του νέου ρυθμιστικού σχεδίου, η οποία ύστερα από δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει μέχρι την 1η Νοεμβρίου, θα πάρει τη μορφή σχεδίου νόμου, θέτει ως άξονες προτεραιότητας για την επόμενη δεκαετία τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικών πόρων, εδαφών και ενέργειας. Στόχος είναι η αξιοποίηση και βέλτιστη χρήση της ήδη πολεοδομημένης γης, με επανάχρηση κτιρίων, αναπλάσεις, ανάσχεση της διάχυσης της πόλης, θωράκιση του εξωαστικού χώρου, της γεωργικής γης, των χώρων πρασίνου και των ελεύθερων χώρων.
Σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα μετά το πρώτο Ρυθμιστικό, η νέα πρόταση συντάχθηκε στη σκιά της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των ανατροπών στην πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία που έφερε ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

4
Παναγιώτης
22/07/2011 21:06
Καμία αναφορά για οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα. Οι κύριοι συντάκτες του ρυθμιστικού σχεδίου νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με καμιά κωμόπολη μεγέθους Λάρισας. Πού είναι κύριε Πολύζο η πρόβλεψή σας και η μελέτη σας για θέσπιση επιχειρηματικών κέντρων στην πρωτεύουσα; Θέλουμε ή δεν θέλουμε την Αθήνα να γίνει κέντρο της Βαλκανικής και της Νοτιανατολικής Ευρώπης; Όλες οι μεγάλες πόλεις σε όλη την Ευρώπη έχουν καθορίσει περιοχές με ψηλά κτήρια και ουρανοξύστες για την προσέλκυση των επιχειρήσεων και τη διευκόλυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Εσείς έχετε κολλήσει στα τεχνολογικά πάρκα, στην αναψυχή, στον πολιτισμό και μη τυχόν χαθεί κανά αμπέλι στα Μεσόγεια. Τέτοιο ρυθμιστικό σχέδιο κάνω και 'γω και ας μην έχω πτυχίο Πολυτεχνείου. Για συνέλθετε! Για την Αθήνα μιλάμε. Είναι μεγαλούπολη, κέντρο της ελληνικής οικονομίας, κέντρο του ελληνικού έθνους. Είναι ανάγκη λοιπόν να καθοριστούν επιχειρηματικά κέντρα με ψηλά κτήρια που θα δώσουν κύρος στην πρωτεύουσα, θα προσελκύσουν την ανάπτυξη και θα γεμίσουν περηφάνια τον Έλληνα για τη χώρα του και την πόλη του. Σχεδιάστε λοιπόν με γνώμονα την μεγαλούπολη Αθήνα των 5 εκατομμυρίων και όχι το χωριό από το οποίο ίσως προέρχεστε ή την Αθήνα του 1950 στην οποία ίσως μεγαλώσατε.
ka
21/07/2011 18:29
Μας τα 'πανε κι άλλοι! Είναι προφανές ότι πρόκειται περί τζάμπα μαγκιάς καθώς η σημερινή κυβέρνηση των "χθεσινών" αποσύρσεων ΙΧ και των αυξήσεων των εισιτηρίων ΜΜΜ, θα έχει "αποδημήσει εις Κύριον" μέχρι τη λήξη της περιόδου δημόσιας διαβούλευσης. Οπότε, εκλογές, νέο ρυθμιστικό (εάν υπάρχει κυβέρνηση) και βλέπουμε. Καλώς τη βρήκαμε, τη θερινή προεκλογική περίοδο!
Θ Κ
21/07/2011 13:12
Δύο είναι τα θέματα που προκύπτουν και ενδιαφέρουν σφόδρα κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, σχετικά με τις εξαγγελίες. Το πρώτο αφορά την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, με δεδομένο ότι στο χώρο, καλώς κακώς, βρίσκεται ήδη το Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα πριν από οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να προηγηθεί η σαφής χωροθέτηση του ασύλου, δηλαδή από ποια πλάκα του πεζοδρομίου (προς τη μεριά του κτιρίου) υπάρχει άσυλο και κατ επέκταση γίνεται ελεύθερη διακίνηση ιδεών και από ποια πλάκα και μετά ισχύουν οι νόμοι του κράτους, οι οποίοι ως γνωστόν εμποδίζουν την προαναφερθείσα διακίνηση. Το δεύτερο θέμα είναι ότι η τέως ΥΠΕΚΑ έχει από μηνών εξαγγείλει τη μετατροπή της Ευριπίδου, σε οδό των μπαχαριών, ελπίζω να μη παραπεμφθεί το σοβαρότατο αυτό θέμα στις γνωστές καλένδες. Πάντως αν περάσει κάποιος από την Ευριπίδου, πρωί φυσικά γιατί το βράδυ είναι λίγο επικίνδυνα, μυρωδιές θα του έλθουν στη μύτη αλλά μάλλον δεν πρόκειται για μπαχάρια.
Μηνας
21/07/2011 12:44
Πόσες φορές θα ακούσουμε τα ίδια και τα ίδια ? Δεν βαρεθήκανε ? Επιτέλους.