Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας χτες το νέο ρυθμιστικό σχέδιο, προανήγγειλε πως οι περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση θα ισχύουν πλέον και για το κομμάτι της Αττικής στο οποίο σήμερα δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη, όπως είναι η Δυτική και η Βορειοανατολική Αττική και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Σε αυτές τις περιοχές θα εφαρμοστούν οι κανόνες που ισχύουν ήδη για την εκτός σχεδίου δόμηση στην υπόλοιπη Αττική.

Στο εξής, η δόμηση δεν θα επιτρέπεται σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων, ενώ όσα οικόπεδα είναι μεγαλύτερα δεν θα μπορούν να τεμαχίζονται εάν η έκτασή τους είναι μικρότερη των 20 στρεμμάτων.

Παράλληλα, μέσω του νέου Ρυθμιστικού, επιχειρείται η ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ θα εκπονηθεί και πρόγραμμα μητροπολιτικής εμβέλειας για τις περιοχές εκτός κέντρου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι ετοιμάζεται και η νομοθετική ρύθμιση για τα μέτρα ενίσχυσης των περιοχών του Γερανίου και του Κεραμεικού, που έχουν ανακοινωθεί εδώ και εβδομάδες.

Ακόμα, με το νέο Ρυθμιστικό, που εκπόνησε ομάδα επιστημόνων υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιάννη Πολύζο, προτείνεται η αποφυγή της κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων στην Αττική, που θα επιτείνουν το φαινόμενο αστικής διάχυσης, ενώ το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού χαρακτηρίζεται ως μητροπολιτικό πάρκο κυρίως πρασίνου. Επίσης, προτείνεται η επανεξέταση του προγράμματος μετεγκατάστασης του γηπέδου του Παναθηναϊκού, με στόχο τη συμμόρφωση με τη σχετική νομολογία του ΣτΕ και την προοπτική εξασφάλισης της απελευθέρωσης του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ειδικότερα, μέσω του Ρυθμιστικού προωθείται η κατάργηση των παρεκκλίσεων αρτιότητας σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων και γενικότερα ο περιορισμός των παρεκκλίσεων στη δόμηση, όπως ισχύει ήδη σε μεγάλο μέρος της Αττικής.

Μάλιστα, προτείνεται η ενσωμάτωση στο κόστος της εκτός σχεδίου οικοδόμησης, της επιβάρυνσης που επιφέρει σε αστικές υποδομές και περιβάλλον, μέσω της θέσπισης αντισταθμιστικών οφελών και ενίσχυσης του Πράσινου Ταμείου. Ακόμη, παράλληλα με την αυστηροποίηση των υφιστάμενων νομικών ρυθμίσεων δόμησης, προωθούνται εναλλακτικές χρήσης στην εκτός σχεδίου γη, κυρίως στον γεωργικό τομέα.

Η πρόταση του νέου ρυθμιστικού σχεδίου, η οποία ύστερα από δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει μέχρι την 1η Νοεμβρίου, θα πάρει τη μορφή σχεδίου νόμου, θέτει ως άξονες προτεραιότητας για την επόμενη δεκαετία τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικών πόρων, εδαφών και ενέργειας. Στόχος είναι η αξιοποίηση και βέλτιστη χρήση της ήδη πολεοδομημένης γης, με επανάχρηση κτιρίων, αναπλάσεις, ανάσχεση της διάχυσης της πόλης, θωράκιση του εξωαστικού χώρου, της γεωργικής γης, των χώρων πρασίνου και των ελεύθερων χώρων.

Σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα μετά το πρώτο Ρυθμιστικό, η νέα πρόταση συντάχθηκε στη σκιά της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των ανατροπών στην πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία που έφερε ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.