Το σχέδιο ανάπλασης του φαληρικού μετώπου αποτελεί συνέχεια των έργων που υλοποιούνται στον Ιππόδρομο από το Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου με τη δημιουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το Ιδρυμα ανέλαβε μάλιστα και το κόστος της προμελέτης που πραγματοποίησε ο Ρέντσο Πιάνο, αξίας τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Βασική αρχή του ιταλού αρχιτέκτονα ήταν να ενοποιηθεί ο οικιστικός ιστός με τη θάλασσα με τη διαμόρφωση ενδιάμεσης ζώνης που συνίσταται από ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο. Εμπόδιο στα σχέδιά του αποτελούσε η παραλιακή λεωφόρος, που κόβει κυριολεκτικά στα δύο την πόλη από το θαλάσσιο μέτωπο.

Για τον λόγο αυτό κυρίαρχο στοιχείο της μελέτης, που αποτελούσε και χρόνιο αίτημα των φορέων της περιοχής, είναι η πρόβλεψη για μετατόπιση της λεωφόρου κατά 100 μέτρα προς τη θάλασσα και η υπογειοποίησή της στο μεγαλύτερο μέρος. Η λεωφόρος θα διαμορφωθεί στα 80 εκατοστά από τη στάθμη της θάλασσας και από πάνω θα δημιουργηθεί ένα κέλυφος με ύψος περίπου 4- 5 μέτρων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο αρχιτέκτονας στην απουσία σκληρών υλικών από τον χώρο, όπως τσιμέντο, και προχώρησε στην πλήρη κάλυψη του κελύφους που θα καλύπτει τη λεωφόρο με φυτά ώστε να πάρει τη μορφή ενός μικρού λόφου και να δημιουργείται η αίσθηση της συνέχειας. Σε όλο το μήκος του φαληρικού μετώπου θα διαμορφωθούν τέσσερις πέντε μεγάλοι κάθετοι άξονες σαν προβλήτες που θα φτάνουν μέσα στη θάλασσα, ενώ προβλέπεται να κατασκευαστούν δύο πισίνες.

Παράλληλα, ο Ρέντσο Πιάνο έχει προβλέψει τέσσερις ζώνες φύτευσης, όπου θα υπάρχουν διαφορετικά είδη φυτών και πρασίνου. Αθλητικοί χώροι, πολιτιστικές δομές όπως υπαίθριο σινεμά, μικρά καφέ και άλλες ήπιας μορφής δραστηριότητες αναψυχής μεταξύ των οποίων καταδυτικό πάρκο, είναι μερικές από τις χρήσεις που θα ενταχθούν στον χώρο.