Επειτα από 40 και πλέον χρόνια αντιμετωπίζεται με τη μελέτη του Ρέντσο Πιάνο και η αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών πλησίον του φαληρικού μετώπου. Μέσα στη ζώνη ανάπλασης περιλαμβάνεται και ένας φυσικός αγωγός, ο οποίος θα προστατεύει πλέον τις κατοικημένες περιοχές από το ενδεχόμενο μίας μεγάλης νεροποντής.

Πρόκειται για ένα αντιπλημμυρικό κανάλι όπου θα μαζεύονται τα νερά της βροχής και θα μεταφέρονται στον Κηφισό και το οποίο θα είναι πλήρως ενταγμένο στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο. «Είναι πολύ σημαντικό γιατί οι περιοχές μας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της Αττικής σε σχέση με τη στάθμη της θάλασσας», σχολιάζει ο κ. Ασκούνης.

Παράλληλα, διαμορφώνεται και ένας συλλεκτήρας ομβρίων υδάτων, που θα καταλήγει επίσης στον Κηφισό και θα οδηγήσει σε διπλό όφελος. Θα διασφαλιστεί η πλήρης αποχέτευση των ομβρίων, ενώ θα δοθεί τέλος και στο πρόβλημα των λιμναζόντων υδάτων του Κηφισού.

Οπως αναφέρουν οι μελετητές υπάρχει ένα τμήμα του Κηφισού όπου για αρκετούς μήνες παραμένουν στάσιμα τα νερά, δημιουργώντας – όπως χαρακτηριστικά έχει επισημανθεί – έναν βόθρο στην καρδιά της Αθήνας. Με την παροχέτευση των ομβρίων από το φαληρικό μέτωπο θα υπάρχει πλέον δυνατότητα ανανέωσης των υδάτων.

Σε συνδυασμό με την υλοποίηση της μελέτης του Πιάνο θα πρέπει να «τρέξει» και ένα άλλο έργο για την αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυττάλειας που θα χρησιμοποιηθούν για την άρδευση του χώρου.