Νωρίτερα χθες η πλατεία Συνταγματος είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, με εκτεταμένες ζημιές σε καταστήματα, τράπεζες και ξενοδοχεία.

Κατεστραμμένες στάσεις λεωφορείων, καμένοι κάδοι απορριμμάτων, πέτρες, μάρμαρα και δοκάρια επί των οδών, συμπληρώνουν το τοπίο ενώ συνθήματα είναι γραμμένα παντού σε τοίχους.

Πάντως το απόγευμα δημιουργήθηκε ένταση, με αντεγκλήσεις, μπροστά από τη Βουλή όπου κατέληξε η πορεία του ΠΑΜΕ και συναντήθηκε με τους «Αγανακτισμένους», οι οποίοι τους απέκλεισαν από την περαιτέρω πορεία τους. Λίγο αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν και οι συμμετέχοντες στην πορεία του ΠΑΜΕ αποχώρησαν από το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, εγιναν 15 συλλήψεις, 22 προσαγωγές ενώ τραυματίστηκαν 38 αστυνομικοί. Οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι τα δύο ιατρεία τους στην πλατεία Συντάγματος δέχτηκαν 270 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και 10 από αυτά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα.

Ζημιές έχουν προκληθεί σε πολλές βιτρίνες καταστημάτων της οδού Ερμού και του Συντάγματος.

Νωρίτερα, στις φλόγες τυλίχθηκαν ομπρέλες που βρίσκονται έξω από το κατάστημα Public, ενώ οι αντιεξουσιαστές έστησαν οδόφραγμα στην Καραγιώργη Σερβίας χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ομπρέλα από τα McDonald’s.

Στο μεταξύ, κλειστοί είναι από χθες το πρωί οι περισσότεροι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.

Ναυτεργάτες επιχείρησαν να αποκλείσουν το λιμάνι του Πειραιά εμποδίζοντας τον απόπλου των πλοίων προς Κυκλάδες. Κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.

«Μπλόκο» στην πρόσβαση των βουλευτών στη Βουλή οργανώνουν για σήμερα οι «Αγανακτισμένοι».

Οι σημερινές κινητοποιήσεις

Σήμερα, ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, προγραμματίζεται η περικύκλωση της Βουλής και τα μέλη του κινήματος των «Αγανακτισμένων» καλούν σε συγκεντρώσεις στις 8 το πρωί στο Καλλιμάρμαρο, στη στάση του Μετρό στον «Ευαγγελισμό» και στην πλατεία Συντάγματος.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Αγανακτισμένοι καλούν, επίσης, τους οδηγούς ΙΧνα βοηθήσουν την περικύκλωση με το αυτοκίνητό τους από τις οκτώ το πρωί συμμετέχοντας σε μια «κυκλοφοριακή διαδήλωση».

«Μερικές εκατοντάδες αυτοκίνητα που θα κινούνται διαρκώς με 10-20 χλμ την ώρα στην Κηφισίας, την Μεσογείων και τη Μιχαλακοπούλου και θα επιστρέφουν από εναλλακτικούς δρόμους κάθε φορά που η τροχαία θα τα εκτρέπει, μπορούν να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στην πρόσβαση των βουλευτών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε διαμαρτυρία σήμερα το πρωί στο Σύνταγμα ενώ διοργανώνουν συγκέντρωση στις επτά το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στην Ομόνοια στις 10 το πρωί.