Θεωρούσαν «επιεική» τη στάση της ∆ικαιοσύνης απέναντι σε κρατουµένους και πίστευαν ότι «οι ελληνικοί κανονισµοί προστασίας της ιδιωτικής ζωής εµποδίζουν τις έρευνες».

Ενοχληµένοι µε τα εµπόδια που θέτει η νοµοθεσία περί προσωπικών δεδοµένων στις έρευνες των ελληνικών αρχών αλλά και για την «επιεική στάση» της ∆ικαιοσύνης απέναντι σε κρατούµενους τροµοκράτες φαίνεται πως ήταν οι Αµερικανοί, σύµφωνα µε τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν στο Wikileaks.

Από το 2005 και µετά πλήθος διπλωµατικών εγγράφων αποκαλύπτει την έντονη ανησυχία της πρεσβείας για τις αποφυλακίσεις «χαµηλόβαθµων» τροµοκρατών για λόγους υγείας, ενώ το γεγονός ότι αποφυλακισµένα µέλη συνέχιζαν να στηρίζουν τους φυλακισµένους συντρόφους τους που «πιθανώς προσφέρουν έµπνευση, τεχνογνωσία και έµψυχο υλικό σε ενεργές τροµοκρατικές οµάδες» έκανε τον αµερικανό πρεσβευτή να εισηγηθεί το 2008 τη µη διαγραφή της 17Ν και των Επαναστατικών Πυρήνων από τις διεθνείς τροµολίστες. Υπενθυµίζεται ότι οι συγκεκριµένες οργανώσεις ανέλαβαν τελευταία φορά ευθύνη για τροµοκρατική ενέργεια το 2000 και 2003 αντίστοιχα.

Διαβάστε το τηλεγράφημα του Wikileaks

13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009. Σαράντα κουκουλοφόροι, αρκετοί από αυτούς µαυροφορεµένοι, εµφανίζονται µε λοστούς, σφυριά, βαριοπούλες και πέτρες σε εµπορικούς δρόµους του Κολωνακίου. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά το τοπίο θυµίζει εµπόλεµη ζώνη: σπασµένες βιτρίνες, στραπατσαρισµένες προσόψεις τραπεζών, παραµορφωµένα αυτοκίνητα. Σε αντίθεση µε τον ∆εκέµβριο του 2008, που είχε παιχτεί ξανά το ίδιο έργο µε τη διαφορά ότι τα καταστήµατα τότε ήταν κλειστά, αυτή τη φορά η επιδροµή γινόταν µέρα-µεσηµέρι, µε τον κόσµο να ψάχνει πού να κρυφτεί για να αποφύγει τα σπασµένα γυαλιά. «Τώρα κινδύνευσαν και ζωές», έλεγαν οι καταστηµατάρχες που έπεσαν θύµατα της επιδροµής των κουκουλοφόρων. Η Αστυνοµία δεν κατόρθωσε να συλλάβει ούτε έναν δράστη.

Σχεδόν δύο µήνες µετά, δηµοσιεύµατα στον Τύπο κάνουν λόγο για την ύπαρξη βίντεο όπου αναγνωρίζονται τρεις από τους 40 επιδροµείς. «Στις έρευνες που ακολούθησαν η Αστυνοµία – σύµφωνα µε πληροφορίες – χρησιµοποίησε τα βίντεο επιτήρησης και υλικό από κάτοικο που µαγνητοσκόπησε στιγµιότυπα της συµµορίας καθώς προετοιµαζόταν για την επίθεση σε κοντινή περιοχή. Παρά την αναγνώριση, ο ελληνικός νόµος για την “προστασία των προσωπικών δεδο µένων” δεν επιτρέπει στην αστυνοµία να χρησιµοποιήσει αποδεικτικά στοιχεία βιντεοεπιτήρησης ώστε να συλλάβει ή να κατηγορήσει τους υπόπτους, και αυτά τα στοιχεία δεν πρόκειται να χρησιµοποιηθούν στα ελληνικά δικαστήρια», έγραφε στις 9 Μαΐου 2009 ο αµερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ στο εµπιστευτικό τηλεγράφηµα (09Athens683) µε τίτλο «Οι ελληνικοί κανονισµοί προστασίας της ιδιωτικής ζωής εµποδίζουν τις έρευνες». Επισήµανε, δε, πως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών ∆εδοµένων αποφάσισε ότι η χρήση των καµερών παρακολούθησης για κάθε άλλο λόγο εκτός από τη ρύθµιση της κυκλοφορίας είναι αντισυνταγµατική, ότι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελούσε η περίοδος των Ολυµπιακών Αγώνων και ότι µετά τον Αύγουστο οι κάµερες απενεργοποιήθηκαν. «Κάποιες, σύµφωνα µε πληροφορίες, επανενεργοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2009 λόγω των αυξηµένων ανησυχιών για την ασφάλεια µετά τις ταραχές του ∆εκεµβρίου του 2008 και τις ακόλουθες τροµοκρατικές επιθέσεις, όµως η νοµιµότητά τους αµφισβητείται και τα βίντεο επιτήρησης δεν γίνονται αποδεκτά από τα δικαστήρια», σχολίαζε ο πρεσβευτής στο τηλεγράφηµα. Ο ίδιος εξηγούσε στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ ότι ακόµα και η ιδιωτική µαγνητοσκόπηση ατόµων απαγορεύεται και πως δεν είναι απίθανο κάποιοι από τους κουκουλοφόρους του Κολωνακίου να κάνουν µήνυση σε αυτόν που παρείχε το βίντεο στην Αστυνοµία επειδή παραβιάζονται τα δικαιώµατα της ιδιωτικής ζωής τους. «Αυτό είναι ένα παράδειγµα των νοµικών περιορισµών που εµποδίζουν τους έλληνες αξιωµατικούς, περισσότερο από τους οµολόγους τους οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, να αντιµετωπίσουν απειλές για την ασφάλεια, περιλαµβανοµένων αυτών που τίθενται από την εγχώρια και τη διεθνή τροµοκρατία… Οπως φαίνεται στη συγκεκριµένη περίπτωση, η ελληνική αστυνοµία χρησιµοποιεί αποδεικτικά στοιχεία βίντεο όταν αυτά προκύπτουν από τις έρευνες – νοµίµως ή όχι – αλλά αν δεν µπορέσουν να βρουν µάρτυρες να καταθέσουν ότι είδαν τα ίδια πράγµατα, δεν θα εισακουστούν σε κανένα δικαστήριο», καταλήγει ο Σπέκχαρντ.

24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005. Οι Αµερικανοί αρχίζουν να «γκρινιάζουν»για την ελληνική ∆ικαιοσύνη, συγκεκριµένα για τον τρόπο µε τον οποίο αντιµετωπίζει το θέµα της τροµοκρατίας. Στο τηλεγράφηµα «προετοιµασίας» που συντάχθηκε στην αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα για τηγερουσιαστή Ντέµπορα Πράις (05Athens842), το οποίο περιελάµβανε χρήσιµες πληροφορίες για την επίσκεψή της στη χώρα µας και τις συναντήσεις που θα έκανε εδώ, αναφέρεται πως το θέµα της τροµοκρατίας συνεχίζει να αποτελεί πρόβληµα. «Η Ελλάδα σηµείωσε πρόοδο τα προηγούµενα χρόνια καταδικάζοντας βασικά µέλη της διαβόητης τροµοκρατικής οµάδας 17Ν, που ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο πολλών Ελλήνων και πέντε υπαλλήλων της αµερικανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της αιµατηρής 30ετούς της ιστορίας… Η επιεικής στάση του ελληνικού δικαστικού συστήµατος απέναντι στη 17Ν και άλλους έλληνες κρατούµενους τροµοκράτες – δύο απελευθερώθηκαν πρόσφατα για λόγους υγείας – και η συνεχιζόµενη βίαιη δραστηριότητα των αναρχικών εντείνουν τις ανησυχίες µας για την επανεµφάνιση της εγχώριας τροµοκρατίας», έγραφε ο αµερικανός πρεσβευτής Τσαρλς Ρις πριν από την επίσκεψη της Πράις στην Αθήνα.

Οκτώ µήνες µετά αποφυλακίζεται η Ειρήνη Αθανασάκη, η οποία είχε καταδικαστεί τον Οκτώβριο του 2004 µε κάθειρξη 25 ετών για τη συµµετοχή της στον ΕΛΑ, όµως το δευτεροβάθµιο δικαστήριο οµόφωνα συµφώνησε να αναστείλει την ποινή και να την απελευθερώσει. Στο σχετικό τηλεγράφηµα των Αµερικανών για τη συγκεκριµένη υπόθεση (05Athens2861) επισηµαίνεται πως η Αθανασάκη, «µία ταξιδιωτική πράκτορας», εθεωρείτο ότι είχε συντάξει και τυπώσει προκηρύξεις του ΕΛΑ και έκανε προειδοποιητικά τηλεφωνήµατα για βόµβες. Επίσης, αναφέρεται ότι κατάφερε µε το υπόµνηµα που υπέβαλε να την αφήσουν να φροντίσειτους ηλικιωµένους και σοβαρά άρρωστους γονείς της και πως οι δικηγόροι της χαιρέτισαν τους δικαστές για την «αξιότιµη απόφασή» τους. «Ενώ είναι πρόωρο να µιλάµε γιατάση (ο Σάββας Ξηρός, ένα από τα σκληροπυρηνικά στελέχη της 17Ν, πρόσφατα απέτυχε να πείσει το δικαστήριο να τον στείλει σπίτι του για λόγους υγείας), αυτή η τελευταία απόφαση αποδεικνύει ότι οι φυλακισµένοι έλληνες τροµοκράτες έχουν αξιοπρεπείςπιθανότητες να αµφισβητήσουν επιτυχώς την κάθειρξή τους εάν επιµείνουν να υποβάλλουν υποµνήµατα στο δικαστήριο γιατην υγεία τους και άλλους λόγους. ∆εν περιµένουµε η Αθανασάκη να µιµηθεί τον συχνά υβριστικό ακτιβισµό τουαρχηγού του ΕΛΑ, του Τσιγαρίδα. Αρνήθηκε να συνδεθεί µε τον Τσιγαρίδα ή άλλους σε υψηλού προφίλ πολιτικές και ιδεολογικές δηλώσεις», έγραφαν οι Αµερικανοί.

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2006 η πρεσβεία σήµανε συναγερµό για την υπόθεση του Νίκου Παπαναστασίου, του τρίτου µέλους της 17Ν που αποφυλακιζόταν για λόγους υγείας. Στο τηλεγράφηµα 06Athens1945 αναφέρεται πως το φαινόµενο των αποφυλακίσεων τροµοκρατών που έχουν καταδικαστεί µε 5-8 χρόνια πιθανώς να υποδηλώνει µία ανησυχητική/ενοχλητική τάση. «Η υπό όρους απελευθέρωση του Παπαναστασίου αποφασίστηκε, παρά τις αντιρρήσεις του εισαγγελέα, επειδή είχε ήδη συµπληρώσει τα 3/5 της ποινής του εργαζόµενος στη φυλακή, είχε (αδιευκρίνιστα) “προβλήµατα υγείας” και είχε “επιδείξει καλή συµπεριφορά”», σηµειώνει ο Ρις χρησιµοποιώνταςτον όρο εντός της παρένθεσηςγια να υπονοήσει την εύνοια του δικαστηρίου. Στη συνέχεια ο αµερικανός πρεσβευτής ξεκαθαρίζει πως, σε αντίθεση µε τη «µη σοβαρή» καταδίκη του Παπαναστασίου, ο «εγκέφαλος» της17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και ο «αρχιεκτελεστής» ∆ηµήτρης Κουφοντίνας έλαβαν πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης για τις «πιοσοβαρές» καταδίκες τους στις 17 ∆εκεµβρίου 2003. «Ωστόσο, ακόµα καιαυτές οι ισόβιες ποινές δεν εγγυώνται πραγµατική ισόβια κάθειρξη στην Ελλάδα, καθώς η ελληνική “ιστορική” πρακτική είναι οι φυλακισµένοι να εκτίουν ποινή 20-25 χρόνων πριν απελευθερωθούν», επισηµαίνει ο Ριςκαι καταλήγει: «Μία “θεωρία µετάνοιας” που υποδηλώνει ότι το ελληνικό δικαστικό σύστηµα θα δώσει σταδιακά τη συγκατάθεσή του για την πρόωρη αποφυλάκιση όλων των “µη σοβαρών” τροµοκρατών της 17Ν (που έχουν καταδικαστεί 5-8χρόνια για συνωµοσία ή άλλες σχετικές κατηγορίες) µπορεί να έχει βάση. Οµως, δεδοµένης της φύσης των εγκληµάτων της 17Ν, κάτι τέτοιοείναι τουλάχιστον ενοχλητικό».

∆ιαβάστε όλα τα τηλεγραφήµατα του Wikileaks στο www.tanea.gr/wikileaks

Εµπόδια στην Αστυνοµία

«Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών ∆εδοµένων αποφάσισε ότι η χρήση των καµερών παρακολούθησης για κάθε άλλο λόγο εκτός από τη ρύθµιση της κυκλοφορίας είναι αντισυνταγµατική» και «τα βίντεο επιτήρησης δεν γίνονται αποδεκτά από τα δικαστήρια», σχολίαζε ο πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ. «Αυτό είναι ένα παράδειγµα των νοµικών περιορισµών που εµποδίζουν τους έλληνες αξιωµατικούς, περισσότερο από τους οµολόγους τους οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, να αντιµετωπίσουν απειλές για την ασφάλεια, περιλαµβανοµένων αυτών που τίθενται από την εγχώρια και τη διεθνή τροµοκρατία…» κατέληγε σε τηλεγράφηµά του

Φοβούνταν ακόµα 17Ν και ΕΛΑ

ΗΤΑΝ ΜΑΪΟΣ ΤΟΥ 2008 όταν ο αµερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ µε απόρρητο τηλεγράφηµα εισηγήθηκε τη µη διαγραφή της 17Ν και των Επαναστατικών Πυρήνων από τηλίστα των ξένων τροµοκρατικών οργανώσεων. Οπως προκύπτει από το διπλωµατικό έγγραφο 08Athens631, η αµερικανική πρεσβεία στηνΑθήνα αποφάσισε να µην επικοινωνήσει µε έλληνες αξιωµατικούς για την παροχή πληροφοριών σχετικά µε τη δράση των τροµοκρατικών οργανώσεων για δύο λόγους: ο πρώτος αφορούσε την υψηλή ευαισθησία του θέµατος, ενώ ο δεύτερος ήταν ότι τα στελέχη των αντιτροµοκρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ πίστευαν πως οι έλληνες οµόλογοί τους είχαν ήδη µοιραστεί όλα τα στοιχεία που γνώριζαν για το θέµα. «Φυλακισµένα µέλη της 17Ν και του ΕΛΑ, καθώς καικάποιοι που έχουν αποφυλακιστεί, συνεχίζουν να στηρίζουν τους φυλακισµένους συντρόφους και να υιοθετούν επαναστατική ρητορική», τόνιζε ο Σπέκχαρντ και συµπλήρωνε ότι κάποιοι, εκτόςτου ότι µοιράζονται τις εµπειρίες και τις γνώσεις τους, αποτελούν έµπνευση και βοηθούν στη στελέχωση ενεργών τροµοκρατικών οργανώσεων. «Ετσι, πιστεύουµε ότι, ενώ η 17Ν και οι Επαναστατικοί Πυρήνες δεν έχουν αναλάβει ευθύνη για τροµοκρατικές ενέργειες από το 2000 και 2003 αντίστοιχα, οι συνδέσεις τους µε τις σύγχρονες τροµοκρατικές οµάδες παραµένουν αρκετά στενές ώστε να εγγυώνται την παραµονή τους στη λίστα των ξένων τροµοκρατικών οργανώσεων», σηµείωνε ο αµερικανός πρεσβευτής στο τηλεγράφηµα.