Σε πογκρόµ κατά µεταναστών που συναντούσαν στον δρόµο ή εργάζονταν σε καταστήµατα της περιοχής επεδίωξαν να µετατρέψουν τη συγκέντρωση διαµαρτυρίας για τη δολοφονία του 44χρονου Μανώλη Καντάρη οµάδες ακροδεξιών. Την ώρα που κάτοικοι του Κέντρου της Αθήνας ζητούσαν να ληφθούν επιτέλους µέτρα για να ζουν µε ασφάλεια στα σπίτια τους, ακροδεξιοί κυνηγούσαν και χτυπούσαν ανελέητα όποιον µετανάστη έβρισκαν µπροστά τους.

Εως αργά χθες το βράδυ 15 άνθρωποι είχαν τραυµατισθεί από αυτές τις επιθέσεις – ανάµεσά τους δύο Ελληνες που είχαν προσπαθήσει να τις αποτρέψουν – ενώ δύο Κινέζοι έφεραν τραύµατα από µαχαίρι στα πόδια. Τα επεισόδια λίγο έλειψε να πάρουν µεγαλύτερη έκταση όταν ακροδεξιοί επιχείρησαν να εισβάλουν στη Βίλα Αµαλία, που εδώ και χρόνια βρίσκεται υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές. Τελικά, παρενέβη µια διµοιρία των ΜΑΤ που µε τη χρήση χηµικών αποµάκρυνε τους ακροδεξιούς. Εως αργά το βράδυ, οµάδες ακροδεξιών έκαναν ιδιότυπες περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Βικτωρίας µε στόχο µετανάστες. Η αστυνοµία είχε προχωρήσει σε 48 προσαγωγές.

Η συγκέντρωση διαµαρτυρίας ξεκίνησε στις 4 το απόγευµα στη συµβολή των οδών Ηπείρου και 3ης Σεπτεµβρίου, εκεί όπου δολοφονήθηκε το πρωί της περασµένης Τρίτης ο 44χρονος Μανώλης Καντάρης, λίγες µόνο ώρες πριν έρθει στον κόσµο το κοριτσάκι του.

Στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε προς την Οµόνοια µετείχαν δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι διαµαρτυρήθηκαν ζητώντας από την πολιτεία µέτρα για την αντιµετώπιση της εγκληµατικότητας. Ωστόσο, η παρουσία των ακροδεξιών ήταν έντονη και τα συνθήµατα που κυριάρχησαν ήταν εναντίον της παρουσίας µεταναστών στην Αθήνα. Οι οµάδες ήταν οργανωµένες και τα περισσότερα µέλη τους, φορώντας κράνη και έχοντας τυλιγµένα τα πρόσωπα τους µε ελληνικές σηµαίες, εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον µεταναστών που εκείνη την ώρα έτυχε να περνούν από τους γύρω δρόµους.

Οι ακροδεξιοί µπήκαν στην κεφαλή της πορείας και φώναξαν συνθήµατα εναντίον των µεταναστών όπως «έξω οι ξένοι», αλλά και των πολιτικών «αλήτες, ρουφιάνοι, πολιτικοί». Τα πνεύµατα οξύνθηκαν όταν άρχισαν να κυνηγούν και σε πολλές περιπτώσεις να ξυλοκοπούν όποιον µετανάστη περνούσε. Η πορεία, πλαισιωµένη από την Αστυνοµία και άνδρες των ΜΑΤ, κατευθύνθηκε προς το ∆ηµαρχείο της οδού Αθηνάς. Εκεί οι συγκεντρωµένοι έψαλαν τον Εθνικό Υµνο φωνάζοντας συνθήµατα κατά των ξένων.

Επιστρέφοντας προκλήθηκαν και άλλα µεµονωµένα επεισόδια στην πλατεία Οµονοίας, µε νεαρούς ακροδεξιούς να κυνηγούν µετανάστες και τους αστυνοµικούς να ακολουθούν για να τους χωρίσουν, προκειµένου τα επεισόδια να µην πάρουν µεγαλύτερες διαστάσεις. Η πορεία επέστρεψε στη διασταύρωση των οδών Ηπείρου και της 3ης Σεπτεµβρίου, όπου και παρέµειναν αρκετοί συγκεντρωµένοι – οι περισσότεροι ακροδεξιοί και ελάχιστοι κάτοικοι. Οι τελευταίοι ωστόσο, δεν µετείχαν σε κανένα από τα επεισόδια, αντίθετα έκαναν πολλές προσπάθειες για να τα αποτρέψουν.

Εως αργά χθες το βράδυ 15 άνθρωποι είχαν τραυµατισθεί από τις επιθέσεις – ανάµεσά τους και δύο Ελληνες στην προσπάθειά τους να τις αποτρέψουν

Οι κάµερες κατέγραψαν το στυγνό έγκληµα της οδού Ηπείρου

ΔΥΟ ΚΑΜΕΡΕΣ ασφαλείας έχουν καταγράψει καρέ καρέ τη στυγνή δολοφονία του 44χρονου ΜανόληΚαντάρη, πατέρα 4 παιδιών, έξω από το σπίτι του στην οδό Ηπείρου.

Οι αστυνοµικοί έχουνπροχωρήσει στην ανάλυση του οπτικού υλικού που δείχνειτρεις άντρεςνα κατευθύνονται προς το µέρος του άτυχου άντρα λίγο προτούαυτός επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του για να οδηγήσει τηνετοιµόγεννησύζυγό του στο µαιευτήριο.

«Η εκτίµησήµας είναιπως πρόκειται για άτοµα αραβικής καταγωγής ή Βορειοαφρικανούς», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτεροςαξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ. που δηλώνεισοκαρισµένος και ο ίδιος από τα όσα έχουν καταγράψει οι κάµερες.

«Μέσα σε 15-20 δευτερόλεπτα είχαν σκοτώσει έναν άνθρωπο για νατου πάρουν µία κάµερα και έφυγαν σαν µην έγινε τίποτα.

Τα χτυπήµατά τουςφαίνονταισαν καλά µελετηµένα.

Πρώτα στα πλευρά όταν τον πλησίασαν από πίσω, στη συνέχεια στα χέρια, ότανέκανε µιααπέλπιδα προσπάθεια αντίστασης και στο τέλος µαχαιριάστον λαιµό. Είναιέγκληµα πρωτόγνωρης αγριότητας και σίγουρα πρόκειται για τρίαπολύ επικίνδυνα άτοµα».

Η Αστυνοµία ζητάει πληροφορίες από τις κοινότητες µεταναστώνγια την ταυτότητα τωντριών, τα πρόσωπα των οποίωνήταν ακάλυπτα και τα χαρακτηριστικά τουςαρκετά ευδιάκριτα.

Τρισάγιο

Στο σηµείο όπου ο άτυχος Μανόλης Καντάρης άφησε την τελευταία του πνοή καθηµερινά συρρέουν πολίτες που αφήνουν λουλούδια, ενώ χθες το µεσηµέρι, οι γείτονές του έκαναν τρισάγιο