ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ βραβεύονται για το θάρρος και τηνεπιµονή τους αλλά και για το πείσµα τους να ακουστεί η φωνήτους. Στα γραφεία των «ΝΕΩΝ» έφτασαν εφηµερίδες, πίσω από τις οποίες βρίσκονται ξεχωριστές συντακτικές οµάδες. Γι’ αυτό και στον 18ο Πανελλήνιο ∆ιαγωνισµό Μαθητικών Εντύπων θα δοθούν δύο µεγάλα ειδικά βραβεία, προκειµένου να βραβευθούν οι δηµοσιογραφικές προσπάθειες νέων, οι οποίοι παρά τις δύσκολες συνθήκες δηµοσίευσαν τις σκέψεις τους. Παράλληλα, στον φετινό διαγωνισµό µαθητικών εντύπων µία νέα κατηγορία προστέθηκε, αυτή των ηλεκτρονικών εφηµερίδων. Ο αριθµός των ιντερνετικών εφηµερίδων ξεπέρασε τις 15. Οι διαδικτυακοί ρεπόρτερ δηµιούργησαν ειδικές κατηγορίες για τη µουσική, τη λογοτεχνία και την επικαιρότητα. Η απονοµήτων ειδικών βραβείων και των βραβείων για τις ηλεκτρονικές εφηµερίδες θα γίνει την Κυριακή, 8 Μαΐου, στο Ιδρυµα «Μιχάλης Κακογιάννης».

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

«ΠΡΟΣ / ΠΑΘΏΝΤΑΣ… ΓΙΑ ΤΟ ΑΎΡΙΟ»

γυµνάσιο – Λύκειο Ειδικού Καταστήµατος Κράτησης Νέων Ανηλίκων Αυλώνος

«Μερικές φορές το χαρτίκαι το µολύβι µπορούν να σταθούν λύτρωση για ανθρώπους που είναι κλεισµένοι µέσα σε τέσσερις τοίχους. Στα κείµενα ανοίξαµε µια χαραµάδα από την ψυχή µας και σας αφήνουµε να“κρυφοκοιτάξετε”.

Να νοιώσετε λίγο από τις αγωνίες µας. Γράψαµε για όσα µας απασχολούν, για όσα στριφογυρίζουν στην καρδιά και στο µυαλό µας…»: είναι ανήλικα παιδιά και νέοι που ανέλαβαν τον ρόλο του δηµοσιογράφου, παρόλο που βρίσκονται στις φυλακές του Αυλώνα. Η εφηµερίδα τους, όµως, στάθηκε η αφορµή να φωνάξουν πως «η ελευθερία είναι θησαυρός που δεν τελειώνει».

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

«ΠΡΏΤΟΣΕΛΙΔΟ ΘΑΡΡΟΣ» Εργαστήριο Ειδικής ΕπαγγελµατικήςΕκπαίδευσης και Κατάρτισης Ηρακλείου Αττικής

Ο Βαγγέλης, ο ∆ηµήτρης, ο Νίκος, ο Γιάννης, η Γεωργία, η Νάνσυ, ηΛουκία, η ∆ήµητρα, ο Θάνος, ο Σπύρος και ο Ιάκωβος είναιµαθητές στο Εργαστήριο ΕιδικήςΕπαγγελµατικής Εκπαίδευσης και ΚατάρτισηςΗρακλείου Αττικής. Με τη φροντίδα του ΣυλλόγουΓονέων και Κηδεµόνων αλλά και µε την υποστήριξη δηµοσιογράφων των «ΝΕΩΝ», κάθε∆ευτέρα και για δύο ώρεςη οµάδα προετοιµάζειτην εφηµερίδα της.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

«ΜΑΚΡΎ ΣΟΚΑΚΙ» Λύκειο Πολιχνίτου Λέσβου

«Είναι οθόνη, ναι. Είναι άψυχος ο υπολογιστής, αλλά οι λέξεις µας είναι φτιαγµένες µε ζωντάνια, µε όνειρο και φαντασία…»: µε ένα «κλικ» µπαίνει κανείς στη δική τους εφηµερίδα,το «Μακρύ σοκάκι». Οι δηµοσιογράφοιτου Λυκείου Πολιχνίτου στη Λέσβο κατάφεραν να µεταφέρουν στην οθόνη του υπολογιστή όλα όσα θα έγραφαν στο χαρτί. ∆ηµιούργησαν κατηγορίες για το σχολείο τους, την περιοχή τους, για τη λογοτεχνία, την κοινωνία, την πολιτική αλλά και τη µαγειρική.

ΕΠΑΙΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

«ΤΟ ΠΑΡΑΘΎΡΟ» 3ο Δηµοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου

Μπορεί να είναι µικροί σεηλικία, γνωρίζουν όµως τη σηµασία του ∆ιαδικτύου πιο καλά από τον καθένα, µιας και τα παιδιά αυτά γεννήθηκαν σε µια εποχή που οι νέες τεχνολογίες και το Ιντερνετ θεωρούνται… δεδοµένα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι µικροί δηµοσιογράφοι του 3ου ∆ηµοτικού Σιδηροκάστρου αποφάσισαν να ανοίξουν το δικός τους «παράθυρο», µέσα από το οποίο το σχολείοτους θα αποκτήσει ένα ψηφιακό στίγµα αναφοράς.