Σε τροχιά Μνηµονίου µπαίνουν και οι δήµοι και οι περιφέρειες της χώρας: περιορισµό δαπανών και σταθεροποίηση των πόρων µε τους οποίους χρηµατοδοτούνται από το κράτος µελετά η κυβέρνηση, µετά την καταγραφή των οικονοµικών τους που απέδειξε πως δεν αντιµετωπίζουνπρόβληµα υποχρηµατοδότησης.

«Η Ελλάδα µαθαίνει την Ελλάδα» ήτανη φράση που χρησιµοποίησε ουπουργός ΕΣωτερικών ΓιάννηςΡαγκούσης κατά τη χθεσινή παρουσίαση, µαζί µε τον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική Βάση ∆εδοµένων για την Αυτοδιοίκησηµε ευθύνη των ίδιων των δήµων και των περιφερειών.

Οπως προκύπτει, το κόστος λειτουργίας των δήµων σε ετήσια βάση ανέρχεταισε 3,8 δισ.ευρώ, ενώ µετους πλέον συντηρητικούς υπολογισµούς τα έσοδά τους ανέρχονται σε περισσότερα από 4 δισ. ευρώ,χωρίς σε αυτά να περιλαµβάνονται κονδύλια για αναπτυξιακές δράσεις και έργα– όπωςαπό τοΠρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων ή το ΕΣΠΑ.

Βάσειτηςεικόνας αυτής,οι δύο υπουργοί ανέφεραν πως δεν απειλείται η εύρυθµη λειτουργία των δήµων στο σύνολό τους, υποστηρίζοντας πάντως πως υπάρχουν µεµονωµένες περιπτώσεις δήµων που αντιµετωπίζουν σοβαρό οικονοµικό πρόβληµα και γι’ αυτούς θα ληφθεί ειδική µέριµνα.

«Επρεπε να σταµατήσει αυτό το σκοτάδι περί των οικονοµικών της γενικής κυβέρνησης» σχολίασε οκ. Ραγκούσης, επισηµαίνοντας πωςυπάρχει πλέον ασφαλής, έγκυρη και επίσηµη απάντηση για ταδηµοσιονοµικά τους στοιχεία. «Να τελειώσει ο περίφηµος λαϊκισµός, πολιτικός αλλά καιαυτοδιοικητικός» σηµείωσε. «Πρόκειται για µεγάλη κατάκτηση, αυτονόητη µεν, αλλά σηµαντική», ανέφερε από την πλευρά τουκαι ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Εχοντας διασφαλίσει το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήµων, θα ανοίξειτο επόµενο διάστηµα η συζήτηση για την αλλαγή του τρόπου χρηµατοδότησής τους µε κρατικούς πόρους, µε δεδοµένοπως έως σήµερα αποτελεί συνάρτηση της πορείας εσόδων από συγκεκριµένους φόρους επί των οποίων προβλέπεται ποσοστό υπέρ της Αυτοδιοίκησης.

ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ «Ηρθε η ώρα να πάµε σε ρύθµιση που θασταθεροποιήσειτα έσοδά τους και όχι στο υφιστάµενο καθεστώς µεταβαλλόµενων εσόδων που έχει αποτελέσει πηγή µίας πολύκακής σχέσης µε την Αυτοδιοίκηση» τόνισε ο κ. Ραγκούσης, ενώ ο υπουργός Οικονοµικών ανέφερε πως θα µπει πλαφόν στις δαπάνες, όπως ισχύει και για άλλους φορείς τηςγενικής κυβέρνησης, και θα προβλεφθεί συγκεκριµέ νο όριο χρηµατοδότησης.

«Είναι απολύτως προφανές ότι όπως µε τον “Καλλικράτη” υπήρξε περιορισµός δαπανών, καιτα επόµενα χρόνια ηΑυτοδιοίκηση θασυνεισφέρει και αυτή στο νοικοκύρεµα των δηµοσιονοµικών της χώρας» υπογράµµισεο κ. Παπακωνσταντίνου.

Με διαφορετικό τρόπο αντιµετώπισαν δήµαρχοι της χώρας τις χθεσινές ανακοινώσειςτων υπουργών. «Οι δήµοιδεν βρίσκονται σεκαλή κατάσταση. ∆εν είναι υπερχρεωµένοι όλοι, αλλάέχουν µεγάλα ανοίγµατα και µε την ολοκλήρωση της απογραφής φαίνονται τώρα τα πρώτα µεγάλα προβλήµατα», δηλώνει ο δήµαρχος Λάρισας Κωνσταντίνος Τζανακούλης. Σχολιάζοντας τη χρηµατοδότηση των δήµων ανέφε ρε πως για πρώτη φορά το 2010 δεν έλαβανδύο δόσειςθεσµοθετηµένων πόρωναπό το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων, ενώ έχουν σταµατήσει δεκάδες έργα ανάτην Ελλάδαεξαιτίας της διακοπήςτου προγράµµατος Θησέας. Συνεδριάζει σήµερα η Κεντρική Ενωση των ∆ήµων της χώρας (ΚΕ∆ΚΕ) προκειµένου να τοποθετηθεί σχετικά µε τα οικονοµικά των δήµων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις και για συµβολικό κλείσιµό τους. Αιχµές για τη στάση της πλειοψηφίας του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Ενωσης άφησε οκ. Ραγκούσης, δεδοµένου – όπωςείπε – πως δεν εκφράζει πια τους συσχετισµούς που υπάρχουν στην Αυτοδιοίκηση µετά τις πρόσφατες εκλογές.

Εισηγήσεις για κλείσιµο

συνεδριάζει σήµερα η Κεντρική ενωση των ∆ήµων της χώρας (Κε∆Κε) για τα οικονοµικά των δήµων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις και για συµβολικό κλείσιµό τους. αιχµές για τη στάση της πλειοψηφίας του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ενωσης άφησε ο κ. Ραγκούσης

Ειδικό πρόγραµµα εξυγίανσης για τους υπερχρεωµένους

Σε ειδικό πρόγραµµα εξυγίανσης θα µπουν οι υπερχρεωµένοι δήµοι, οι οποίοι θα ανακοινωθούν αύριο από τον υπουργό εσωτερικών. τα χρέη σε δάνεια φτάνουν το 1,7 δισ. ευρώ, ενώ εκτιµάται πως οι οφειλές προς τρίτους, όπως προµηθευτές, υπερβαίνουν το ένα δισ. ευρώ. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται ο ∆ήµος πειραιά µε χρέη 131 εκατοµµύρια ευρώ και ο ∆ήµος αθηναίων µε 130 εκατοµµύρια, ενώ ακολουθούν οι δήµοι αχαρνών µε 55 εκατοµµύρια, αµαρουσίου µε 52 και Θεσσαλονίκης µε 43 εκατοµµύρια ευρώ.

«Για τους δήµους αυτούς θα προβλεφθεί αναδιάρθρωση των χρεών τους, δηλαδή επιµήκυνση και καλύτερη µεταχείριση σε επίπεδο επιτοκίων, ώστε να µπουν σε σύστηµα υγιούς λειτουργίας» επεσήµανε ο κ. Ραγκούσης, παραπέµποντας και στις αυστηρές προβλέψεις που έχουν ενταχθεί στον «Καλλικράτη» για τη λήψη δανείων.

«Μία από τις µεγαλύτερες γάγγραινες ήταν η ανεξέλεγκτη δηµιουργία υποχρεώσεων από τους δήµους, ακόµη και αν δεν είχαν κονδύλια για να τις καλύψουν», σχολίασε ο κ. παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας πως θα µπει τέλος στο φαινόµενο αυτό µε την καθιέρωση του Μητρώου ανάληψης υποχρεώσεων, όπου θα υπαχθούν και οι φορείς της αυτοδιοίκησης, και το οποίο δεν επιτρέπει τη δηµιουργία οποιασδήποτε µορφής υποχρεώσεων εάν δεν έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισµό κάθε φορέα.