Οσοι πιστεύουν πως οι µαθητές του Δηµοτικού δεν µπορούν να εκφράσουν τους προβληµατισµούς τους και να ασχοληθούν µε θέµατα της επικαιρότητας και προβλήµατα της καθηµερινότητας, δεν χρειάζεται παρά µόνο να ρίξουν µία µατιά στα θέµατα που γράφουν στις εφηµερίδες τους. Οι µικροί ρεπόρτερ για µία ακόµη φορά έκλεψαν τις εντυπώσεις στον 18ο Πανελλήνιο Διαγωνισµό Μαθητικών Εντύπων των «ΝΕΩΝ». Οι φετινές συµµετοχές ξεπέρασαν τις 400, από τις οποίες οι 120 ήταν από δηµοτικά σχολεία. Το επίπεδο των θεµάτων ήταν εξαιρετικά υψηλό, γεγονός που έκανε το έργο της κριτικής επιτροπής δύσκολο. Εντυπωσιακό είναι πως οι λιλιπούτειοι δηµοσιογράφοι καταπιάνονται µε το θέµα της οικονοµικής κρίσης, παρά το νεαρό της ηλικίας τους.

Φέτος για πρώτη χρονιά, στον διαγωνισµό παίρνουν µέρος και οι online εφηµερίδες – συνολικά 15. Τα µέλη της κριτικής επιτροπής είναι οι δηµοσιογράφοι των «ΝΕΩΝ»: Μηνάς Βιντιάδης, Μανώλης Πιµπλής, Δηµήτρης Πεφάνης και η γραφίστρια Κατερίνα Μαρούσιτς.

Πάνω από 400 οι συµµετοχές µε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο σε έντυπα από όλη την Ελλάδα

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ», 15ο Δηµοτικό Σχολείο Ρεθύµνου

Επιλέχθηκε ως καλύτερη εφηµερίδα Δηµοτικού και στο πρωτοσέλιδό της ξεκινά µε ένα δυνατό θέµα, που απασχολεί τους περισσότερους µαθητές στη χώρα µας: Η πίεση που νιώθουν από το σχολείο, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τα φροντιστήρια. «Συνεχώς κάτι έχουµε να κάνουµε», γράφουν. Το µεγάλο τους αφιέρωµα, µάλιστα, αφορά το σχολείο του χθες και του σήµερα. Παίρνουν συνεντεύξεις από τους µεγάλους και περιγράφουν το σχολείο µίας περασµένης εποχής. Δεν είναι όµως το µόνο θέµα. Με έναν ευφάνταστο τίτλο «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο, ας βγει και από τη ζωή µας» µιλούν για τη βία ως µέσο τιµωρίας.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΦΑΝΊΣΗ «ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ», Δηµ. Σχολείο Βοχαϊκού

Είναι το χριστουγεννιάτικο τεύχος τους. Οι «µικροί δηµοσιογράφοι» του Δηµοτικού Σχολείου Βοχαϊκού είναι οπαδοί της ρήσης «το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν», αφού κατάφεραν µέσα σε µόνο λίγες σελίδες να γράψουν για πολλά θέµατα. Φυσικά, στο πρωτοσέλιδό τους φιλοξενούνται τα χριστουγεννιάτικα έθιµα από διάφορες χώρες του κόσµου:

Δανία, Σουηδία, Ινδία. Δεν ξεχνούν βέβαια και το περιβάλλον, γι’ αυτό άλλωστε και γράφουν για τα σκουπίδια και την ανακύκλωση.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ «ΤΑ ΤΥΠΑΚΙΑ», Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών

Τι σχέση µπορεί να έχει ένας ποδοσφαιρικός αγώνας µε τη Μάχη του Μαραθώνα; Οι περισσότεροι θα απαντούσαν καµία. Υπάρχει όµως και κάποιος που θεωρεί πως η ιστορική µάχη θα µπορούσε να περιγραφεί µε ποδοσφαιρική ορολογία. Ο Βαγγέλης είναι µαθητής της Δ’ τάξης και φυσικά το πάθος του δεν είναι άλλο από το ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό και µε έναν έξυπνο τρόπο γράφει για τη Μάχη του Μαραθώνας, λες και περιγράφει έναν κρίσιµο αγώνα της στρογγυλής θεάς. «“Αθηναίοι – Πέρσες: 1-0”. 2.500 χρόνια πριν, οι Πέρσες αποφάσισαν να παίξουν ένα παιχνίδι εκτός έδρας. Οι Αθηναίοι υποδέχθηκαν τους φιλοξενούµενους στο µεγάλο ανοιχτό γήπεδο του Μαραθώνα…», γράφει µε µοναδικό τρόπο. Η συνέχεια στο κείµενο του Βαγγέλη…

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ «ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΠΕΝΑΚΙΑ» Δηµοτ. Σχολείο Παλουκίων Σαλαµίνας

Οι µαθητές της τελευταίας τάξης του σχολείου Παλουκίων Σαλαµίνας απέδειξαν ότι µπορούν επάξια να στελεχώσουν και την πιο απαιτητική εφηµερίδα. Κι επειδή εφηµερίδα σηµαίνει επικαιρότητα, οι µικροί δηµοσιογράφοι δεν θα µπορούσαν να µην ασχοληθούν µε τα όσα συνέβησαν στην Ιαπωνία τον περασµένο µήνα. Γνωρίζουν, όµως, παράλληλα πως για να κερδίσουν το αναγνωστικό κοινό, θα πρέπει να ρίξουν το βάρος και στην εικονογράφηση. Ετσι, παρουσιάζουν ιστορίες µε τον Καραγκιόζη αλλά και την Ελληνική Επανάσταση σε µορφή…

κόµικς.

ΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ

Γραφή Μπράιγ και ρεπορτάζ από την Ελβετία

«ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΖΩΓΡΑΦΟΙ ΤΟΥ 5ου»,

5ο Δηµ. Σχολείο Ζωγράφου

Είναι η µοναδική εφηµερίδα που κάνει πράξη τα ρεπορτάζ για τα παιδιά µε προβλήµατα όρασης. Κι αυτό γιατί το 5ο τεύχος των «ΔηµΟΣΙΟΖΩΓΡΆΦΩΝ του 5ου» είναι και σε γραφή Μπράιγ. Οι µαθητές της τελευταίας τάξης του 5ου Δηµοτικού Ζωγράφου πήραν συνέντευξη και από τον γνωστό, τυφλό γλύπτη, Πέτρο Ρουκουτάκη, ο οποίος τους επισκέφθηκε στο σχολείο τους. Μέσα από τη συζήτησή τους έµαθαν για τις δυσκολίες που αντιµετωπίζει ένας άνθρωπος µε προβλήµατα όρασης αλλά και πώς τις ξεπερνά.

«ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΟΛΑ»,

Ελληνικό Σχολείο Aπφελµπαουµ

Αρχισαν τη δηµοσιογραφική τους καριέρα µόλις φέτος. Μάλιστα, τα δύο έντυπα της εφηµερίδας τους έφτασαν στα γραφεία των «ΝΕΩΝ» από… µακριά, από την Ελβετία. Οι µαθητές της Β’, της Γ’ και της Δ’ τάξης του Τµήµατος Ελληνικής Γλώσσας στο Σχολείο του Aπφελµπαουµ στη Ζυρίχη – ένα από τα τρία που λειτουργούν – κάνουν βιωµατικά ρεπορτάζ. Γράφουν για τη χώρα στην οποία κατοικούν, την Ελβετία, για τα φαγητά που τρώνε, ακόµη και για τα µαγειρικά σκεύη που χρησιµοποιούν.

Η απονοµή και τα δώρα

Η απονοµή των βραβείων στις µαθητικές εφηµερίδες θα πραγµατοποιηθεί στις 8 Μαΐου, στο «Ιδρυµα Κακογιάννη», µε παρουσία προσωπικοτήτων από τα γράµµατα, τις τέχνες και την πολιτική ζωή.

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτικά µηχανήµατα αλλά και σπάνιες εκπαιδευτικές εκδόσεις περιµένουν τους νικητές