Μειώνονται οι Έλληνες με θρησκευτική πίστη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2011 13:30 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23/04/2011 13:37 |
Το 48,4% πηγαίνει στην εκκλησία το βράδυ της Ανάστασης απλώς για το “Χριστός Ανέστη”

Λιγότεροι Έλληνες, από ότι πριν από τρία χρόνια, είναι αυτοί που έχουν πίστη στα Θεία και την ανάσταση νεκρών, ενώ το Πάσχα το αντιμετωπίζουν περισσότερο ως έθιμο, συνήθεια και περίοδο για ξεκούραση, παρά ως μία βαθιά θρησκευτική εορτή.

Σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research που έγινε για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής, στο ερώτημα «Πιστεύετε στην ανάσταση των νεκρών;» σημειώνεται πτώση 10 μονάδων, αφού το 2008 δήλωνε «ναι» και «μάλλον ναι» το 51,3% ενώ εφέτος το 41,8%, με το 26,5% να δηλώνει «ναι» και το 15,3% «μάλλον ναι».

Αντιθέτως, το 48,1% λέει «όχι» και «μάλλον όχι», ενώ το 10,1% απάντησε «δεν γνωρίζω» ή «δεν απαντώ». Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πιστεύουν στα Θεία;», όπου μόλις το 28,8% δηλώνει «το ίδιο με πριν», το 18,9% «περισσότερο» και το 46,1% «λιγότερο».

Εντύπωση προκαλούν και οι απαντήσεις στην έρευνα για τη γιορτή του Πάσχα. Στο ερώτημα «Για σας προσωπικά, το Πάσχα είναι...» το 36% δήλωσε «μια περίοδος θρησκευτικής κατάνυξης» και το 11,1% «μια ευκαιρία να πάω στην εκκλησία». Αντίθετα, το 42,5% δηλώνει «μια ευκαιρία επιστροφής στα ήθη και στα έθιμα», το 39,9% «μια ευκαιρία για διακοπές και ξεκούραση», το 15,1% «μια ευκαιρία να βρεθώ με τους συγγενείς μου» και το 11,9% «μια ευκαιρία να επισκεφθώ τον τόπο μου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απαντήσεις που δίδονται στην ερώτηση «Το βράδυ της Ανάστασης παρακολουθείτε όλη τη Θεία Λειτουργία, πηγαίνετε από την αρχή της Λειτουργίας και αποχωρείτε μετά το “Χριστός Ανέστη” ή προτιμάτε να πηγαίνετε απλά όταν ακούγεται το “Χριστός Ανέστη”;» το 48,4% λέει «πηγαίνω απλά όταν ακούγεται το “Χριστός Ανέστη”», το 28,8% «πηγαίνω από την αρχή της Θείας Λειτουργίας και αποχωρώ μετά το “Χριστός Ανέστη”» και το 8,5% δηλώνει ότι «δεν πηγαίνω στην εκκλησία». Μόνο το 13,6% λέει ότι παρακολουθεί όλη τη Θεία Λειτουργία.

Ενθαρρυντικές για την Εκκλησία είναι όμως οι απαντήσεις που δίνουν οι ερωτηθέντες για τον αν πιστεύουν στον Θεό, αφού το 56,3% λέει «ναι» και το 20% «μάλλον ναι». Αντίθετα, «όχι» απαντά το 13% και «μάλλον όχι» το 7,7%.

67
:)
25/04/2011 13:48
Σώσε την ψυχή σου ΑΠΟ τον Θεό.
Φώτης
25/04/2011 11:56
Να δείτε ακόμα τι θα γίνει μετά το επόμενο show του Βερέμη στο ΣΚΑΪ...
Γεώργιος Παπαδωράκης
25/04/2011 11:41
Χριστός ανέστη. Μια ακόμα προσπάθεια να χωρέσει το "εκκλησιαστικό γεγονός", η Ανάσταση του Κυρίου μας σε στατιστικές κι αριθμούς (στοιχεία αναξιόπιστα κατ'' εμέ). Δυστυχώς κατά το χειρίστως επικρατήσαν έθιμο η πλειονότητα του κόσμου πάει λίγο πριν το "Χριστός ανέστη", χάνοντας τη μαγεία των τροπαρίων και τη χαρά του ίδιου του γεγονότος. Μακάρι ο Θεός να τους (μας) φωτίζει όλους κι όλες. Χρόνια πολλά!!
Αλεξούδης, αλεξ
25/04/2011 11:41
Μειώνονται οι Έλληνες με θρησκευτική πίστη

Ασφαλώς όλοι οι άθρωποι πιστεύουν σε μια δύναμη, αλλά η θρησκευτική πίστη, χωρίς έρευνα δεν αποδίδει, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, έλεγε ο Θεός δεν έσωσε 6 εκατομμύρια Ευβαίους από το ολοκαύτωμα των Ναζιστών, αλλά και σε εμάς ο Θεός δεν μας έσωσε από την Μικρασιατική καταστροφή και τη σφαγή της Σμύρνης, δεν μας έσωσε από τα κατοχικά στρατεύματα και τον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό, αλλά ούτε και έσωσε την πρωσφυγιά των Ελλήνων της Βορείου Κύπρου. Καλός είναι ο συλλογισμός για τη πίστη και το Θεό, και των ενδιάμεσων ενοχλητικών σχέσεων μεταξύ Πολιτείας και εκκλησίας και μεταξύ εκκλησίας και λαού, που σήμερα γράφουν όλα τα διεθνή πρακτορεία και τα ΜΜΕ, Αν σκεφτούμε τα τελαυταία 500 χρόνια και της δικής μας θρησκείας (Παπαρηγόπουλος) θα πρέπει να αλλάξουν πολλά και προς το καλύτερο μεταρρυθμιστικό για αλληλέγγυα σύμπραξη, συμμετοχή και θετική αλληλεπίδραση με τον υποφέροντα λαό μας. Απανταχού της γης οι Έλληνες προοδεύουν με άλλυς λαούς και άλλες θρησκείες, εκτός από την Ελλάδα !!!;;; Καιρός είναι να αναλύσουμε σχετικά τις σχέσεις μας με το θεό, τη πίστη και την συμμετοχή- Χρόνια πο΄λλά και νάστε καλά - Αλεξούδης
akis
25/04/2011 10:58
"Δοξα το Θεο" ο κοσμακης ξυπναει...........
Χρήστος Κ
24/04/2011 23:40
Και στην πορεία (sic) τής Αγ. Παρασκευής και στην Ανάσταση, ο κόσμος είναι πρωτοφανής! και είναι λογικό. Σε περιόδους κρίσης, στρέφεσαι στον Θεό (και στον χρυσό!)
Νεόφοβος
24/04/2011 21:57
Μειώνονται, ε; Και που να δείτε εκεί στα ΝΕΑ. πόσο μειώνονται οι Έλληνες με πασοκική πίστη!
Άθεος
24/04/2011 19:38
Κύριε Κοσμά, εγώ θεωρώ όλα αυτά περί Θεού παραμύθια, αλλά αν υπήρχε Θεός, θα το θεωρούσα αντιδημοκρατικό να επεμβεί στα εσωτερικά της Ελλάδας. Ο Παπανδρέου ψηφίστηκε από τους Έλληνες. Τι φταίει ο Θεός, αν αυτοί ψηφίζουν τον Παπανδρέου; Τι φταίει ο Θεός, αν οι Έλληνες δεν αντιδρούν; Ακόμα και τώρα μερικοί αφελείς του φόρουμ υποστηρίζουν τον Παπανδρέου.

Τώρα μπορείς να μου πεις, ότι ο Παπανδρέου ψηφίστηκε για τα λεφτά που υπάρχουν. Τι εμποδίζει όμως τους Έλληνες, να ρίξουν καμμιά εξάμηνη απεργία, μέχρι να πέσει ο Παπανδρέου; Τι εμποδίζει τους έλληνες να σταματήσουν να αγοράζουν οτιδήποτε, εκτός από τρόφιμα; Σκέφτεσαι να είναι Πάσχα και κανένας άνθρωπος να μην ταξιδεύσει; Να μην κυκλοφορεί κανένας το αυτοκίνητο και να αρχίσει να κυκλοφορεί με ποδήλατο; Να μην αγοράσει κανένας τσιγάρα; Να μην πάει κανένας σινεμά; Να μην αγοράσει κανένας ρούχα; Να μην πάει κανένας σε εστιατόριο;

Πόσο καιρό θα μπορούσε να μείνει ο Παπανδρέου πρωθυπουργός, αν όλοι οι Έλληνες έκαναν τα ανωτέρω; Μη ρίχνεις στο Θεό την βλακεία των ανθρώπων.

Αυτά από έναν άθεο και συγνώμη που δεν γράφω καλό Πάσχα, αλλά για μένα ο Χριστός ήταν απλά ένας καλός άνθρωπος, αληθινός κομμουνιστής και όχι ψευδοκομμουνιστής, όπως κάτι γραφικοί του παρόντος, που ξεκινούν από το ΚΚΕ και καταλήγουν στο Πασοκ. Δυστυχώς όμως ο Χριστός έχει τους λάθος οπαδούς. Θα σου ευχηθώ όμως χρόνια πολλά, γιατί τιμώ έναν από τους πρώτους κομμουνιστές της ανθρωπότητας, όπως ήταν ο Χριστός.
anaksios
24/04/2011 19:32
Μακάρι να είναι αλήθεια... Ελπιζω ο κόσμος να έχει ξυπνησει και να μην ψαρώνει με το παπαδαριό!
ΠΕΤΡΟΣ
24/04/2011 19:09
ΚΟΣΜΑ το μυαλό σου είναι λιψό.
Την Ελλαδα τη χρεωκόπησε ο καραμανλής που εσύ υποστηρίζεις άκριτα και φανατικα και η δεξια νοοτροπιά της λαμογιάς που υπηρετείς.
Την τιμωρία του όμως την έδωσε οχι ο Θεός, αλλά ο Ελληνικός λαός που τον κατέταξε στους μεγάλους καταστροφείς της πατρίδας και τον απαξίωσε με το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα όλων των εποχών.
Ο Παπανδρέου προσπαθεί να συμμαζέψει τα συμμάζευτα...

Αναφορικά με την έρευνα, όντως δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Οι Ελληνες είναι ένας καθαρά χριστιανικός λαός.
Π.Ε
24/04/2011 17:59
εύροις δ’ αν πόλεις ατειχίστους, αβασιλεύτους, αοίκους-……...ανιέρους δε πόλεις ουχ αν εύροις
Ιστορική φιλοσοφική διαπίστωση ,που οι αιώνες δεν διέψευσαν ακόμη.
Γιάννης
24/04/2011 17:26
ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ (ΑΝ ΟΧΙ ΣΤΗΜΕΝΕΣ) ΑΙΟΛΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ.ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ: ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ-ΗΛΙΚΙΕΣ -ΠΕΡΙΟΧΕΣ-ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ....κλπ
Marietta Leonti
24/04/2011 16:49
Αυτο που ισχιριζεσθε σχετικα με την πιστη στην Ορθοδοξια μας, ειναι τελιοσ ΑΝΑΛΙΘΕΣ και προβοκατορικο ! Αλλα και ετσι να ηταν, για πιο λογο δεν (καταλαβενουμε), κανετε αυτην την (ενιμεροσι) εν μεσο εφημεριδας ? Να κλονιστη η ΠΙΣΤΗ μας ? Και αφου (ετσι) ειναι κατα εσας, γιατι δεν εχεται την στατιστηκη των ερωτιθεντων (υποτιθετε..). Σας επαναλαμβανουμε εισαστε ελαχιστοι, και ειμαστε ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΑ που πιστεβουμε στην Ορθοδοξια, διοτι αυτη ειναι η ΜΟΝΗ αλιθυνη πιστη, ΝΤΡΟΠΗ στους ιθυνοιντες της εκαστοτε εφημεριδασ που επιτρεπουν τετιου ιδους ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΑ ρεπορταζ. Τα φωτα σας ειναι ΑΒΙΣΤΑ. Εισαστε αοματοι. Μην προσπαθηται να κανεται κανενος ιδους ΠΛΗΣΙΣ ενκεφαλου. Δεν πιανουν τοπο στον καθε ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ! Ο Θεοσ να σας φωτιζει αδελφοι να κυρισεται και ΟΧΙ να διαβαλεται την ΠΙΣΤΗ μας, σαν Ελληνες Χριαστινοι ! Χριστος Ανεστη Marietta Leonti
γεωργιος παπαδοπουλος
24/04/2011 15:54
Ρε δεν πάτε να γαμηθείτε,γαμώ το μουνί του πατέρα σας του πούστη. Γκ. Από Τρίπολη.
vasso x.
24/04/2011 14:58
Χριστός Ανέστη!
Γιώργος
24/04/2011 14:25
Αν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να πιστεύουμε σε θεούς, ξωτικά, νεράιδες και άλλα τέτοια παραμύθια.....
Τακης Χ.
24/04/2011 14:25
Αν μιλατε για τα πολιπολιτισμικα φρουτα που μασ κουωαλησανε, τοτε το ρεπορταζ λεει την αληθεια...
Αληθινή Πασχαλινή Ιστορία
24/04/2011 13:56
Οι άνθρωποι σταυρώνουν τους καλύτερους τους και μετά τους θεοποιούν και αναθέτουν σε αυτούς τους νέους -μη παρόντες επί της γης πλέον- θεούς να "σώσουν" την ανθρωπότητα και οι πιο φιλόδοξοι ανακαλύπτουν καινούργια αξιώματα και τίτλους ηθικής και φιλοσοφίας και οι περισσότεροι εφησυχάζουν και διαφθείρονται και κάποιοι ψάχνουν αυτό που το λέμε αλήθεια και η διαφθορά φέρνει διαφθορά μέχρι να ανακαλυφθεί ο νέος μεσσίας από τους ερευνητές της αλήθειας που θα χει τα κότσια να σηκώσει Σταυρό αυτόν θα αναδείξουν οι πονηροί-αξιωματούχοι σε βλάσθημο ΄ αφού τους χαλά την πιάτσα-επάγγελμα και θα σταυρώσουν με εμπάθεια οι αφελείς και η μάζα που τους κυβερνά η άγνοια των πονηρών για να τον αναστήσει η αγάπη που φέρνει η γνώση σε ζωντανούς και νεκρούς αλλά και η ισορροπία μετά την εκτόνωση του μίσους και ο αναστημένος νικά τη φθορά -ή έτσι θέλουμε να είναι και τότε φοβόμαστε και ο μεσσίας γίνεται θεός από τρελλός αφού ο φόβος είναι προς το θεό ενώ το μίσος προς τον τρελό που λέει την αλήθεια και η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά ποτέ η ίδια αλλά και πάντα παρόμοια
B.O.
24/04/2011 13:09
Δεν μου δημιουργεί έκπληξη ή θλίψη το αποτέλεσμα της έρευνας, το οποίο βρίσκω να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κρατάω το ουσιαστικό ότι περί το 76% πιστεύει στον Θεό, ασχέτως θρησκευτικών πρακτικών. Εξάλλου οι περισσότεροι από εμάς τον Θεό τον θυμόμαστε και τον αναζητούμε στα δύσκολα, όπου δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε μόνοι μας (κυρίως προβλήματα υγείας). ΄Χριστός Ανέστη΄ σε όλους, πιστούς και λιγότερο πιστούς.
tt
24/04/2011 12:35
Είναι κάτι οπός τον κοντορεβιθούλη γα τα παιδάκια Εξάλλου για φαντάσου να ήσουν ο θεός και να σου σάπισαν τον γιο στο ξύλο τι θα έκανες Θα έκανες τον κοντορεβιθούλη .α και το Άλο είναι δοκιμασία άντε ρε τυπωτές Άλο . η τεμπέληδες η απατεώνες η ανίκανη κλ. ασχολούνται με τν θρησκεία είναι επικερδές και σίγουρη πού σίγουρη και από το ελληνικό δημόσιο επίσης αυτί έχουν φέρει τον ελληνισμό με τις πράξης τους σε αυτό το σημείο
Δημήτρης
24/04/2011 12:24
Τυπική προσπάθεια χειραγώγησης μεσω προκατ δημοσκοπήσεων... Χριστός Ανέστη!!
dexter
24/04/2011 12:05
Να επιτελους και ενα θετικο νεο!
MS
24/04/2011 11:51
Πάντως η θεία λειτουργία της Aναστάσεως είναι φοβερή και χάνουν αυτοί που δεν πάνε ! Και πάντως αν οι Ελληνες αντί να παριστάνουν τους κρυπτοχριστιανούς με το φόβο μην τους κοροιδέψει η απόλυτη μειοψηφία υποστηρίζαν τις θέσεις τους, καμία κρίση δε θα είχαν ! Οπως είναι το πολιτικό σύστημα στην καρδιά της κρίσης, έτσι είναι και η ιδιωτεία των πολλών που έχουν αφήσει τον κάθε περιεργο να αλωνίζει ! Κάναμε Μεγάλη Εβδομάδα με κάποια κανάλια να προβάλλουν ανιχριστιανικές θέσεις και να μην περιμένουν ούτε καν την επόμενη εβδομάδα! Κατά τα άλλα μειώνονται αυτοί που πιστεύουν στην Ανάσταση ... Αφού ντρέπονται να το πούνε μην τους δουλέψουνε ότι είναι οπισθοδρομικοί ! Στα δύσκολα όλοι με το Χριστέ και Παναγιά είναι !
ΓΙΩΡΓΟΣ Χ
24/04/2011 09:39
Περιμένετε να δειτε προσέλευση του κοσμου σε εκκλησιες για να διαπιστωσετε το καθημερινο βιωμα κ αυτονοητο; Που ειναι η απο αγαπη συναλλαγη;Απο αγαπη προσεγγιση του συνανθρωπου; Εδω ενα δωρο σου κανουν κ αν δεν ανταποδωσεις σε παει δικαστηρια.Μιλας με αδελφικη αγαπη στην συζυγο του κ αυτος σε παρεξηγει.Η πονηρια εχει παραγινει.Η ευθυνη της πολιτειας ειναι μεγαλη.Η δυσπραγια που ζουμε κ οι χαλεποι καιροι ειναι αποτελεσμα αυτου.Οτι κι αν κανει η εκκλησια μετα, ειναι απλες τονωτικες ενεσεις σε ψυχικα, πνευματικα κ γιαυτο σωματικα σοβαρα πασχοντα ασθενη. Αιντε περαστικα. Κ οποιος γινει καλα πρωτος ας κερασει την ομηγυρη.
Twins
24/04/2011 08:34
Υπάρχουν ακόμα τόσοι έλληνες που πιστευούν εβραικά παραμύθια....τραγικό...γι''αυτο είμαστε σε αυτή την κατάσταση, γιατί χάθηκε η ελληνική ορθολογική σκέψη...
Panos
24/04/2011 05:07
@ΚΟΣΜΑΣ Εχεις νταλικα ή φαρμακειο ?
Δημητρης
24/04/2011 03:25
Δηλαδη ρε παντογνωστες,δεν παιζει να υπαρχει και μια διαφορετικη αποψη στον κοσμο και κανετε λογο για ''φτιαχτες ερευνες''?
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
24/04/2011 02:28
Στην έρευνα συμμετήχαν και αλλοδαποί που τους έκαναν "Ελληνες";;;
Αλέξανδρος
24/04/2011 02:11
Χρονιάρες μέρες βρήκατε θέμα να βάλετε αλλά βέβαια μην χάσετε, σαν δεν ντρεπόσαστε λίγο !! απο που προκύπτει ο τίτλος ; να αναφέρετε το αντιπροσωπευτικό δείγμα της έρευνας σας παρακαλώ
Κωνσταντινος Γ.
24/04/2011 02:04
Απο την εποχη του Κλιντον εγενετο συντονισμενη προσπαθεια απο τους αμερικανους να μας παρουν την ταυτο τητα και εμεις οι αποβλακομενοι τους την εδωσαμε. Αλλα βεβαια αν δεν ειμαστε αποβλακομενοι θα τα παθαιναμε αυτα που παθαμε?
thefurioushost
24/04/2011 02:00
Κι εμένα μου αρέσει η Κοκκινοσκουφίτσα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει...
plato
24/04/2011 01:44
Αφού ο Καμίνης απαγορεύει την ευχή ''Καλή Ανάσταση'' για να μην ενοχλούνται τα στίφη των μουσουλμάνων που μαστίζουν την χώρα, τι να σου κάνει η πίστη;
Γιώργος
24/04/2011 01:10
Το ενθαρρυντικο για την εκκλησία που το είδατε...στην χώρα των χριστιανών ταλιμπαν και των 300 κολλητών τους, το 20%, βάση της ερευνας, δηλώνουν άθεοι (ή σχεδόν άθεοι), ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό με αυξητικές τάσεις όπως φαίνεται. Ίσως τελικά υπάρχει ελπίδα και να επιστρέψει κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον ο πολιτισμός στην Ελλάδα (2000 χρόνια σκοταδισμού είναι αρκετά).
Yiannis - Aberdeen
24/04/2011 00:56
Με τέτοιες απαντήσεις από το 56.3% είναι φανερό γιατί δεν μας σώζει τίποτα. Που να δεις γέλια αν τους ρώταγαν αν πιστεύουν στο φλιτζάνι, στο ξεμάτιασμα και στις πασιέντζες...
Παναγιώτης Μ
23/04/2011 23:51
Τον Παπανδρέου ο Ελληνικός λαός θα τον ξαναψηφίσει και εσύ τσαμπούνα ότι θες,
Παναγιώτης Μ
23/04/2011 23:51
Τον Παπανδρέου ο Ελληνικός λαός θα τον ξαναψηφίσει και εσύ τσαμπούνα ότι θες,
Πρεπει καποιος ναναι
23/04/2011 23:07
παρα πολυ μ... για να πιστευει σε Χριστους , παναγιες, και ανστασεις.
Μιλαμε για πολυ Μ...
Βασίλης
23/04/2011 22:59
Καλά μ... Κοσμά!
Μονοπολιτισμικος
23/04/2011 22:44
Αυτα ειναι μερικα απο τα εκατομμυρια κακα της πολυπολιτισμικοτητας...
Εκαλιωτης
23/04/2011 22:43
Η ερευνα εγινε στο κεντρο της Αθηνας... Λογικο...
ΝΙΚΟΣ
23/04/2011 21:50
Μήπως ρε λαμόγια θέλετε λόγω ΔΝΤ να καταργήσουμε και το ΠΑΣΧΑ και κανετε τέτοιες στημένες δημοσκοπίσεις ή δεν έχουν φάει φέτος τα λαμόγια οι δημοσκόποι και θέλουν και άλλα ???
Γιώργος
23/04/2011 21:21
Σαν να μην μας τα λέει και πολύ καλά η έρευνα. Για δέστε και μια έρευνα του Παύλου Τσίμα, που κάνει σύγκριση δεκαετίας για την Εκκλησία. http://www.vimeo.com/17341583 Καλή Ανάσταση σε όλους μας!!!
Δ.Β.
23/04/2011 21:10
Από πείρα, όσο μεγαλύτερο σταυρό κρεμούν οι άνθρωποι τόσο πιό υποκριτές και άρπαγες είναι. Για μένα κάθε γιορτή είναι αφορμή να τιμήσω ή να θυμηθώ κάποιον που γνώρισα ανάμεσα στους ανθρώπους και που το αξίζει, και καθόλου τον Αγιο που εορτάζει επίσημα η Εκκλησία. Αλλοι παίρνουν το πνεύμα του μύθου και άλλοι το γράμμα, και οι περισσότεροι θέλουν ένα Θεό που θα βγάλει το μάτι του θερούμενου εχθρού τους επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να το κάνουν.

Τασος Χριστοδούλου
23/04/2011 20:48
Αυτό πιστευεις ότι είναι Θεός? Να τιμωρεί ...? Και μάλιστα αυτόν που προσπάθησε να φτιάξει την κατάσταση και όχι αυτόν που μας έφτασε εδω??? Τόσο αμόρφωτος !!!
glen
23/04/2011 20:34
Η ερευνα ακολουθει τα όσα έχουν γραφτει...
den zwntanevun i nekroi
23/04/2011 20:28
to lei kai to tragudi vre
ΚΔ
23/04/2011 19:42
Ακόμα και έτσι να είναι (που αμφιβάλω, εφόσον όλα τα γκάλοπ στην Ελλάδα είναι υποκινούμενα και δημοσιεύονται με συγκεριμένους στόχους, και ένας πιθανός στόχος είναι η διόγκωση του μηδενισμού που εξυπηρετεί τους δυνάστες πολιτικάντιδες - ένας μηδενιστής που δεν ελπίζει σε τίποτα και δεν πιστεύει σε τίποτα, δεν έχει και λόγο ούτε διάθεση να παλέψει ή να επαναστατήσει), ακόμα και έτσι, αν ένα 70% πιστεύει στο Θεό, υπάρχει τεράστιο εδάφος που μπορεί να εκμεταλευτεί η εκκλησία μας. Αν ένα 70% πιστεύει στο Θεό ή ειναι πρόθυμο να πιστέψει στο Θεό ΠΟΥ είναι η εκκλησία να προσεγγίσει αυτούς τους ανθρώπους με ό,τι αυτό συμεπάγεται για την ίδια την εκκλησία και το έθνος? Γιατί δεν στρέφεται προς την κοινωνία και τους νέους ανθρώπους? Γιατί δεν αφήνει πίσω της τον ξύλινο και δογματικό λόγο? Γιατί δεν μορφώνει τους κληρικούς της, δεν ανανεώνει το πρόσωπό της? Γιατί δεν συμβαδίζει με την κοινωνία, αλλά σέρνεται πίσω απο τις εξελίξεις? Η προτεσταντική εκκλησία έχει καταφέρει αυτό που για μας είναι αδιανόητο. όχι μόνο να ενώσει τους πιστούς της, αλλά να κερδίσει νέους πιστούς, πολλούς νέους ανάμεσά τους. Το κατάφερε γιατί δεν έκλεισε τα αυτιά της στις αγωνίες των ανθρώπων (και των νέων ανθρώπων) γιατί βρήκε τον τρόπο να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους με πολλούς και ποικίλους τρόπους, γιατί συμβαδίζει με την εποχή δεν επαναπαύεται στις δάφνες του παρελθόντος. Ας ξυπνήσει η εκκλησία μας πριν είναι πλεον πολυ αργά. Αν το γκάλοπ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η Ορθόδοξη εκκλησία έχει ακόμα προοπτικές και δυνατότητες και είναι στο χέρι της, αν θα αδράξει την ευκαιρία ή όχι. Και πολύ φοβάμαι, αν δεν το κάνει, θα βρεθούν άλλοι που θα το κάνουν (και μάλιστα με επιτυχία) με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τις ψυχές των ανθρώπων και ακόμα για το μέλλον του έθνους.
atheos
23/04/2011 19:39
μπες στο λινκ να δεις ρε τυχαρπαστε... ή μαλλον αστο, 1427 ατομα ειναι, για το ποιοι ατυχησες, δεν δινει ονοματεπωνυμα...
Ph.J
23/04/2011 19:38
Εδώ υπάρχουν άτομα όπως ο @ΚΟΣΜΑΣ με μια - υποθέτω - στοιχειώδη τουλάχιστον μόρφωση που πιστεύουν ότι για όλα τα δεινά του τόπου αυτού φταίει ο Παπανδρέου, τι να σου πει και ο όχλος για το τι πιστεύει για το Θεό.....
Βραδύνους
23/04/2011 19:38
Πλήρης απογοήτευση να μην παίξουν ξύλο οι ορθόδοξοι με τους αρμένιους παπάδες!
Η μήπως κάνω λάθος και γίνεται τα χριστούγεννα ο φραμπαλάς;
Πάντως οι δικοί μας θέλουν εκπαίδευση γιατί οι αρμένηδες έχουν κάτι παπαδάκια σε στιλ Ζαμπίδη και δεν παίζονται με τίποτε στο βαρατεκαράτε.
Οσο για την αφή του αγίου φωτός (μεγάλη η χάρη του) πρόκειται για μπαλαμούτι ολκής.
Βραδύνους ο (θρησκόληπτος) Ελλην
teras
23/04/2011 18:52
αμα πιστεύεις στα ψέμματα των πολιτικών προσδοκάς ανάσταση νεκρών....
Παυλιτο
23/04/2011 18:40
Τι να πιστεψουμε;που πειραμε την μυθολογια ενος αλλου λαου και την καναμε μοναδικη αληθεια.Ο παυλος εφτιαξε θρησκεια απο το τιποτα.
P.M.
23/04/2011 18:15
"Ενθαρρυντικές για την Εκκλησία είναι όμως οι απαντήσεις που δίνουν οι ερωτηθέντες για τον αν πιστεύουν στον Θεό, αφού το 56,3% λέει ναι και το 20% μάλλον ναι. Αντίθετα, όχι απαντά το 13% και μάλλον όχι το 7,7%."

Άλλο ένα παραπλανητικό άρθρο. Ο σχολιασμός σας αντιμάχεται τα αποτελέσματα της έρευνας. Το γεγονός ότι 56% του πληθυσμού δηλώνει ότι πιστεύει, αλλά η προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες μειώνεται, δεν είναι εναθαρρυντικό σημαίο για την Εκκλησία. Αντιθέτως δηλώνει ότι το κύρος της μειώνεται και δεν χρειάζεται κανένα γκάλλοπ για να καταλάβουμε τους λόγους...
Ελπίζω να δημοσιευτεί το σχόλιό μου.
Ο Θεός είναι απάτη.
23/04/2011 18:04
Σοβαρά περιμένεις από ανθρώπους να πιστεύουν στην ανάσταση των νεκρών, την ίδια ώρα που βιώνουν την καταστροφή των ζωντάνών;

Και που βρέθηκε κάποτε ένας απατεώνας να πείσει τους ανθρώπους ότι ανασταίνονται οι πεθαμένοι δείχνει τι βλακεία κουβαλάμε σαν ζωικό είδος. Γι'' αυτό μας κάνουν οι επιτήδιοι ότι θέλουν.

Τα πάντα γύρω μας είναι μια άσκοπη τυχαιότητα και όποιος ψάχνει σκοπό και προορισμό θα είναι πάντα ένας μακάριος βλάκας που θα χειραγωγείται από τους καταφερτζήδες που παρουσιάζουν τον εαυτό τους και τα συμφέροντά τους ως θεσμούς, νόμους, ιερά και όσια, αλλά μόνο στόχο έχουν την εκμετάλλευση των αφελών.

Αν κάποιος προσπαθούσε να σε πείσει να του δώσεις ένα ποσό υποσχόμενος αμύθητα κέρδη στο μέλλον δίνοντάς σου και μια μπροστάντζα απ'' τα ίδια σου τα λεφτά θα λέγαμε ότι είναι απατεώνας και θα είχαμε απόλυτο δίκιο (όχι ότι δεν έχουν πατήσει πολλοί). Όταν όμως κάποιος σου ζητά την υποταγή της ζωής σου και σου τάζει μια "μέλλουσα ζωή", γιατί λέμε ότι σου φέρνει το "χαρμόσυνο μήνυμα" (ευαγγέλιον);

Και στο κάτω-κάτω της γραφής γιατί να αξίζεις και μια δεύτερη ευκαιρία, μήπως άξιζες την πρώτη;

Όλες οι θρησκείες είναι απάτη. Μόνο στόχο έχουν την εκμετάλλευση της αφέλιας και της ανθρώπινης ματαιοδοξίας που δεν μπορεί να αποδεχτεί το αυτονόητο, ότι η ύπαρξη είναι μια παράλογη κατάσταση την οποία πρέπει να υποστει μέχρι να έρθει η ώρα να ψοφήσει.

Αυτό που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος είναι να μην καταδέχεται να ακούσει τέτοια παραμύθια που διακινούν οι απατεώνες και τα υποχείριά τους.

Δεν θα σωθείς γιατί δεν υπάρχει σωτηρία. Ούτε εσύ έτσι κι αλλιώς αξίζει να σωθείς, ούτε υπάρχει έτσι κι αλλιώς κάποιος να σε σώσει κι αν πρέπει από κάτι να σωθείς είναι μάλλον από τον εαυτό σου που δεν είναι ικανός να επιστρέψει πίσω όλα τα προβλήματα που του προκαλούν οι άλλοι.

Όσοι σου παρουσιάζουν ουρανοκατέβατες λύσεις το πορτοφόλι σου έχουν στόχο και την υποταγή σου.
Γιάννης Τ.
23/04/2011 17:20
Θα ήθελα να γράψω την άποψή μου αρχίζοντας με την πρώτη εντολή του Θεού η οποία είναι, <Θέλεις αγαπά Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της καρδίας σου και εξ όλης της ψυχής σου και εξ όλης της δυνάμεώς σου και εξ όλης της διανοίας σου, και τον πλησίον σου ως σεαυτόν.> Ο Θεός μας λέει ότι άν τον αγαπάμε πρέπει να φυλάξουμε τον λόγο του,<.... το ευαγγέλιον του Χριστού επειδή είναι δύναμις Θεού προς σωτηρίαν εις πάντα τον πιστεύοντα> και θέλει <να σωθώσι πάντες οι άνθρωποι και να έλθωσιν εις επίγνωσιν της αληθείας.> Πώς όμως θα έλθει εις επίγνωσιν της αληθείας του; Με την διδασκαλία του Ευαγγελίου και όχι με τα τυπικά θρησκευτικά καθήκοντα. Ο άνθρωπος διψά για την αλήθεια.Μόνον έτσι θα αναστραφεί η πτωτική πορεία της Χριστιανικής πίστης.Καλό Πάσχα και ο Θεός να ευλογήσει όλους μας και την πατρίδα μας.
Proletarius sum
23/04/2011 17:19
Ε, μα τι νόμιζε ο Χριστός;

Έκανε μια φορά το κόλπο με τα ψάρια και τους άρτους και νόμισε ότι καθάρισε;

Έτσι κι αλλιώς αυτή την ανθρωπότητα εν ονόματι Κυρίου την έχει πάρει ο διάολος, πες μου ένα κακούργημα που να έχει συμβεί στην ανθρώπινη ιστορία που να μη βρίσκει την δικαιολογία του σε κάποιο εδάφιο κάποιου ΄"ιερού" βιβλίου κάποιας από τις αβραμικές θρησκείες (ιουδαϊσμό, χριστιανισμούς ή ισλάμ).

Όσο γρηγορότερα σταλεί ο Θεός (a.k.a Yahweh ή Allah ή όπως αλλιώς), να κάνει παρέα στον Δία των αρχαίων ημών προγόνων (που εδώ που τα λέμε ως ρωμιός ήταν πιο κιμπάρης), το καλύτερο για τα αθώα θύματα αυτού του κόσμου.

Άλλωστε τι άλλο είναι ο Θεός παρά η πλεονεξία των εκμεταλλευτών μας επεκταμένη στο άπειρο;
NIKOS
23/04/2011 17:15
ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!!!
Πίστευε και μη ερεύνα
23/04/2011 17:14
Μπορεί τον τελευταίο αιώνα να μειώθηκε ο αναλφαβητισμός αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κόσμος να εγκαταλείπει τη πίστη και εύχομαι ο κλήρος να λάβει δραστικά μέτρα
diceman
23/04/2011 17:06
το 41% πιστεύει ακομα στην ανασταση των νεκρων ????????? ελα παναγία μου
SKT
23/04/2011 16:53
"..στο ερώτημα Πιστεύετε στην ανάσταση των νεκρών; σημειώνεται πτώση 10 μονάδων, αφού το 2008 δήλωνε ναι και μάλλον ναι το 51,3% ενώ εφέτος το 41,8%, με το 26,5% να δηλώνει ναι και το 15,3% μάλλον ναι. "

Να και ένα καλο νέο, οι Έλληνες δεν είναι τόσο βλάκες (τουλάχιστον το 48.1%) όσο φοβόμασταν.
Ξέρετε τι φασαρία είναι να ξανασυναρμολογηθουν 206 κόκκαλα?
μπάπης
23/04/2011 16:25
Ο χριστιανισμός είναι μια απάτη. Μαθαίνουν τον άνθρωπο να ντρέπεται για την ύπαρξή του (προπατορικό "αμάρτημα"), να έχει ενοχές για απλά καθημερινά πράγματα (πχ προγαμιαίο σεξ) και να προσκυνάει τον κάθε ιερέα. Άμα μάθεις να προσκυνάς μετά δεν σώζεσαι με τίποτα.
Άντε και καλή ανάσταση!!!
Ενας αναγνωστης
23/04/2011 15:55
Αυτο που παρουσιαζεται εδω ως εξελιξη στην Ελλαδα ειναι μερος των παγκοσμιας εξελιξεων. Ειτε σας αρεσει ειτε οχι οι θρησκειες (και ολες οι παρομοιες απατες) θα εξαφανιστουν. Κι ας βροντοφωναζουν οι πιστοι περι τιμωριων, σωτηριων και λοιπων βλακειων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗ
23/04/2011 15:53
Καλα .......Αυτες τις Αγιες μερες η Βλακεια δεν εχει ορια .....οπως τα αθεα μαργαριταρια του σκαι που την ημερα Της Σταυρωσης προβαλαν Βλακειες ετσι και εσεις τωρα .......Το χετε χασει τελειως...................
A.Antoniou
23/04/2011 15:52
Pasxa ine gia tus israilinus na timan tin imera tis exodu apo tin egypto.Ke kala kanun,Emis i ellines ti timame;;;;den ine keros na waloume mirika pragmata stin thesistus.
ΚΟΣΜΑΣ
23/04/2011 15:16
Τί να πιστεψεις όταν βλέπεις να μή τιμωρεί ο Θεός το Παπανδρέου για το κακό πούκανε?
Ellinas tou eksoterikou
23/04/2011 14:52
Giati den kanete ena reportage kai se oles tis alles Threiskeies stin Ellada.Gia na katalavoume ta lathi.mas emeis oi Ellines. Oti diladi ,eno emeis hanoume ta pistevo.mss,alloi mesa stin Ellada dynamonoune.sas euharisto.
Τυχαρπαστος
23/04/2011 13:56
Δεν αντιπροσωπευει την πραγματικοτητα. Αλλη μια φτιαχτη ερευνα. Ουτε κουβεντα για το ποιοι και ποσοι ερωτηθηκαν