Φωτοβολταϊκά πεζοδρόµια και βιοκλιµατικό λίφτινγκ σε γειτονιές

Πρωτοποριακό πρόγραµµα σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΏΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ, ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2011 07:00 |
 Φωτοβολταϊκά πεζοδρόµια και  βιοκλιµατικό λίφτινγκ σε γειτονιές
Προοπτικό βιοκλιµατικού σχεδιασµού περιβάλλοντος χώρου

«Φωτοβολταϊκά πεζοδρόµια» τα οποία συλλέγουν ενέργεια από τον ήλιο και παράγουν ηλεκτρισµόσυνδεδεµένα µε το δίκτυο της ΔΕΗ, συστήµατα που µεταφέρουν τον ψυχρό αέρα του υπεδάφους στην επιφάνεια ώστε να µειώσουν τις καυτές αστικές θερµοκρασίες και φωτοκαταλυτική άσφαλτος που απορροφά τη ρύπανση της πόληςείναι µερικές από τις πρωτοποριακές τεχνικές που θα εφαρµοστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα για το βιοκλιµατικό λίφτινγκ σε γειτονιές, που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής.

Ενδιαφέρον να ενταχθούν στο συγχρηµατοδοτούµενο από το ΕΣΠΑ πρόγραµµα έχουν ήδη εκδηλώσει δήµοι όπως η Ηλιούπολη, η Αγία Βαρβάρα, οι Αγιοι Ανάργυροι, η Καλλιθέα, η Νέα Σµύρνη, το Παλαιό Φάληρο και η Πάτρα, µε στόχο τη δηµιουργία χώρων περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής µε πράσινο που θα µειώσουν τη θερµοκρασία της πόλης κατά 2-3 βαθµούς το καλοκαίρι. Το πρόγραµµα παρουσίασε χθες σε δηµάρχους από όλη τη χώρα η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρµπίλη, µαζί µε τον πρόεδροτου Κέντρου Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Μάνθο Σανταµούρη.

Εως σήµερα δεν υφίσταται κανενός τύπου κλιµατικός σχεδιασµός για καµία πόλη της Ελλάδας, µε αποτέλεσµα κάθε δράση να γίνεται αποσπασµατικά, µε χρήση υλικών χωρίς προδιαγραφές και χωρίς να εντάσσεται σεέναν συνολικό σχεδιασµό. Αντίθετα, τοπρόγραµµα που ανακοίνωσε η υπουργός προβλέπει έναν συνδυασµό καινοτόµων εφαρµογών και υλικώνγια αναπλάσεις πεζοδροµήσεων, δρόµων και πλατειών, µε αύξηση του αστικού πρασίνου, χρήση ψυχρών υλικών (κυβόλιθοι και πλάκες µεγάλης ανακλαστικότητας) και µεθόδους σκίασης - αερισµού των ελεύθερων χώρων, σετουλάχιστον 10-12 γειτονιές δήµων όλης της χώρας.

Ανάµεσα στις πρωτοποριακές εφαρ µογές που θαχρησιµοποιηθούν θα είναι και τα φωτοβολταϊκά πεζοδρόµια, τα οποία συλλέγουν ενέργεια από τον ήλιο καιπαράγουν ηλεκτρισµό συνδεδεµένα µε το δίκτυοτης ΔΕΗ. Το καθένα από ταέργα που θα επιλεγούν, λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Μάνθος Σανταµούρης,θα παρακολουθείται στενά.

«ΚΟΥΜΠΆΡΆς» 60 ΕΚΆΤ. ευρώ. Το πρόγραµµα διαθέτει έναν «κουµπαρά» 60 εκατ. ευρώ. ΤοΚΑΠΕ θα απευθύνει πρόσκληση σεκάθε ενδιαφερόµενο δήµο περί τα τέλη Μαΐου, µε περιθώριο κατάθεσης πρότασης ώς τα τέλη Ιουλίου, ώστετον Σεπτέµβριονα επιλεγούν οι καλύτερες προτάσεις. Οιπεριοχές που θα επιλεγούν θα πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις: ναπαρουσιάζουν πρόβληµα κλιµατικής υποβάθµισης (υπάρχουν µετρήσεις για 30 περιοχές της Αττικής), να υπάρχουν ώριµες µελέτεςαστικής ανάπλασης από τους δήµους και να επιτυγχάνονται συγκεκριµένοι στόχοι.


Σε αριθµούς

1,5
βαθµός κελσίου είναι ο στόχος να κατέβει η µέγιστη θερµοκρασία στα σηµεία των περιοχών όπου θα γίνουν βιοκλιµατικές παρεµβάσεις 5
βαθµοί κελσίου είναι ο στόχος να µειωθεί η µέγιστη θερµοκρασία επιφάνειας όπου σήµερα τα καλοκαίρια φτάνει και τους 50 βαθµούς!

60 εκατ.
ευρώ ο προϋπολογισµός του συγχρηµατοδοτούµενου από το ΕΣΠΑ προγράµµατος Αστικές Bιοκλιµατικές Aναπλάσεις 2 φορές
µεγαλύτερες θα είναι έως το 2050 οι ανάγκες των κτιρίων σε κλιµατισµό λόγω της αύξησης της θερµοκρασίας 1-2,5
βαθµούς κελσίου µειώθηκε η θερµοκρασία στην περιοχή του Φλοίσβου εξαιτίας παρεµβάσεων βιοκλιµατικού σχεδιασµού που έγιναν

5
Νικος Νικολαιδης - Σαν Φρανσισκο
21/04/2011 18:51
Θ Κ 21/4/2011 10:45 Ξεχασες τα αυτοκινητα και τα μηχανακια...
ΚΔ
21/04/2011 18:23
Εδώ δεν μπορούν να συντηρήσουν και να επιδιορθώσουν τα κανονικά πεζοδρόμια που σε όλη την Αθήνα είναι σπασμένα, γεμάτα κακοτεχνίες και θεοβρώμικα, γυρίζεις στο σπίτι σου και κάνεις απολυμανση για να πατήσεις μέσα, τα φωτοβολταικά θα συντηρήσουν και θα διαφυλάξουν! Τι αστείοι που είναι οι άνθρωποι! Αλλά βεβαίως κάποιοι θα φάνε καλά απο το όλο κόλπο, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε! Λεφτά υπάρχουν (για να τα τρώνε τα αρχιλαμόγια βεβαίως βεβαίως!)
χαχα
21/04/2011 13:23
και μετα ξυπνησαμε
Θ Κ
21/04/2011 10:45
Πόσο ρεύμα θα παράγεται από πεζοδρόμια στα οποία ο ήλιος δεν θα φτάνει από τραπεζοκαθίσματα, περίπτερα super market με πέντε ψυγεία, περιττώματα από σκύλους ζωόφιλων και τσίχλες;
Νίκος Παπαδιονυσίου
20/04/2011 19:39
Θα επιβιώσουν από τους συνήθεις κουκουλοφόρους και καλλιτέχνες των graphite’s ή θα αποτελέσουν, δυστυχώς, μια άσκοπη δαπάνη;