Να βάλει τέλος τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης που φούντωσαν τις τελευταίες ημέρες και να πείσει για την αποτελεσματικότητα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών. Μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποδοκίμασε την παρέμβαση Σημίτη υπέρ της αναδιάρθρωσης.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, δήλωσε ότι η δημόσια συζήτηση για το θέμα «δεν βοηθά τη χώρα», ενώ αρνήθηκε επίμονα ότι η κυβέρνηση μελετά ή συζητά με τους πιστωτές της για επιμήκυνση ή «κούρεμα» του χρέους. «Το θέμα δεν τίθεται καν», ήταν η αντίδρασή του.

To Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε τους στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, επαναλαμβάνοντας ότι όλα τα μέτρα θα έχουν εξειδικευθεί και θα κατατεθούν σε ένα νομοσχέδιο μέχρι τις 15 Μαΐου. Είπε ακόμη ότι είναι βιαστικό να κρίνει κανείς την αντίδραση των αγορών στο πρώτο 24ωρο και απέδωσε την άνοδο του spread σε άγνοια.

«Οι αγορές δεν έχουν δει καν όλο το πρόγραμμα και αντέδρασαν – όπως δυστυχώς και πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία – πάνω στην γενική τοποθέτηση που έγινε δημοσίως από τον Πρωθυπουργό, χωρίς να δουν τα κείμενα και τις επιμέρους παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν επηρεάζεται. «Αλίμονο αν η πολιτική αυτής της Κυβέρνησης εξαρτιόταν από την καθημερινή μεταβολή στις αγορές. Εμείς έχουμε έναν στόχο και είναι πολύ καθαρός. Θα μειώσουμε τα ελλείμματα, θα ξαναφέρουμε την ανάπτυξη, θα διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή στην χώρα και θα την βγάλουμε από την κρίση», είπε ο υπουργός.

Στήριξη από Γκάιτνερ

Τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα εξέφρασε, σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Τίμοθι Γκάιτνερ, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους, λέγοντας ότι η Ελλάδα «έχει κάνει πολύ παραπάνω από όσα περιμέναμε» και ότι «οι ΗΠΑ στέκονται με σεβασμό απέναντι στις προσπάθειές σας και βέβαια στις θυσίες που έχει κάνει ο Ελληνικός λαός».

Για τα σενάρια απομάκρυνσής του

Απαντώντας επί προσωπικού, για το αν σκέπτεται να παραιτηθεί, εξ αιτίας της καθημερινής κριτικής που δέχεται και μέσα από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν κάνει «προσωπική δουλειά» αλλά εκφράζει την πολιτική της κυβέρνησης. «Αν ξυπνούσα κάθε πρωί, με αυτό το άγχος, δεν θα μπορούσα να κάνω την δουλειά μου. Εγώ κάνω την δουλειά μου, όπως την καταλαβαίνω, δεν κάνω μια προσωπική μου δουλειά, αλλά εκφράζω την κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα της Οικονομίας, όπως κάνει ένας Υπουργός Οικονομικών.

Και θα το κάνω, για όσο μου έχει ανατεθεί αυτό το έργο», είπε, ενώ κληθείς να σχολιάσει παλαιότερη δήλωσή του, ότι αν έπαιρνε νέα μέτρα θα είχε αποτύχει, απάντησε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν προβλέπει οριζόντιες περικοπές: «Είναι άλλο πράγμα να κάνει κανείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, άλλο να περιορίζει τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ και άλλο να συγκρατεί το μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα μέσα από μια πολιτική μίαςπρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, άλλο πράγμα να μειώνει καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου, και άλλο να επιχειρεί να διευρύνει την φορολογική βάση χωρίς να αυξάνει τον ΦΠΑ», τόνισε και ζήτησε από τους επικριτές του να που αν υπάρχει άλλη πρόταση για την έξοδο από την κρίση.

«Όποιος θέλει να ρωτήσει αν αποτυγχάνει ή επιτυγχάνει η οικονομική πολιτική και όχι ο συγκεκριμένος Υπουργός, θα πρέπει να έρθει να μας πει, με ποιο άλλο τρόπο και με ποιες άλλες παρεμβάσεις η χώρα θα σταματήσει να ξοδεύει κάθε χρόνο 20 με 25 δισ. ευρώ παραπάνω από όσα έχει. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Και αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί τώρα, θα συνεχίσουμε να φορτώνουμε χρέη στις επόμενες γενιές. Και εμείς αυτό δεν θα το κάνουμε», είπε.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις

Τέλος για τις ιδιωτικοποιήσεις, υποστήριξε ότι αποτελεί σπατάλη το να μένει αναξιοποίητη η δημόσια περιουσία, η οποία, όπως είπε, θα αξιοποιηθεί με όρουςδιαφάνειας και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Το κράτος, ξεκαθάρισε, θα διατηρήσει τον ρόλο του σε κρίσιμες υποδομές, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ.