Μειωμένες κατά 5-10 % αναμένεται να είναι φέτος οι θέσεις εισαγόμενων μαθητών στις Ανώτατες (ΑΣΕΙ) και Ανώτερες (ΑΣΣΥ) Στρατιωτικές Σχολές, όπως προκύπτει από την προκήρυξη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το ΓΕΕΘΑ.

Η προκήρυξη για τις στρατιωτικές Σχολές – Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων, Ικάρων, Αξιωματικών Σωμάτων και Αξιωματικών Νοσηλευτικής καθώς και τις ανώτερες Σχολές Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ), Πολεμικού Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και Πολεμικής Αεροπορίας (Τεχνικών και Διοικητικών ΣΤΥΑ- ΣΥΔ) δεν περιλαμβάνει τον αριθμό των θέσεων ανά σχολή, ωστόσο, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, στην εισήγηση προτείνεται μείωση των θέσεων.

Ο οριστικός αριθμός θέσεων θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Άμυνας, Παιδείας και Οικονομικών (Πέρυσι οι θέσεις ήταν: για την Ευελπίδων 310, Ναυτικών Δοκίμων 67, Ικάρων 160, Αξιωματικών Σωμάτων 172, Αξιωματικών Νοσηλευτικής 48, ΣΜΥ 295, ΣΜΥΝ 134 και ΣΤΥΑ- ΣΙΔΣΥΔ 250). Φέτος η Σχολή Ραδιοναυτίλων της Αεροπορίας δεν θα εισάγει μαθητές.

Η υποβολή αιτήσεων πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι 6 Μαΐου 2011 ενώ πρέπει να συμπληρώσουν και το Μηχανογραφικό Δελτίο του υπουργείου Παιδείας.

Βασικές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι δεν υπάρχουν, δηλαδή παραμένει, όπως και πέρυσι, η δυνατότητα συμμετοχής όσων » έχουν την Ελληνική ιθαγένεια» χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός περί ελληνικού γένους- που έχει καταργηθει το 2010. Επίσης προβλέπεται ότι γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι-ες ομογενείς που δεν έχουν την Ελληνική ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση, όταν εισαχθούν.

Ως προς τα σωματομετρικά κρίνονται ακατάλληλοι για είσοδο σε ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ, όσοι άνδρες έχουν ανάστημα μικρότερο από 1,70μ. και όσες γυναίκες έχουν ανάστημα μικρότερο από 1,60μ. Για τα ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ, οι άντρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν, Δείκτη Μάζας Σώματος, (δηλαδή το πηλίκο του σωματικού βάρους τους σε χιλιόγραμμα προς το τετράγωνο του ύψους τους σε μέτρα), μεταξύ 19 – 27, ενώ για τις γυναίκες ο Δείκτης Μάζας Σώματος πρέπει να είναι μεταξύ 18 – 25. (Παράδειγμα: Ένας υποψήφιος με ύψος 1,75 μέτρα και βάρος 74 κιλά έχει ΔΜΣ 74/(1,75 χ 1,75) =24,16.

Τα δικαιολογητικά, οι προθεσμίες για δοκιμασίες κλπ υπάρχουν αναλυτικά στην εγκύκλιο της Προκήρυξης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http: //www. geetha. mil. gr/media/pdf-arxeia/2011arxeia/edyetha_11. pdf