Εντυπωσιακό το ενδιαφέρον των πολιτών στην e-διαβούλευση µε επίκεντρο την κακοποίηση και τη διαχείριση των αδέσποτων

Φωτιά έβαλε στο Διαδίκτυο το νοµοσχέδιο για τα ζώα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2011 07:00 |
 Φωτιά έβαλε  στο Διαδίκτυο  το νοµοσχέδιο  για τα ζώα

Τρεις ηµέρες προτού λήξει η ανοιχτή διαβούλευση στο Διαδίκτυο για το σχέδιο νόµου περί δεσποζόµενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα σχόλια φτάνουν ήδη τα 1.359.

Μάλιστα, ο αριθµός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθµό των σχολίων (650) που έκαναν οι πολίτες στο προσχέδιο νόµου για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και την αναδιάρθρωση των φορoλογικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονοµικών! Το ενδιαφέρον των πολιτών για τα 24 άρθρα του σχεδίου νόµου για τα ζώα εµφανίζεται ιδιαίτερα αυξηµένο, κάνουν επισηµάνσεις και καταθέτουν τις προτάσεις τους προς το υπουργείο. Είναι χαρακτηριστικό πως λίγα εικοσιτετράωρα προτού ολοκληρωθεί η ανοιχτή διαβούλευση, τα σχόλια ανεβαίνουν στον δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων το ένα µετά το άλλο.

«Η τόσο µεγάλη επισκεψιµότητα δείχνει µε κατηγορηµατικό τρόπο πως η δύναµη των πολιτών που σέβονται τα ζώα είναι µεγάλη. Γι’ αυτό και θα πρέπει να λαµβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν η φωνή µας», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η Αναστασία Μποµπολάκη, βασικό µέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 110 φιλοζωικών συλλόγων.

Το άρθρο 7 του σχεδίου νόµου σχετικά µε τη διοργάνωση εκθέσεων µε ζώα συντροφιάς είναι αυτό που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα σχόλια. Αφορµή αποτέλεσε η πρόβλεψη (στην παράγραφο 4 του άρθρου) µε την οποία απαγορεύεται η συµµετοχή ακρωτηριασµένων ζώων (µε κοµµένες ουρές ή αυτιά) σε εκθέσεις. «Ο ακρωτηριασµός αποτελεί βάναυση κακοποίηση. Το κράτος οφείλει να τιµωρεί τους παραβάτες.

Πλην των εκθέσεων, πρέπει η απαγόρευση να ισχύει και για κάθε είδους εκδηλώσεις», αναφέρεται σε ένα από τα σχόλια. Η επιβολή ποινικών κυρώσεων και προστίµων είναι µία από τις ρυθµίσεις που βρίσκουν σύµφωνους τους περισσότερους φιλόζωους στο άρθρο 20 του νοµοσχεδίου, ενώ οι προβλέψεις για την κακοποίηση των ζώων συγκέντρωσαν 121 σχόλια. «Πριν καταθέσουµε τις δικές µας προτάσεις στην αρµόδια υφυπουργό Μιλένα Αποστολάκη είχαµε ανατρέξει στις ποινικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ετσι, τα 30.000 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόµου σε περιπτώσεις κακοποίησης είναι µία από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη», λέει η κ. Μποµπολάκη. Μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται πως δείχνουν οι πολίτες και για τη διαχείριση και περισυλλογή των αδέσποτων. Μέχρι χθες τα σχόλια έφταναν τα 127, τα περισσότερα µάλιστα αναφέρονται στην παράγραφο 10 που κάνει λόγο για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων. Ετσι, βάσει του σχεδίου νόµου δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές µε νοσοκοµεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδροµους ταχείας κυκλοφορίας, λιµάνια, αεροδρόµια, σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιµότητας. «Εν ολίγοις, δηλαδή, δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα αδέσποτα σχεδόν σε όλες τις περιοχές των αστικών κέντρων και των νησιών, ιδιαιτέρως κατά την τουριστική περίοδο. Εύλογα λοιπόν προκύπτει το απλό ερώτηµα: “Σε ποιους χώρους θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των αδέσποτων;”, αναρωτιέται ένας από τους σχολιαστές. «Οι φιλοζωικές οργανώσεις είµαστε εναντίον της παραµονής των αδέσποτων στα κυνοκοµεία, µιας και γνωρίζουµε τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εκεί. Αν δεν βρεθεί οικογένεια να υιοθετήσει το αδέσποτο, η επαναφορά του στο φυσικό περιβάλλον είναι µονόδροµος. Ωστόσο, το υπουργείο περιορίζει πολύ τους χώρους όπου µπορεί να επανατοποθετηθεί ένα αδέσποτο», υπογραµµίζουν οι φιλοζωικές οργανώσεις.

LINK: www.opengov.gr/ypaat/?p=128
Εκατοντάδες είναι τα σχόλια και οι προτάσεις προς την αρµόδια υφυπουργό Μιλένα Αποστολάκη

Ζητούν µείωση του κόστους της τοποθέτησης µικροτσίπ

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ σήµανση των δεσποζόµενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς βρίσκει σύµφωνους τους φιλοζωικούς συλλόγους. Με αυτό τον τρόπο, σηµειώνουν, θα περιοριστούν σηµαντικά οι εγκαταλείψεις ζώων στους δρόµους. Αυτό όµως που προκαλεί προβληµατισµό είναι η ρύθµιση εκείνη που δυσκολεύει τις υιοθεσίες. «Και αυτόγιατί, για να προχωρήσει µία υιοθεσία ενός αδέσποτου που βρίσκει ο εθελοντής στον δρόµο, θα πρέπειτο ζώο να σηµανθεί. Αρα, το κόστος το επωµίζεται εκείνος», τονίζει η κ. Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Οµοσπονδίας. Πρόταση των οργανώσεων είναι η µείωση τουκόστους σήµανσης, καθώς στον ιδιώτη κτηνίατρο η σήµανση κοστίζει 30-50 ευρώ «την ώρα που θα µπορούσαν οι δήµοι ή οι αγροτικοί κτηνίατροι να βάζουν το µικροτσίπ µε 5 ευρώ όπως γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση», προσθέτει η κ. Μποµπολάκη.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Στα σχόλια που έχουν αναρτήσει οι πολίτες επισηµαίνονται και κάποια κενά στο σχέδιο νόµου, αριθµώντας παράλληλα τα σηµεία που θεωρούν ότι θα πρέπει να συµπεριληφθούν.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 φιλοζωικών σωµατείων µε σχόλιό της στην ανοιχτή διαβούλευση επισηµαίνειπως δεν περιλαµβάνεται άρθρο για τα κέντρα εκπαίδευσης και τους ξενώνες. «Προτείνουµε να καθοριστούν αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για τη νόµιµη λειτουργία κέντρων εκπαίδευσης σκύλων, καθώς και αυστηροίόροι και προϋποθέσεις για την απόκτηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλµατος εκπαιδευτή σκύλου» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα, συµπληρώνει η κ. Μποµπολάκη, θα πρέπει στο σχέδιο νόµου να συµπεριληφθεί ως ποινικό αδίκηµα η χρήση βίας κατά την εκπαίδευση των ζώων.

Μία από τις βασικές παραλείψεις του σχεδίου νόµου, όπως υποδεικνύουν οι φιλόζωοι, είναι ότιδεν έχει συµπεριληφθεί η απαγόρευση πώλησης ζώων από τα pet shops. «∆ιαιωνίζουµε έτσι ένα πρόβληµα και µια κατάσταση που κάνει κάποιους να µεταχειρίζονται τα ζώα σαν αντικείµενα. Παράλληλα, είναι άγνωστη η τύχη όσωνζώων δεν καταφέρνουν τα καταστήµατα αυτά να πουλήσουν», υποστηρίζει η πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής. Από την πλευρά της η κ. Μολφέσηεπισηµαίνει πως θα πρέπει να γίνεται έλεγχος σε αυτά τα καταστήµατα, πολλά από τα οποία δεν έχουν καν άδεια πώλησης ζώων. «Ακόµη αρκετά από τα ζώα που φιγουράρουν στις βιτρίνες τους είναιασθενικά, µιας και προέρχονται από παράνοµα εκτροφεία του εξωτερικού αλλά κι εντός συνόρων στα οποία οι συνθήκες είναι άθλιες».


Παρέµβαση σε ΟΠΑΠ για τις κυνοδροµίες

«ΚΥΝΟΔΡΟΜΙΕΣ και η αδρεναλίνη στα ύψη! Ενα από τα εντυπωσιακότερα αθλήµατα, µε µεγάλη ιστορία στο εξωτερικό, φτάνει επιτέλους και στο πρακτορείο σας. Καθηµερινά προβάλλονται αγώνες δρόµου σε εικονικά ήπραγµατικά κυνοδρόµια, σε ζωντανήµετάδοση από τα µεγαλύτερα κυνοδρόµια του εξωτερικού, όπου συµµετέχουνειδικά εκπαιδευµένα κυνηγετικάσκυλιά. Η δυνατότητα στοιχηµατισµού είναι καθηµερινή µέσααπό ένα πρόγραµµα κυνοδροµιών που ξεκινάει το πρωί και τελειώνει το βράδυ»:µε αυτόν τον τρόπο ο Οργανισµός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) διαφηµίζει το νέο του παιχνίδι.

Ωστόσο, αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις φιλόζωων και οργανώσεων, καθώς καιτης υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Μιλένας Αποστολάκη. Με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Οργανισµού επισηµαίνει πως ένα τέτοιο παιχνίδι αντιβαίνει στο διαµορφούµενο πλαίσιο αντιµετώπισης και προστασίας των ζώων και γενικότεραδεν συνάδει προς τους επιδιωκόµενους από τηνΠολιτεία στόχους. «Για τον σκοπό αυτό, παρακαλώ να επανεξετάσετε την ένταξη κυνοδροµιών στα παιχνίδια στοιχηµατικού χαρακτήρα του Οµίλου και να τις αποσύρετε από τη λίστα των παιχνιδιών σας», σηµειώνει χαρακτηριστικά η υφυπουργός στην επιστολή.

Σε εγρήγορση είναι και τα φιλοζωικά σωµατεία, τα οποία µε επιστολές και αναρτήσεις στο∆ιαδίκτυο δηλώνουν την αντίθεσή τους στο βάναυσο, όπως το χαρακτηρίζουν, παιχνίδι. «∆εν είναι δυνατόν, τη στιγµή που το υπουργείο µε το σχέδιο νόµου προσπαθεί να βάλει τέλος στα θεάµατα και στηνέκθεση των ζώων, όπως για παράδειγµα στο τσίρκο, ένας δηµόσιοςοργανισµός να µας πηγαίνει χρόνια πίσω. Παρόλο που οι κυνοδροµίες των γκρέιχαουντς – τα σκυλιά που παίρνουν µέρος σε αυτούς τους αγώνες – γίνονται σεκάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, οι Ελληνεςµπορούν να τζογάρουν στην κακοµεταχείριση των ζώων. ∆εν είναι δυνατόν το 2011 να υποδεχόµαστε µε τυµπανοκρουσίες τους τραυµατισµούς ακόµη και τους θανάτους των ζώωναυτών», υποστηρίζει η Αναστασία Μποµπολάκη.
«Τη στιγµή που το υπουργείο προσπαθεί να βάλει τέλος στα θεάµατα µε ζώα, ένας δηµόσιος οργανισµός µάς πηγαίνει πίσω»

Σε αριθµούς

1.359

ήταν τα σχόλια (έως αργά το απόγευµα) επί της διαβούλευσης για τα δεσποζόµενα και αδέσποτα ζώα 121
σχόλια αφορούν το άρθρο 16 για την κακοποίηση των ζώων 1,5 εκατ.
υπολογίζεται πως είναι ο αριθµός των αδέσποτων στη χώρα µας. περισσότερα από 220.000 βρίσκονται στην Αττικ 161
ήταν οι καταγγελίες για κακοποίηση, βασανισµό ή θανάτωση ζώων στις αστυνοµικές αρχές το 2010. Το 2009 ήταν 72.

250
εκτιµάται πως είναι οι υιοθεσίες ζώων που πραγµατοποιούν ετησίως οι ζωοφιλικές οργανώσεις 30 - 50
ευρώ είναι το κόστος ηλεκτρονικής σήµανσης ζώων σε κτηνιάτρους πηγή: ελληνικές ζωοφιλικές οργανώσεις - στοιχεία Ελληνικής Αστυνοµίας

39
Nina Bale
06/05/2011 18:53
Θεωρώ τουλάχιστον αστεία τα σχόλια περί συνανθρώπων που πεινάνε και αδιαφορία του ελληνικού λαού για θέματα όπως η φορολογία. Το ένα θέμα δεν έχει καμία σχέση με το άλλο. Και αν, όπως ανέφερε κάποιος αναγνώστης, ο μεγάλος αριθμός σχολίων σε σύγκριση με το φορολογικό δείχνει "ποιοι είμαστε σαν κράτος" τότε έχουμε επιτέλους και κάτι για να αισθανόμαστε περήφανοι. Όσο για τα κόπρανα, στα 10 βήματα που κάνεις στην Αθήνα στα 9 σκας επάνω σε σκουπίδια που έχουμε ρίξει ΕΜΕΙΣ και στο 1 πατάς σε κόπρανα. Ξαφνικά έγιναν τα κόπρανα των σκύλων το μεγάλο πρόβλημα της μόλυνσης στην Αθήνα. Είναι να τρελαίνεσαι δηλαδή. Και τέλος, αυτοί που βάζουν τα σκυλιά σε 1χ1 μπαλκονάκι όπως λέτε, τουλάχιστον αυτοί ενδιαφέρονται για τα ζώα και δεν τα παρατάνε στο δρόμο, όπου θα έχουν βέβαιο θάνατο. Αυτοί κάνουν κάτι. Δεν κάνετε και εσείς από το να το παίζετε υπεράνω; Ο κόσμος αυτός δεν ανήκει στους ανθρώπους. Ανήκει σε όλα τα όντα. Θα σας πρότεινα να δείτε την κατά τ'' άλλα παιδική ταινία Animal Kingdom... Όπως φαίνεται μερικοί πρέπει να ξεκινήσουν από τα βασικά!
Μαρία
16/04/2011 06:49
Η καραμέλα με το γιατί ασχολούνται οι άνθρωποι με το θέμα αδέσποτα και όχι με το θέμα παιδιά είναι χιλιοειπωμένη. Όσους ανθρώπους με ευαισθησίες γνωρίζω ενδιαφέρονται και πονάνε για όλα.Η ευαισθησία δεν έχει όρια.Αυτοί όμως που επανελλειμενα κατηγορούν αδιακρίτως για έλλειψη ευαισθησίας είναι πάντα όσοι κάθονται σε ένα καναπέ,τρέμουν για τα χρήματά τους και δεν έχουν βοηθήσει κανέναν πέραν του στενού οικογενεικού περιβάλοντός τους. Πράγματα αυτονόητα σε όλη την Ευρώπη εδώ υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που τα θεωρούν από περίεργα ως κατακριτέα..Προσωπικά αν βλέπω μια κίνηση που κάνει καλό μόνο συγχαρητήρια δίνω σε αυτόν που την κάνει.Παλιοχώρα σε όλα μας είμαστε..Ο ένας αν μπορούσε να φάει ζωντανό τον άλλον θα το έκανε.
Ιακωβος
15/04/2011 00:06
οταν βλεπεις μια κοινωνια να ασχολειται με τα συμπαθεστατα κατα τα αλλα τετραποδα και να αδιαφορει για τον συναθρωπο που πεθαινει σαν το "σκυλι" στα σκουπιδια, αυτη η "κοινωνιαδεν εχει μελλον
Μητσάρας
14/04/2011 19:57
Και εγώ που νόμισα ότι αυτή η κυβέρνηση ήρθε για να βελτιώσει τη ζωή των κακοπαθημένων ανθρώπων !!!
ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
14/04/2011 18:23
Με την κατάλληλη παιδεία και ευαισθησία που ξεκινά από το σπίτι και συνεχίζεται στο σχολείο ίσως και να μην υπήρχαν στον δρόμο τα ανυπεράσπιστα αδέσποτα κιαι κακοποιημένα ζώα. Κάποιοι συμπολίετες μας πρέπει να καταλάβουν ότι ένα ζώο εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς και δεν είναι ένα παιχνίδι που όταν το βαρεθούν το πετάνε στο δρόμο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Τ.
14/04/2011 18:07
Επειδή και εγώ γνώρισα τα ζώα και τα έχω σε πολύ μεγάλη
εκτίμηση εν σχέσει με άλλους ......... Θεωρώ ότι δίνω μεγάλη
τιμή να αποκαλώ ζώο , ένα παλιάνθρωπο .?????????
Μαρία Σιμητοπούλου
14/04/2011 17:04
Οπως γράφει και παραπάνω δεν ζούμε μόνοι μας πάνω στην γη.Ολα τα όντα έχουν ίσα δικαιώματα...και τα ζώα πονάνε και υποφέρουν όπως και εμείς.Για την "κακή" καμμιά φορά συμπεριφορά τους ευθύνεται αποκλειστικά ο άνθρωπος.Λοιπόν πρέπει να εκπαιδεύσουμε σωστά πρώτα τον άνθρωπο για το πως θα φέρεται απέναντι στα ζώα για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και να μην βλέπουμε εικόνες βασανισμού από την Κρήτη, Ρόδο, Μυτιλήνη και πολλά άλλα μέρη που στιγματίζουν την χώρα μας και τους κατοίκους της.
Ας γίνει πιό αυστηρός ο νόμος και ας κάνουμε όλοι ότι καλύτερο μπορούμε για τα πλάσματα αυτά...
Marietta Leonti
14/04/2011 15:42
Auto to nomosxedio eprepe na eixe psifisti apo polla xronia. Sto exotriko ta zoa einai meli tis ikogenias, me tautotita fakelo iatrikou periexomenou kai oxi mono. Auta pou blepome ta kalokeria stis diakopes mas, sxetika me tin kakometaxirisi ton skilon idietera.. einai (eklimatiko). Blepome skilous mesa se KLOUBIA klismena ( 1 epi 1 ) na patane epano sta koprana tous...na gaugizoun apo STRESS olo to 24oro, bromika mexri aidias..kai oi idioktites na kataferonte se opion kani parapono me agries ..diathesis !! Ta skilia prepi na einai elefthera kai na forane tautotita ston lemo, mesa sto proavlio tou spitiou pou menoun. Mpravo se opion to psifise kai parakaloume na efarmosti me poli austira kritiria. Euxaristo Marietta Leonti
Γρηγοροπουλου Ζετα
14/04/2011 15:22
Πολυ θετικο το νομοσχεδιο αλλα θα ελεγα να δοθει εμφαση στην τιμωρια και αυτων που κακοποιουν αλλα κυριως αυτων που δεν σεβονται τους συνανθρωπους τους, αφηνοντας τις ακαθραρσιες στα πεζοδρομια με τεραστιο κινδυνο κυριως για τους ηλικιωμενους να σπασουν ποδια , χερια η και κεφαλια !!! Σε ολη την υπολοιπη Ευρωπη υπαρχει αυστηρο προστιμο , μονο εδω οι Ελληνες το θεωρουν υποτιμητικο.. Τοτε να μην εχουν σκυλους!!
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΙΣΚΕΝΑΤΖΗΣ
14/04/2011 14:37
symfvnv me tous parapanv kyrious alla oxi se ola
Papaki
14/04/2011 12:32
Ασφαλως 13/4/2011 23:35,

Πόσο δίκιο έχεις!!! Ανεύθυνοι.
Γονείς που αφήνουνε τα παιδιά τους να χαλάνε τον κόσμο και ιδιοκτήτες ζώων που αφήνουνε τις ακαθαρσίες τους στα πεζοδρόμια.
Εγώ όταν βγάζω βόλτα τη σκύλα μου πάντα έχω μαζί μου σακουλάκι και νερό και στο σπίτι μου έχω στρώσει χαλιά και μοκέτες με ψηλό πέλος στο υπνοδωμάτιο της μικρής, που έχει ξύλο, για να μην ενοχλούμε. Δυστυχώς, όλα είναι θέμα παιδείας. Στην Ελλάδα δεν την έχουμε.
Χ.Μ.
14/04/2011 12:22
Ενα δειγμα της καφριλας που χαρακτηριζει τον Νεοελληνα ακομα κι αν εχει τον τιτλο του επιστημονα.
Φιλοζωικο σωματειο σε Δημο των Β.Προαστειων για να αντιμετωπισει το οξυ προβλημα του πολλαπλασιασμου των αδεσποτων γατων ζητησε τη βοηθεια ξενων κτηνιατρων.Προσφερθηκαν λοιπον εθελοντικα δεκα Αγγλοι γιατροι να ερθουν στη χωρα μας με δικα τους εξοδα για να αναλαβουν εντελως δωρεαν στειρωσεις επι μια βδομαδα σε ζωα που θα τους συγκεντρωναμε.Η ανταποκριση των φιλοζωων ακομη και απο αλλους Δημους ηταν τεραστια. Να σημειωθει πως για καθε στειρωση γατας οι Ελληνες κτηνιατροι χρεωνουν 100-150 Ευρω.Οι εθελοντες γιατροι εργαζονταν σκληρα σε πανω απο 50-60 ζωα ημερησιως μεχρι που ξαφνικα επενεβη ο εισαγγελεας μετα απο καταγγελια του Συνδικαλιστικου οργανου των εν Αθηναις Κτηνιατρων για παρανομη εξασκηση επαγγελματος σε μη καταλληλο χωρο. Ολοι φυσικα γνωριζουμε τα πραγματικα κινητρα των Ελληνων κτηνιατρων γι αυτη τους την ενεργεια.Λες και θα τους πηγαινε ποτε καποιος εναν τοσο μεγαλο αριθμο αδεσποτων ζωων για δωρεαν στειρωση η μηπως θα αναλαμβαναν ποτε αυτοι να λειτουργησουν παρομοιως.Το αποτελεσμα ηταν να τα μαζεψουν οι Αγγλοι και να επιστρεψουν στην πατριδα τους κακην καως με τις χειροτερες φυσικα εντυπωσεις για την υπο-τριτο-κοσμικη χωρα μας και τους κατοικους της φυσικα.
nat
14/04/2011 12:22
agapiti/e CS, mipos na pigenate na zisete se mia zougkla kalitera??! tespa... gia na vrethei lisi sto provlima ton adespoton, den arkoun oi nomoi! xreiazetai efarmogi ton nomon, kai akoma perissotero..allagi nootropias.. ki afto einai to to pio diskolo kai tha parei polles genees...
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Τ.
14/04/2011 11:34
Όλοι θέλουμε οι πόλεις μας να είναι καθαρές .????
Νομίζω ότι τα ζώα που κυκλοφωρούν στις βρόμικες μεγαλουπόλεις,δεν είναι η αιτία του κακού.???????
Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει αν δούμε το τι συμβαίνει απο
κέθε είδους βρομιές και σκουπίδια σε τεράστιες εκτάσεις παραθαλάσσιες και άλλες τουριστικές περιοχές αναψυχής μας ,που δεν υπάρχουν καθόλου αδέσποτά ζώα .???????
Επίσης μην ξεχνάμε ότι .........τα πάντα εν σοφία εποίησε και δεν έκανε μόνο τον άνθρωπο να διαφεντεύει τον πλανήτη .??/
Παυλιτο
14/04/2011 10:23
Εχεις ζωο στο διαμερισμα;δεν το αγαπας,το μισεις.Το παιζουν ολοι φιλοζωοι τωρα.Φιλοζωος ειναι εκεινος που εχει καποιο ζωο αλλα του εξασφαλιζει οχι ανθρωπινες συνθηκες διαβιωσεις αλλα για ζωα,που σημαινει,ο σκυλος θελει τον κηπο του,να τρεξει,να κοιματε εξω και οχι στο σαλονι,οι γατες ειναι για το σπιτι με την προυποθεση να μην αλλαζουμε σπιτι καθε τοσο.Ολοι εσεις οι φιλοζωοι τα μισητε τα ζωα,γιατι τα βλεπετε σαν παιγνιδια,η σαν ανθρωπους,οχι ολοι βεβαια,υπαρχουν και αυτοι που ξερουν.
Maxmara
14/04/2011 09:44
Α...νόμιζα το άρθρο είναι για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Συγνώμη, λάθος. Με μπέρδεψε ο τίτλος.
ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΙΔΑ
14/04/2011 00:00
Eπιτέλους συμφωνεί κι ο τελευταίος σχολιαστής μαζί μου.Προχθές η γειτόνισσά μου ΄έσπασε το πόδι της στο πεζοδρόμιο γλυστρώντας πάνω σε ακαθαρσίες σκύλων.Δεν εχω τίποτε με τα αθώα τετράποδα αλλά με τα δίποδα που αφήνουν ξεδιάντροπα και αναίσθητα τα ζώα τους να αφοδεύουν χωρίς να κάνουν τον κόπο να σκύψουν να τα μαζέψουν.Στην Ευρώπη υπάρχει αυστηρός νόμος για κακοποίηση ζώων αλλά και για τη σκυλορύπανση, εδώ μας ενδιαφέρει μόνον η κακοπό''ιηση κι όχι η βρωμιά-επίτέλους ας μπει ένα πρόστιμο σ΄όσους αφήνουν τα σκυλιά τους να ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα.
Ασφαλως
13/04/2011 23:35
Σαν τους νομους του καπνισματος, της φορολογιας και αλλων πολλων θα λειτουργει και αυτος; Σωθηκαν τα ζωντανα!
Jeremy
13/04/2011 21:34
πού να δείτε πόσα παιδάκια αφήνουν οι ανεύθυνοι γονείς να ουρλιάζουν απ το πρωί μέχρι το βράδυ, πόσα απ αυτά το καλοκαίρι στις παραλίες κάνουν την ανάγκη τους έξω ή μέσα στη θάλασσα ή πόσους βλάχους ανεχόμαστε με τη μουσική στη διαπασών! Τι προτείνετε αγαπητοί συνάνθρωποι για αυτούς?
Katerina
13/04/2011 21:30
όλοι εσείς που τα βάζετε με τα "επικίνδυνα" αδέσποτα, ανοίξτε το μυαλό σας και βάλτε τα με τους δήμους που είναι υποχρεωμένοι για την περίθαλψη τους και με τους γείτονες συνανθρώπους σας που είτε τα πετάνε στους δρόμους είτε τα ζευγαρώνουν και τα ξαναπετάνε στους δρόμους. Τα αδέσποτα δεν είναι ουρανοκατέβατα. Απο ανθρώπινη ανευθυνότητα δημιόυργήθηκαν. Ανοίξτε λίγο τη σκεψη σας, μην ξεσπάτε στα ανήμπορα ζώα!
Γιοργως
13/04/2011 21:12
@Μαρία Μαρία δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα λές , αν και καταλαβένω τις προθέσεις σου . Το σκυλί ακριβώς όπως το είπες δεν διαφέρει απο ένα μικρό παιδί . Και ο γονέας είσαι εσυ και εσύ ο υπεύθυνος για την διαπεδαγώγησή του . "Δεν υπάρχουν κακά σκυλιά . Κακοί ιδιοκτήτες σκυλιών υπάρχουν " Δεν μπορείς να παρατάς ένα σκυλί στο μπαλκόνι και να το αφήνεις να ουρλιάζει . Εχω και εγώ σκυλί . Αλλά είμαι υπεύθυνο άτομο και μέσα στο σπίτι και όταν βγένω απο αυτό . Δεν είναι όλοι οι ιδιοκτήτες σκυλιών , φιλόζωοι και υπεύθηνοι . Μην το ξεχνάς . Πρέπει να σεβόμαστε και τα σκυλιά και τους γειτονές μας . Επισης κάτι που δεν ξέρεις : Το σκυλί είναι ζώο κοπαδιού όπως ο λύκος και ακολουθούν ΕΝΑ αρχηγό . Ο αρχηγός αυτός υποτίθεται είσαι εσύ . Πρέπει να το φροντίζεις και να το καθοδηγείς . Υπεύθυνος για ένα σκύλι που το παρατάς και γαυβίζει (όπως σωστά είπες είναι φυσιολογικό εάν αφεθεί μόνο του) είσαι ΕΣΥ .
ΜΙΧΑΛΗΣΚΩΝ
13/04/2011 18:00
Προβλεψη και αντιμετωπιση για τους αναισθητους που αφηνουν τα.. μπουμπουκια τους να ουρλιαζουν σε ενα μπαλκονι μερα νυχτα υπαρχει ?
Τζίκας Ευάγγελος
13/04/2011 17:32
Άμεσες και πιο αυστηρές ποινές γιατί πολλοί ιδιοκτήτες ζώων δε σέβονται ούτα τα ζώα τους ούτε τους γείτονές τους.Πως είναι δυνατόν σε μια Ευρωπαική χώρα να υπάρχουν ζώα κλεισμένα κάτω από βεράντες μέσα στα κόπρανα και στα ούρα μια και καθαρίζονται μια φορά το μήνα και γείτονες,υγειονομικό και αστυνομία να μη μπορεί να κάνει κάτι παρά μόνο συστάσεις.
Pinelopi A.
13/04/2011 17:26
Επρεπε να γίνει ένας νόμος και γι αυτά τα κακομοιριασμένα όντα που πολλοί Έλληνες τα βλέπουν σαν αντικείμενα. Πολλές οι κακοποιήσεις,οι εκτελέσεις, τα βασανιστήρια από ανθρώπους που είναι διαταραγμένοι(και τελευταία αυξάνονται επικύνδινα). Ο βασανισμός ενός όντος , όποια θέση και αν του έχει δώσει η φύση σε αυτόν τον πλανήτη ,πρέπει και είναι κακούργημα! Το ανθρωπόμορφο τέρας στις Σέρρες που σκότωσε τα 4 νεογέννητα κουτάβια ,ενώ η σκύλα μάνα εκληπαρούσε να τα αφήσει να ζήσουν ,πήρε προχθές μόνο 3 μήνες ποινή. Ε όχι ρε γαμότο. Τέτοια κτηνωδία ατιμώριτη...και εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως.. Ο σανισμός είναι ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ και όχι πλημέλημμα.
Geotsam
13/04/2011 16:59
Εβραίε οικονομολόγε (πόσο ειρωνικό ψευδόνυμο!) τι θα έλεγες να μαζέψουμε εσένα και τη φάρα των ομοϊδεατών σου να σας μπαζώσουμε τα πόδια και να σας ρίξουμε στο Σαρωνικό; Βρήκες τη λύση, με φασιστικό τρόπο! Αχαϊρευτοι, δίχως πολιτισμό κι ανθρωπιά. Ούτε τα ζώα δεν πρέπει να σας σεβαστούν!! Ευχομαι να σε δαγκώσει αδέσποτο και να σε κλωτσάει μετανάστης!!
Aρης Παπαδόπουλος
13/04/2011 16:42
Η αγάπη μας προς τα ζώα είναι δεδομένη, αλλά είναι η μία πλευρά. Η άλλη είναι τα αδέσποτα που κυκλοφορούν και λίγα από αυτά- για άγνωστους λογους- επιτίθενται σε πεζούς, Και στην ΑΘήνα, αλλά κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως και στην επαρχία. Παράδειγμα; Κανείς δεν κυκλοφορεί στο Βραχάτι Κορινθίας χωρίς κάποιο ραβδί στα χέρια του για να φοβήσει κάποια απο τα αδέσποτα που δεν έχουν και τόσο φιλικές διαθέσεις προς τους πεζούς. Διαφωνώ με την άποψη ακραιων οικολόγων. Τα κυνοτροφεία πρέπει να υπάρχουν και η αυστηρότητα του νόμου να εξαντλείται π.χ. στους Δήμους που δεν τηρούν καλές προδιαγραφές για τη ζωή των τετράποδων... Λυπάμαι, είμαι λάτρης των σκυλιών αλλά υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας....
cs
13/04/2011 16:34
Ειναι μεγαλο εγκλημα η κακοποιηση των ζωων,αλλα αλλο τοσο να αφηνουν αδεσποτα στους δρομους,που κυνηγανε και δαγκωνουν τους περαστικους....!Θα πρεπει να βρεθει μια λυση για τα αδεσποτα..... Οπως επισης θα πρεπει να υπαρχει ποινη σε οποιον ιδιοκτητη αφηνει νυχτιατικα στο μπαλκονι το σκυλο του να γαυγιζει και να ξυπναει ολον τον κοσμο. Αν και μεταξυ μας,θεωρω ετσι κι αλλιως,εγκληματικο να εγκλωβιζουν σε μπαλκονια 1Χ1 μετρο τα καυμενα τα ζωα....!...Κι ολα αυτα για το εγω....Δεν ειναι φιλοζωϊα το να εγκλωβιζεις ενα ζωο μεσα σε ενα μπαλκονακι.!
The09passenger
13/04/2011 16:25
ειμαι 17 χρονων.. δεν εχω ζησει παρα πολλες καταστασειες ,και ουτε θα ελεγα οτι εχω πολλες εμπειριες οσον αφορα την ζωη.. ενα ειναι σιγουρο πως ξερω : καθε φορα που βλεπω ενα αδεσποτο στο δρομο οι περισσοτεροι φευγουν μακρια γιατι φοβουνται μην τους κολλησει κατι η τους δαγκωσει... αλλοι βγαζουν τα αχτι τους πανω στα σκυλια αλλοτε σκοτωνωντας τα αλλοτε βασανιζοντας τα..εγω θελω να τονισω πως καθε φορα που βλεπω ενα αδεσποτο εξω στον δρομο , αναρωτιεμαι γιατι να ημαστε τοσο απανθρωποι και να μην προσπαθουμε να το σωσουμε η εστω να το βοηθησουμε?? Αντι να κατηγορουμε αυτους που πραγματικα το αξιζουν , μας φταινε τωρα τα ζωα.. ας προσπαθησουμε ολοι εστω και με λιγη προσπαθεια να βοηθησουμε τα καημενα τα αδεσποτακια... δεν φταινε σε τιποτα αυτα να δεχονται και να ζουν σε εναν τοσο κακο κοσμο που δημιουργησαμε... ο καθενας εχει δικαιωμα στην ευκαιρια...ακομη και τα ΖΩΑ !
Γιαννης Βουγιουκλακης
13/04/2011 16:05
Κλεα,συμφωνω μαζι σου κ προτεινω να δωσουμε κ σενα,αφου τους ελυσες το προβλημα σιτισης,να σε χρησιμοποιησουν για να χορτασουν κ την σεξουαλικη τους πεινα ωστε να μην βιαζουν πια....σαν δεν ντρεπεσαι λεω γω!!!!!!!
Μαρία
13/04/2011 14:05
@Geopaeg το σκυλί γεννήθηκε για να γαυγίζει. το παιδί γεννήθηκε για να κλαίει και να τσιρίζει. μήπως να κλείναμε μέσα στα σπίτι και τα παιδάκια που μας πέρνουν τα αυτιά με τις τσιρίδες τους? μήπως να σταματούσαμε τους παραλογισμούς? μήπως να συνειδητοποιούσατε οτι δεν ζείτε μόνοι σας σε αυτό τον πλανήτη???
zopas
13/04/2011 13:30
Το νομοσχεδιο κινειται σε πολυ θετικη κατευθυνση..θα προτιμουσα ομως σε περιπτωσεις καποιησης και δολοφονιας ζωων να υπαρχουν πιο αμεσες και πιο σκληρες τιμωριες, ειδικα σε περιοχες οπου τα αβοηθητα αυτα πλασματα βασανιζονται με ειδεχθη σκληροτητα και κυριως με την πληρη αδιαφορια ολων..οπως στην κρητη, μυτιληνη, ροδο..

Να γινει γρηγορα νομος του κρατους..επιτελους!!!!!
Geopaeg
13/04/2011 13:05
Μήπως, λέω μήπως, θα έπρεπε παράλληλα να υπάρχει αυστηρή νομοθεσία επίσης για τις ώρας κοινής ησυχίας και όχι μόνον, όταν δεν κοιμόμαστε ούτε μέρα ούτε νύκτα, με τα σκυλιά σε αυλές και μπαλκόνια που γαυγίζουν?
Αυτή η νομοθεσία υπάρχει σε όλες τις ευρωπαικές χώρες και την σέβονται, βάζοντας τα ζώα μέσα στο σπίτι τους και προσέχοντας να μην ενοχλούν τους γειτόνους.
Παρλαλληλα, ο δήμος ακούει τα παράπονα αυτά και επεμβαίνει άμεσσα. Εδώ τι κάνουμε? Υπάρχει ευαισθητοποίηση? Η ενόχληση είναι μεγάλη, όταν το σκυλί γαυγίζει κάθε πουλάκι η γάτα η άνθρωπο που περνάει.

Κλέα Μοριανού
13/04/2011 12:28
Χτες βράδυ ανακαλύψαμε την μυστηριώδη εξαφάνιση 2 όρων για την προστασία των θηλυκών σκύλων αναπαραγωγής που υπήρχαν στον ισχύοντα νόμο 3170/2003 που όπως αποδεικνύεται τελικά είναι καλύτερος.! Θεωρώ ότι έγινε εσκεμμένα! Μάλιστα οι υποψίες μου πέφτουν σε συγκεκριμένο/η υπάλληλο του υπουργείου που εδώ και χρόνια υπονομεύει σαθερά το φιλοζωικό κίνημα. Συγκεκριμένα, ο νόμος 3170/2003 (Άρθρο 3): στ) προέβλεπε να μην γονιμοποιούνται οι θηλυκοί σκύλοι που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή πριν από το πρώτο και μετά το ένατο έτος της ηλικίας τους, ζ) να μην γονιμοποιούνται οι θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο και πάντως πριν από την παρέλευση εννέα μηνών μετά τον τελευταίο τοκετό. Τα συγκεκριμένα σημεία έχουν αποσυρθεί από το νέο νόμο με κίνδυνο οι θηλυκοί σκύλοι να μετατραπούν σε μηχανές παραγωγής κουταβιών.
Εβραίος οικονομολόγος
13/04/2011 11:49
Γιατί δεν μαζεύουμε όλα τα αδέσποτα να ταΐσουμε τους μετανάστες που πεθαίνουν της πείνας και αναγκάζονται να σκοτώνουν για μερικά ευρώ ;
Ενας αναγνωστης
13/04/2011 11:14
Για να δω τωρα αν εφαρμοστει και τιποτα απο τους νεους αυτους νομους. Αν και δεν εχω μεγαλες ελπιδες, πολυ θα το χαιρομουν να δω επιτελους αυτα τα κακομοιριασμενα να βρισκουν τον τοπο τους τελος παντων. Και να δω και κανεναν πισω απο σιδερα, απο αυτους που τα πετσοκοβουν με τοση βαναυσοτητα θαρρεις και βγαζουν ολο το μισος τους πανω σε σκυλια και γατες.
ΧΑΤΖΙΑΡΑ ΑΝΝΑ
13/04/2011 10:35
Δεν έχω δει το νομοσχέδιο και δεν ξέρω τι προβλέπει. Ζώντας όμως σε μια πόλη τα πεζοδρόμια της οποίας είναι γεμάτα από κόπρανα σκύλων, θα έλεγα πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη να λυθεί αυτό το πρόβλημα που μόνο σε τριτοκοσμική χώρα θα ήταν ανεκτή η ύπαρξή του.
Το θέμα είναι ακόμη πιο σοβαρό επειδή δεν είναι τα αδέσποτα, αλλα τα δεσποζόμενα ζώα και βασικά οι κύριοί τους που δημιουργούν το πρόβλημα. Κανείς δεν έχει πει στους "ιδιοκτήτες" σκύλων ότι αφού το ζώο κάνει την ανάγκη του είναι υποχρεωμένοι να καθαρίσουν το χώρο. Το θεωρούν απολύτως φυσικό να παρατήσουν τα κόπρανα στο πεζοδρόμιο, στο πάρκο ή στην παραλία, δίπλα στους λουόμενους και τα παιδιά που παίζουν.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
pantelis K.
13/04/2011 10:16
Αυτό είναι το επίπεδο της χώρας μας. 650 σχόλια για τη φορολογία 1350 για τα αδέσποτα. Εάν ανοίξει συζήτηση για τα σουβλατζίδικα, τις καφετέριες και τις μεσημεριανές εκπομπές, τα σχόλια θα ξεπεράσουν τα 10.000, καθώς γι αυτά έχει άποψη ο ελληνικός λαός, για τα υπόλοιπα παραμένει παθητικός θεατής αφού πάντα φταίει κάποιος άλλος. Ντροπή.
ΓΙΩΡΓΟΣ Α.
13/04/2011 09:35
Η σημπεριφορα απεναντι στα ζωα δειχνει το δεικτη
πολιτισμου ενος λαου...
Στηρίζω τους αγώνες των φιλοζωικών συλλόγων
13/04/2011 09:05
Γνώρισα τους ανθρώπους κι αγάπησα τα ζώα. Υπερβολική η ρήση; Δεν θα το έλεγα. Όχι πια! Παλιότερα κορόιδευα τους φιλόζωους γιατί τύχαινε να μην έχω κατοικίδια, σήμερα όμως έχω δυο γατάκια στο σπίτι μου και μαλώνω καθημερινά με τη μητέρα μου που δεν τα πολυσυμπαθεί. Χαρακτηρίζω ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΖΩΑ αυτούς που κακοποιούν τα αδέσποτα, είναι από τις χειρότερες βαναυσότητες που μπορεί να επιδείξει ο άνθρωπος. Όταν κάποτε αποτρέποντας μια γυναίκα να συνεχίσει να χτυπάει με ένα ξύλο το σκύλο που της άφησε ο γιός της που πήγε φαντάρος τη ρώτησα εξαγριωμένη γιατί το κάνει αυτό, εκείνη έβαλε τα κλάματα και μου είπε πως έχει πολλά προβλήματα και δεν είχε που να ξεσπάσει. Μα για όνομα του Θεού! Αν ο καθένας από μας προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του αντί να βελτιώνεται γίνεται πιο άγριος κι από θηρίο, τότε δεν του αξίζει να λέγεται άνθρωπος.