Αποφασισµένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, µε µείωση της δουλειάς στο σπίτι – δεδοµένου ότι στερούνται του δικαιώµατος της απεργίας – εµφανίζονται οι δικαστικοί λειτουργοί, αν η κυβέρνηση προχωρήσει στις «αντιθεσµικές», όπως τις χαρακτηρίζει ο γεν.

γραµµατέας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ρυθµίσεις που προαναγγέλθηκαν. «Τα αιτήµατά µας είναι µόνο θεσµικά. Και οι αποδοχές µας, σύµφωνα µε το Σύνταγµα, είναι ζήτηµα θεσµικό και όχι οικονοµικό», τονίζει ο κ. Μανωλίδης.


1 Οι δικαστές στον… δρόµο;

Εκεί µας οδήγησε η αδιαλλαξία του υπουργού Οικονοµικών. Οι δικαστικοί λειτουργοί, µε τη συγκέντρωσή τους, εξέφρασαν την αγωνία τουςγια να µην επέλθει και υποβάθµιση των θεσµών.

2 Και µάλιστα µε τη συµπαράσταση των συµβασιούχων;

Η πολιτισµένη και σοβαρή συγκέντρωση των συµβασιούχων κατέδειξε την ευαισθησία τους για τη στήριξη του θεσµού της Δικαιοσύνης.

3 Η κινητοποίησή σας ευαισθητοποίησε την κυβέρνηση;

Θα φανεί. Πάντως, υπάρχουν στην κυβέρνηση φωνές που αντιλαµβάνονταιτουςκινδύνους.

4 Η κοινωνία συµµερίζεται την αγωνία σας;

Tα µηνύµατα που παίρνουµε είναι θετικά.

5 Είστε κλάδος υψηλά αµειβόµενος. Εν µέσω κρίσης, ο κόσµος µπορεί να συγκινηθεί µε τα προβλήµατα των δικαστικών λειτουργών;

Οι αποδοχές µας είναι οι κατώτερες των συναδέλφων της ευρωζώνης – και όχι µόνο – µηδέ των τούρκων συναδέλφων εξαιρουµένων. Με τις αποδοχές που έχουµε, ούτε το λειτούργηµά µας ούτε οι ώρες εργασίας µας αµείβονται.

6 Σε συνδυασµό µε την αναποτελεσµατικότητα της ∆ικαιοσύνης λόγω βραδύτητας, θεωρείτε πιθανή τη συµπαράσταση των πολιτών;

Ηβραδεία απονοµή της Δικαιοσύνης είναι ένα ζήτηµα που µας απασχολεί σοβαρά εδώ και πολύ χρόνο. Απαιτείται η λήψη σειράς µέτρων τολµηρών και αποτελεσµατικών και αυτό είναι ευθύνη της Πολιτείας.

7 Τα αιτήµατά σας είναι οικονοµικά;

Τα αιτήµατά µας είναι µόνο θεσµικά. Εξάλλου, σύµφωνα µε το Σύνταγµα και οι αποδοχές µας είναι ζήτηµα θεσµικό και όχι οικονοµικό.

8 Αν επρόκειτο για αντιθεσµικές ρυθµίσεις γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος θα αποφασίζατε να διαµαρτυρηθείτε µε τον ίδιο τρόπο;

Και βέβαια θα το κάναµε. Το έκανεήδη οπρόεδροςτης Ενωσής µας κ. Χαρ. Αθανασίου µόλις ανέλαβε την προεδρία, µε πρωτοβουλίες για τον νόµο περί ευθύνης υπουργών, το άνοιγµα των επαγγελµάτων, τις αντιρρήσεις µας για χαρακτηρισµό των φορολογικών παραβάσεων ως διαρκών εγκληµάτων κ.ά.

9 ∆εν θα σας ένιωθε έτσι η κοινωνία πλάι της;

Ο κόσµος σέβεται τη Δικαιοσύνη όταν δεν εφαρµόζει αντισυνταγµατικές διατάξεις, όταν δεν είναι αποκοµµένη από το κοινωνικό γίγνεσθαι, όταν αποφασίζει µε νηφαλιότητα και ευθυκρισία, µακριά από παρεµβάσεις και απόπειρες χειραγώγησης.

10 Η δικαστική εξουσία διαθέτει τη δύναµη να ανατρέψει λανθασµένες νοµοθετικές πρωτοβουλίες;

Η Ενωσή µας οφείλει να προλαµβάνει τέτοιες ρυθµίσεις. Η µη εφαρµογή αντισυνταγµατικών νόµων ανήκει στην εξουσία των δικαστηρίων, ως δικαιοδοτικών οργάνων.

11 Και οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν προβλήµατα διαχρονικά. Η Πολιτεία τα αναγνωρίζει;

Τα αναγνωρίζει, αλλά δεν τα επιλύει.

12 Η υπαγωγή των δικαστικών λειτουργών στο ΙΚΑ, σε τι εξυπηρετεί;

Ουδέν προσφέρει. Οι 4.000 δικαστικοί λειτουργοί και τα µέλη του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους δεν θα σώσουν το ΙΚΑ. 13 Κάνετε λόγο για επιχειρούµενη υποβάθµιση της δικαστικής εξουσίας. Το επιτρέπει το Σύνταγµα;

Οχι. Το Σύνταγµα θέλει τους λειτουργούς και των τριών λειτουργιών του κράτους (Νοµοθετική – Εκτελεστική – Δικαστική) ισότιµους και ισόκυρους.

14 Λέτε ότι ο υπουργός ∆ικαιοσύνης σάς συµπαρίσταται. Πώς;

Ο κ. Καστανίδης ξεκαθάρισε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί λόγω της διακριτής συνταγµατικής θέσης τους δεν µπορεί να υπαχθούν στο ενιαίο µισθολόγιο των δηµοσίων υπαλλήλων. 15 Αν τελικά επικρατήσει η θέση του υπουργού Οικονοµικών, τι σκοπεύετε να κάνετε;

Τότε πρέπειόλοι να αναλογισθούν τιςευθύνες τους για το πού θα οδηγήσουν τη Δικαιοσύνη.

16 Οι δικαστικοί λειτουργοί στερούνται του δικαιώµατος της απεργίας. Αλλος τρόπος αντίδρασης;

Ως γνωστόν, εργαζόµαστε στα σπίτια µας µε εξοντωτικά ωράρια, Κυριακές και αργίες, γιατί η Πολιτεία δεν διαθέτει γραφεία στα δικαστικά καταστήµατα. Κανείς λοιπόν δεν µπορεί να µας υποχρεώσει να εξακολουθήσουµε να εργαζόµαστε µε τους ίδιους ρυθµούς.

17 Μεταξύ των αιτηµάτων σας είναι και η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Ελπίζετε;

Αποτελεί διαχρονικό αίτηµα όλων των δικαστικών ενώσεων. 18 Αν υποθέσουµε ότι η κυβέρνηση υπαναχωρεί, ενδέχεται να βελτιωθεί η ∆ικαιοσύνη;

Το θέµα αυτό είναι ανεξάρτητο από τον αγώνα µας για την προστασία της Δικαιοσύνης ως θεσµού.

19 Για τους βραδείς ρυθµούς κατά πόσον ευθύνονται οι δικαστικοί λειτουργοί;

Στον µικρότερο βαθµό. Δεν πρέπει να ενδίδουµε µε ευκολία σε αιτήµατα προσχηµατικών αναβολών.

20 Η πρόσβαση στη ∆ικαιοσύνη ακρίβυνε. Μειώθηκε ανάλογα η… ζήτησή της;

Η Δικαιοσύνη είναι λειτουργία και ο αδικούµενος θα προσφεύγει σε αυτήν ανεξαρτήτως κόστους. Αποδεικνύεται και στατιστικά.