Τα χτυπήµατα του Εγκέλαδου στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι συχνά: το 20% των σεισµών που γίνονται παγκοσµίως τον χρόνο, έχει επίκεντρο κάπου στην Ιαπωνία
Η λέξη τσουνάµι είναι ιαπωνική και σηµαίνει «κύµα του λιµανιού». ∆εν είναι τυχαίο ότι αυτός ο όρος χρησιµοποιείται διεθνώς, καθώς πολλά καταστροφικά τσουνάµι έχουν χτυπήσει την Ιαπωνία σε όλη την ιστορία της έπειτα από σεισµούς. Σύµφωνα µε το Σεισµολογικό Κέντρο της Ιαπωνίας, περισσότεροι από 100.000 σεισµοί πλήττουν κάθε χρόνο τη χώρα – το 20% όσων σηµειώνονται παγκοσµίως – αν και αισθητοί από τους ανθρώπους γίνονται περίπου 1.500 εξ αυτών. Σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 100 ετών, κάθε χρόνο σηµειώνεται στην Ιαπωνία τουλάχιστον ένας σεισµός µεγέθουςµεγαλύτερου των 7 βαθµών της κλίµακας ρίχτερ. Η ιστορία της Ιαπωνίας αποδεικνύει γιατί οι κάτοικοι της πολυπληθούς αυτής χώρας είναι τόσοκαλά προετοιµασµένοι για την αντιµετώπιση τέτοιων φυσικών καταστροφών. Τον 15ο αιώνα ένα µεγάλο τσουνάµι σάρωσε µια παραθαλάσσια πόλη νοτίως του Τόκιο καιτο τεράστιο άγαλµα του Βούδα που δέσποζε στον λόφο της, ενώ το 1707 τσουνάµι που χτύπησε το νησί Σικόκου προκάλεσε τον θάνατο πολλών χιλιάδων ανθρώπων. Στη σύγχρονη ιστορία έχουν καταγραφεί δύο µεγάλοι σεισµοί: στο Τόκιο το 1923, µεγέθους 7,9 βαθµών της κλίµακας ρίχτερ µε 100.000 νεκρούς και στο Κόµπε το 1995 µεγέθους 7,3 βαθµών που προκάλεσε τον θάνατο 6.500 ανθρώπων,περισσότερους από 400.000 τραυµατισµούς, ενώ επειδή καταστράφηκαν αυτοκινητόδροµοι και χιλιάδες κτίρια, οι Ιάπωνες αναγκάστηκαν να επανεξετάσουν την αντισεισµική προστασία.

ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΟ ειδικοί και απλοί πολίτες συζητούσαν διαρκώς πως επίκειται ένας µεγάλος σεισµός κοντά στο Τόκιο. Γι’ αυτόη κυβέρνηση προετοίµαζε τρόπους αντιµετώπισης της κρίσης, δοκίµαζε τις υποδοµές και ενηµέρωνε διαρκώς τους πολίτες, κάνοντας ταυτόχρονα συχνά ασκήσεις για σεισµούς. Η ιαπωνική κυβέρνησηέχει επενδύσει µεγάλα ποσά σε συστήµατα παρακολούθησης τωνφυσικών φαινοµένων.

Η Υπηρεσία Προειδοποίησης Τσουνάµι ιδρύθηκε το 1952 και παρακολουθεί τη δραστηριότητα έτσιόπως καταγράφεται σε έξι περιφερειακά κέντρα που συγκεντρώνουν πληροφορίες από πολλούς σταθµούςστο έδαφος και τη θάλασσα, µε στόχοη προειδοποίηση για πιθανό τσουνάµι να βγαίνει τρία λεπτά έπειτα από κάποιον σεισµό.

Μόλις γίνει ο σεισµός, τα στοιχεία για το µέγεθος και την τοποθεσία εµφανίζονται αµέσως στις οθόνες των κρατικών τηλεοπτικών καναλιών µαζί µε την προειδοποίηση για τσουνάµι – εάν υπάρχει. Αυτό συνέβη και χθες. Στις περισσότερες πόλεις και χωριά, µεγάφωνα στους δρόµους µεταδίδουν οποιαδήποτε επείγουσα πληροφορία χρειάζεται.Σε κάποιες αποµακρυσµένες αγροτικές περιοχές µάλιστα έχουν µοιραστεί στους κατοίκους ασύρµατοι ώστενα ενηµερωθούνεάν χρειασθεί να γίνει εκκένωση.

Οι νέοι αντισεισµικοί κανόνες δόµησης είναι ιδιαίτερα αυστηροί, ενώ συχνάοι τοπικές Αρχές εξετάζουν τα κτίρια. Σε αρκετές παραλιακές περιοχές υπάρχουν καταφύγια για την περίπτωση τσουνάµι ενώ αλλού έχουν φτιαχτεί ειδικάφράγµατα για να ελεγχθεί η ροή των υδάτων. Στην περίπτωση ισχυρού σεισµού,τα τρένα υψηλής ταχύτητας καθώς και τα πυρηνικά εργοστάσια έχουν σχεδιασθεί ώστε να σταµατούν αυτόµατα τη λειτουργία τους. ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Εκτός από τα πυρηνικά, πολλά άλλα εργοστάσια διέκοψαν χθεςτη λειτουργία τους και άρχισαν να αποτιµούν τη ζηµιά που θα τους προκαλέσει ο µεγάλος σεισµός, παρ’ ότι ακόµα είναι νωρίς. Οπως παρατηρεί ο οικονοµολόγος ΓιασούοΓιαµαµότο, στη Βόρεια Ιαπωνία υπάρχουν αρκετά εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών ειδών, και οσεισµός µπορεί να επηρεάσει την παραγωγή τους και συνεπώς και τις εξαγωγέςτης χώρας – η Sony σταµάτησε τη λειτουργία σε έξι εργοστάσιά της αποµακρύνοντας όλους τους εργαζοµένους και το ίδιο έκανε η Toyota σε άλλα τρία εργοστάσια. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα κάνει «ό,τι µπορεί», προκειµένου να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της αγοράς.

Τελευταία, ειδικοί και απλοί πολίτες συζητούσαν πως επίκειται ένας µεγάλος σεισµός κοντά στο Τόκιο