Ηλεκτρονικό φροντιστήριο για τους µαθητές της Γ’ Λυκείου

Ψηφιακά βοηθήµατα µέσω Ιντερνετ από το υπουργείο Παιδείας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/02/2011 07:00 |
 Ηλεκτρονικό φροντιστήριο  για τους µαθητές της Γ’ Λυκείου
Μαθητές χρησιµοποιούν υπολογιστές στο σχολείο (φωτογραφία αρχείου). Τώρα θα µπορούν οι µαθητές της Γ’ Λυκείου να έχουν µέσω Ιντερνετ και σχολικά βοηθήµατα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Ηλεκτρονικό φροντιστήριο στο σπίτι και µάλιστα δωρεάν θα έχουν πλέον όλοι οι µαθητές της Γ’ Λυκείου που προετοιµάζονται για τις εξετάσεις: το υπουργείο Παιδείας προσφέρει στα παιδιά ψηφιακά βοηθήµατα για τα µαθήµατά τους µέσω Ιντερνετ µε στόχο να τα προετοιµάσει καλύτερα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Η νέα υπηρεσία ψηφιακών βοηθηµάτων – που υλοποιείται στο πλαίσιο του ψηφιακού σχολείου – παρουσιάζεται σήµερα από το υπουργείο Παιδείας παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του. Με τα ψηφιακά βοηθήµατα οι µαθητές θα µπορούν να αντλούν από τον υπολογιστή τους επιπλέον υλικό και ασκήσεις για τα µαθήµατα στα οποία θα εξεταστούν. Επιπλέον, µεγάλο µέρος του συµπληρωµατικού υλικού θα προσφέρεται σε µορφή βίντεο. ∆ηλαδή οι µαθητές θα παρακολουθούν στην οθόνη τού υπολογιστή τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα τους εξηγούν και θα τους επισηµαίνουν καίρια σηµεία. Τα ψηφιακά βοηθήµατα θα είναι διαθέσιµα δωρεάν στην ιστοσελίδα του ψηφιακού σχολείου http:// digitalschool.minedu.gov.gr καθώς και ξεχωριστά στη νέα ιστοσελίδα www.study4exams.gr.

Το σύνολο της ύλης κάθε βοηθήµατος περιλαµβάνει όλα τα κεφάλαια της ύλης του σχολικού βιβλίου που έχουν επιλεγεί για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η βασική δοµή της ύλης αποτελείται από τα αντίστοιχα κεφάλαια, τα οποία µε τη σειρά τους είναι χωρισµένα σε ενότητες. Κάθε ενότητα περιλαµβάνει µεταξύ άλλων βιντεοδιάλεξη (βιντεοσκοπηµένη παράδοση της αντίστοιχης ύλης), παραδείγµατα για την κατανόηση της θεωρίας µε υποδειγµατικές λυµένες ασκήσεις, ερωτή σεις και ασκήσεις γιαεξάσκηση, απαντήσεις και λύσεις των ασκήσεων.

Στόχοςτωνυπευθύνωντου υπουργείου είναι «τα µαθήµατα να προσφέρουν έναν συµπληρωµατικό, ευέλικτο και σύγχρονο τρόπο πρόσβασης των µαθητών σε χρήσιµο υποβοηθητικό υλικό, αποκλειστικά και µόνο για τις ανάγκες προετοιµασίας τους ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων», τονίζεται σε ανακοίνωσή του. Οι υπεύθυνοι του υπουργείου συµβουλεύουν πάντως τους µαθητές ότι δεν πρέπει να περιορίζουν τη µελέτη τους µόνο στην ύλη των ψηφιακών βοηθηµάτων. Οπως τονίζουν µέσα στην ιστοσελίδα www. study4exams.gr, τα παιδιά πρωτίστως πρέπει να µελετούν την ύλη του σχολικού βιβλίου. Αυτό άλλωστε, λένε, υπονοείται και από τον τίτλο «ψηφιακό εκπαιδευτικό βοήθηµα». Η µελέτη της ύλης του είναι προσθετική στη µελέτη της σχολικής ύλης και σε καµιά περίπτωση δεν την υποκαθιστά.

Χρήσιµο υλικό για τις ανάγκες προετοιµασίας ενόψει Πανελλαδικών
Δωρεάν
η πρόσβαση
είναι ελεύθερη τόσο για τους µαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς, και δεν θα απαιτείται καµία εγγραφή ή κωδικός.

3
Δημήτρης Ωραιόπουλος
26/02/2011 21:08
Είναι παρήγορο το γεγονός ότι η τεχνολογία σαν εργαλείο μπαίνει επιτέλους και στην Ελλάδα.Παρόλα αυτά έχει πολλά ακόμα να γίνουν ως την ώρα που αυτή η τεχνολογική εφαρμογή θα γίνει ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ με τον ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ κι ΟΧΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ. Σειρά λοιπόν έχουν οι ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΙΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ. Αλλιώς θα παραμείνουν ΟΥΡΑΓΟΙ των εξελίξεων εις βάρος της ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ.Κι αυτά από κάποιον που δουλεύει και ερευνά την εφαρμογή ΑΥΤΟΥ του ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ(MOODLE για όσους δεν το ξέρουν) εδώ και 12 χρόνια..εκτός συνόρων και με διάθεση να κατατοπίσω όποιον ενδιαφέρεται γιατί όσες φορές το κατέθεσα στους...αρμόδιους το προσπέρασαν επιμελώς.Οπως και να χει εδώ είμαστε.ΣΣ. Κ. Διαμαντοπούλου, πες τε στους συμβούλους σας να κάνουν την έρευνά τους πιό προσεκτικά γιατί ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΘΗΣΗΣ.
Αλέξανδρος
26/02/2011 19:28
Συγχαρητήρια στο υπουργείο... πάντα τέτοια!
Μία υποψήφια
25/02/2011 18:11
Το υπουργείο πρέπει να ανακοινώσει σύντομα τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελλαδικών φέτος.Νομίζω πως έχει καθυστερήσει.